Válassza az Oldal lehetőséget

Komoly pénzügyi zavarban az AMD

Az ATI felvásárlásával az AMD óriási terhet vett a nyakába, ami úgy tűnik, most visszaüt.

Azt nem mondhatjuk el, hogy az AMD nem állt még ennyire rosszul az Intellel szemben vívott csatájában, ám azt mindenképpen, hogy ennyire rossz anyagi helyzetben emberemlékezet óta nem volt.

Az okok — mert több is van — az ATI tavalyi felvásárlása óta gyülekeznek. Sokan már akkor megkérdezték, hogy az AMD nem vállalt-e túl nagy terhet. Igaz az is, hogy ha fel akarták vásárolni a kanadai videokártya-gyártót, akkor jobbkor nem is tehették volna, hiszen bevételeik nőttek, soha nem látott nyereséget termeltek, készpénzállományuk is meglehetősen magas szintet ért el.

Az igazi probléma az Intel válaszcsapása volt, melyben az ostor szerepét a Core 2 magra épülő processzorok és az új CPU-k agresszív árazása volt. Az AMD emiatt az idei első negyedévben az előre számított veszteség dupláját volt kénytelen elkönyvelni. Az árháború miatti bevételkiesést erősítette az is, hogy az AMD processzorértékesítése 38 százalékkal maradt el a várttól.

Az AMD tehát meglehetősen nehéz helyzetbe került, melyből sok szakértő szerint csak külső tőke bevonásával evickélhet ki. Így látták ezt az AMD-nél is, emiatt a hét elején bejelentették, hogy 1,8 milliárd dollár értékben kötvény bocsátanak ki. A kötvények kiválthatók lesznek készpénzzel, de akár részvényekre is cserélhetik majd a befektetők, ha úgy tartják jobbnak.

Az említett kötvénykibocsátás sokak szerint nem rendezi erre az évre az AMD helyzetét, így további tőkebevonásra is szükség lesz. A helyzet komolyságát mutatja, hogy sokak szerint a közelgő Barcelona magos processzorok sikerén vagy bukásán áll a cég jövője. Áll még az Intel kegyelmén, hiszen a nagyobbik CPU-gyártó meglehetősen jól áll a bevezetésre váró új lapkákkal, így azok piacra dobásának ideje és az új processzrok ára leginkább taktika kérdése, mellyel tovább szoríthatják vagy engedhetik az AMD nyakán a hurkot.

A szerzőről

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2