Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Energy Sistem könyvolvasók – a nyomtatott könyvek végnapjai?

 

 

Az elektronikus könyvek gondolata nem mondható túl frissnek. Az első számítógépen olvasható könyvek a hetvenes évek elején jelentek meg a Gutenberg Project keretein belül.

Természetesen ugyan erre az időre datálódik az első könyvolvasónak szánt gépek megjelenése is. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni Alan Curtis Kay Dynabook koncepcióját. A rendkívül tehetséges úr az első elektronikus könyvek megjelenése idején fektette le elképzeléseit arról, hogy is kellene egy könyvolvasónak kinéznie. Éleslátásának bizonyítéka, hogy napjaink könyvolvasói és tabletjei is szinte változatlanul az általa kialakított koncepcióra épülnek. Akkoriban persze nem volt kész a szükséges technológia, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy megálmodja a tökéletes olvasót.

Kipróbáltuk: Energy Sistem könyvolvasók – a nyomtatott könyvek végnapjai? 1

Csak, hogy érezzétek ennek súlyát, gondoljatok vissza arra, hogy egy hatvanas-hetvenes években forgatott fantasztikus filmben milyen kijelzőket, számítógépeket képzeltek el. Ehhez képest Alan C. Kay lényegében feltalálta a laposkijelzős, fizikai billentyűzettel ellátott tabletet. Ehhez még tegyük hozzá, hogy a koncepció 1968-ra datálódik! Ide be szerettem volna tenni néhány képet, de szerencsére ráakadtam a Youtube-on egy felvételre, amin a Alan C. Kay maga mutatja be a Dynabookot!

 

Napjainkra persze a könyvolvasók óriási fejlődésen mentek át, és bátran állíthatjuk, hogy még mindig csak a kezdeti lépéseket tettük meg, hiszen mi már a egész másképp képzeljük a jövő könyvolvasóit. A jelenlegi merev táblák helyett valami sokkal vékonyabb és hajlékony megoldásról álmodunk. A jövő azonban még nem jött el, emiatt inkább napjaink lehetőségeit mutatjuk be!

Kipróbáltuk: Energy Sistem könyvolvasók – a nyomtatott könyvek végnapjai? 2

Ennek igen csak elérkezett az ideje, hiszen a könyvolvasók ára kezd a valóban megfizethető-, míg a nyomtatott könyvek ára a megfizethetetlen régióba csúszni. Ráadásként egyre több helyről szerezhetők be legális forrásból könyvek, az illegálisakat pedig már ne is említsük. Az elektronikus könyvek előnye azonban nem csak az árban van. Egy könyvolvasóra akár több ezer kötetet felpakolhatunk. Egy ekkora könyvtár egy átlagos lakásban el sem férne, arról nem is szólva, hogy mennyi papírt kell hozzá felhasználni.

Kipróbáltuk: Energy Sistem könyvolvasók – a nyomtatott könyvek végnapjai? 3

Kérdés, hogy egy elektronikus olvasó ki tud-e váltani egy papír alapú könyvet, megmarad-e az olvasás élménye. A következő oldalakon erre is megpróbálunk választ találni, de előbb foglalkozunk egy kicsit a felhasznált technológiákkal.

 

Kipróbáltuk: Energy Sistem könyvolvasók – a nyomtatott könyvek végnapjai? 4

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.