Válassza az Oldal lehetőséget

Kerio Winroute Firewall – biztonság és kontroll egy csomagban

Mielőtt érdemben folytatnánk az előző oldalt, nézzük meg, mire is használjuk alapértelmezés szerint a tűzfal szoftvereket!

Anno, valamikor réges-régen az internetes korszak beköszönte után 1-2 évvel vettem meg az első modememet. Akkoriban magyar nyelvű oldal csak elvétve volt még, és ha valaki azt mondta, hogy otthonról internetezik, akkor mindenki tátotta a száját. Soha nem felejtem el az élményt, amikor először felkapcsolódtam a nagy hálóra. Akkor kinyílt előttem a világ. Rájöttem, hogy a gépem egészen addig csak egy apró sziget volt egy óceán közepén, olyan sziget, amire nem lehetett hajóval eljutni, maximum repülőről dobtak le néha apró csomagokat.

Az internettel azonban minden más lett. A kicsi sziget immár része lett egy nagy országnak, új szabályokat, új lehetőségeket kapott, megindult a rendszeres forgalom a szárazfölddel. Jöttek a hajók, hoztak mindent, olyat is, ami kellett, és sok olyat is, ami nem. A kis szigetem immár irányítószámot kapott, rárajzoltak a térképekre is. Ez jó dolognak tűnt, amíg rá nem jöttem, hogy a háborítatlan életnek is megvoltak a maga előnyei. Például nem találtak meg a kalózok, nem jöttek rablók, hogy feltörjék a széfemet, és vicces kedvű ficsúrok sem próbáltak simán viccből átúszni a szigetemre, hogy alvás közben fogkrémmel ragasszák le a szememet.

Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 1

Valahogy így volt ez akkoriban. Nem kellett sok időnek eltelni, hogy megjelenjenek az első szoftverek, amik határőrként működtek a gépem és az internet között. Ezek voltak az első tűzfalak.

Mit is jelent a szó, hogy tűzfal? Lássuk, mit mond az internet! A Wikipédia a következőképpen határozza meg a szó jelentését: Tűzfal – a szó eredeti jelentése: az épületet határoló olyan, megvastagított fal, amelynek rendeltetése – statikai funkcióján túl – az, hogy megakadályozza, vagy legalább lassítsa az épületben keletkezett tűz átterjedését a szomszédos épületre. Tűzfal a számítástechnikában: szoftveres vagy hardveres védelem illetéktelen behatolás ellen.

Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 2 Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 3

Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 4 Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 5

Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 6
Települ a Kerio Winroute Firewall

A tűzfal szoftver azonban napjainkra ennél a jelentésnél sokkal többel bír. Ahogy a bevezetőben is olvasható volt, spórolni lehet vele. Mit lehet vele spórolni? Időt, ami tudjuk, egyben pénzt jelent. Erőforrást, ami, ahogy tudjuk, pénzbe kerül. Megspórolhatunk bírságokat, ami ismét csak pénz és persze bosszúság is. Tehát mi a spórolás alapvető definíciója? Kevesebb pénzből több munkát, ezzel több bevételt produkálni. A Kerio megoldása önmagában ehhez nem lesz elég, de egy olyan fegyvert ad a kezünkbe, ami segíthet ezeket a célokat elérni. 

Kerio Winroute Firewall - biztonság és kontroll egy csomagban 7

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.