Válassza az Oldal lehetőséget

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóraPontszám 96%Pontszám 96%
85 / 100

Mutatós dizájn, meggyőző tudás és alacsony ár, valamint extraként két kamera.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra


 

Bevezető – Kospet Prime SE

A Kospet Prime a világ első kétkamerás okosórája volt, amiben az egyik fényképezővel fotózhattunk, a másikkal pedig az arcalapú feloldás, és a videós chat működött. Az óra a 140 dollár körüli árával nem számított drágának, főleg úgy, hogy egy komplett telefont pakoltak bele négymagos processzorral, 3 GB memóriával és 32 GB beépített tárral.

Kicsit később megjelent a Kospet Prime SE jóval kedvezőbb árcédulával, és szinte teljesen megegyező hardverrel. Az egyetlen különbség a memória és a háttértár mennyiségében van. Előbbi 3 helyett 1 GB, utóbbi 32 helyett 16 GB lett.


 

Csomagolás

Az óra doboza megegyezik a nagytestvérével, sőt, emlékeim szerint az összes Androidos órájuk ilyen dobozban érkezik. Elől az ezüst Kospet logó, hátul egy felragasztott matricán a főbb adatok.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 1

A fedelet leemelve megtaláljuk az órát, az alatta lévő polcon pedig a mágneses bölcsőt a töltéshez, egy USB kábelt, csavarhúzót a SIM-kártya fedelének eltávolításához és kijelzővédő fóliát. Minden itt van, amire szükségünk lehet, bennem nem maradt hiányérzet.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 2


 

Külső

A Kospet komolyabb óráinál az anyagválasztásra nem lehet panaszunk. Hatalmas, 1,6 hüvelykes, 400 x 400 pixeles IPS kijelzőt kapunk vékony kerettel, ami ráadásul az esetek többségében kerámiából készül. Erről a kerámiáról tudjuk, hogy a harmadik legkeményebb anyag a földön, így karcolódni nem fog. Hátránya, hogy meglehetősen merev, de ez egy óránál nem fog gondot okozni.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 3

A kijelző fényereje adaptív módon, vagyis kézzel állítható. Az IPS panel háttérvilágítása napos időben is elegendő fényt ad és használható marad. A betekintési szögek és a színhűség az IPS technológiától megszokott, vagyis kimondottan jó a kontrasztarány és a fekete is. Persze nem olyan, mint egy AMOLED, de panaszkodni nem fogsz miatta.

Az érintőpanel működése teljesen rendben van, nem túl érzékeny, nem is érzéketlen, és a nagy panel kimondottan segíti a használatot.

A Kospet Prime SE a külsőt tekintve semmiben nem különbözik a normál Prime-tól, és ez jó, mert a Prime jól néz ki. Az egyetlen kifogásunk a vastagság miatt lehet, de ez is tipikusnak mondható, minden teljesen Androidot futtató óra ilyen vastagságú, kell a hely az akkumulátornak.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 4

A kameramodulok felülről nézve a jobb oldalra kerültek. Felfelé néz a 2 megapixeles szelfikamera, ami a képernyőfeloldásért is felel. Természetesen nem egy Apple féle 3D, de a tapasztalatom szerint a működése meglehetősen gyors, legalábbis normál fényviszonyok között. A fényképezésre is alkalmas kamera oldalra néz, ennek felbontása 8 megapixel.

Az érintésérzékeny kijelző mellett az oldalt található két gomb tölti be a kezelőszervek szerepét. A felsővel bekapcsolhatjuk, felébreszthetjük az órát, az alsóval a megnyitott menükben, funkciókban lépkedhetünk vissza.

A külső kapcsán még egy fontos dolgot szeretnék megjegyezni. A Kospet Prime SE a mérete miatt kimondottan férni órának megfelelő. A hatalmas számlap és a vastag ház női csuklón furán mutatna, bár láttam már olyan hölgyet, aki pont emiatt kedvelte a férfias órákat.


 

Hardver, teljesítmény

A Kospet Prime SE tehát egy komplett telefont rejt magában. Ez már az eddigiekből is kiderült, hiszen tehetünk bele SIM-kártyát, nagy kijelzője van, négymagos, 1,3 GHz-es processzor, 1 GB memória és 16 GB háttértárfért bele, meg persze a dupla kamera.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 5

Ha az órában egy komplett telefon van, akkor feltehetjük a kérdést, hogy vajon a teljesítménye is olyan, mint egy telefoné? A válasz röviden, hogy igen.

A memória mennyisége nem túl acélos, de egy órában, egy mindössze 400 x 400 pixeles kijelzővel mindenre elég. Maximum a multitasking esetén érezhetjük a memória hiányát amiatt, hogy nem tudunk túl sok programot egyidőben futtatni.

Mire elég tehát a Kospet Prime SE ereje? Amit az órán használni szeretnénk, illetve az órán használni érdemes, ahhoz elég lesz. Mivel ez egy Androidos óra, és teljes értékű Android fut rajta, lényegében bármit letölthetünk az Androidos áruházból. Persze sok mindent nincs értelme leszedni, mert a kijelző erősen behatárolja az értelmesen futtatható programok körét.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 6

A navigáció, és például a YouTube elfut rajta, egyszerűbb játékokat is használhatunk, a gyárilag rátelepített alkalmazásokkal pedig értelemszerűen nincs probléma.


 

Funkciók, beüzemelés, használat

Bekapcsolás után elsőként a felhasználói felület nyelvét kell kiválasztanunk. Az óra szerencsére tud magyarul is. Ha ezzel megvagyunk, akkor a mértékegységeket kell beállítanunk, természetesen a metrikus, nem pedig a birodalmit választva, hacsak nem akarunk colban és mérföldben mérni.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 7

A következő lépésben meg kell adnunk a testmagasságunkat és a tömegünket, hogy milyen neműek vagyunk, itt még kötelező férfit vagy nőt választani. Ezután megadhatjuk, hogy milyen lépésszámot szeretnénk naponta teljesíteni, és léphetünk is tovább.

Utolsó lépésként kapunk egy QR kódot a telefonos app letöltéséhez, ezután elindíthatjuk a Bluetooth kapcsolatot és kész is vagyunk a használatra.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 8

A telefonunkra a WiiWatch 2 alkalmazást kell telepíteni, ami a hasonszőrű megoldások közül a jobbak közé tartozik. Nem százas ez sem, mondjuk olyan jó 75-80 százalékosra értékelném. A használata egyszerű, és normál esetben úgy sem fogjuk ezt nézegetni, szódával elmegy.

Amire esetleg mégis használni fogod, hogy a naplózott méréseket figyelemmel kísérd. A megtett lépések számát, és a többi mérés eredményét napra lebontva vizsgálhatod. Saját tapasztalatom, hogy erről is gyorsan le fogsz szokni, míg az első napokban sűrűn nézegettem, egy hét után már eszembe sem jutott ellenőrizni.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 9

A Kospet óráin az Android 7.1.1-es verziója fut. Bár teljes értékű Androidról van szó, mégis más a felület, mint, amit egy telefonnál megszokhattunk. A gyártó igyekezett az órák kerek számlapjához igazítani a felületet, hogy például a gombok megnyomhatóak maradjanak, ne lógjanak le a kijelzőről.

A főmenű állítható rács (felhő) vagy lista formátumba, az ikonok intuitívak, pillanatok alatt meg lehet szokni a használatát. Én ennek ellenére a felhő formátumtól kicsit sikítófrászt kaptam, de ki tudja, lehet, hogy másnak meg ez fog bejönni.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 10

Az irányítás a megszokott, oldalról, felülről vagy alulról legyinthetünk. Fentről lefelé a gyorsbeállítások, jobbról balra a főmenü. Lentről felfelé a lépésszámlálás, aztán jobbról balra a megtett távolság és az elégetett kalóriák száma. Balról jobbra pedig a bejövő üzeneteinket olvashatjuk.

Ahogy feljebb írtam, az óra tud magyarul is, azonban sajnos ez a tudás nem 100 százalékos, a főbb dolgok, beállítások elérhetők magyarul, de nagyjából 20 százaléknyi angollal is találkozunk. Ez számomra nem zavaró, de ha valaki nem beszéli a nyelvet, akkor minimális problémát okozhat. Igaz, a Google online fordítójába bepötyögve a szavakat hamar megtanulható, hogy mi hol található.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 11

Az óra használhatósága véleményem szerint nagyjából 90 százalékos. A 10 százaléknyi mínusz abból jön össze, hogy bár a felületet a kerek számlaphoz igazították, azért akadnak gombok, amiket nem érünk el. Ez akár több mínusz pontot is érhetne, de a szerencsénkre mód van rá, hogy átmenetileg a kijelzőn megjelenő képet kerekről négyzetesre állítsuk, így, ha valamelyik gomb nem jól látható a kerek formán, a négyzetesen akkor is nyomkodható lesz.

Megnyugtatok mindenkit, ez a mindennapi használat közben nem okoz gondot, maximum az első időben, a beállítások elvégzése, például a Google fiók beállítása közben kell ehhez a módszerhez nyúlni.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 12

Ha már Google fiók, akkor fontos, és a Huawei esete óta nem is evidens dolog, hogy a Google szolgáltatásaihoz hozzá férünk az órán. Így használhatjuk a Google fiókunkat, van Gmail, Drive, Fényképek, Youtube és Store is. Szóval ezzel nincs hiba.

Az Androidot futta tó órák esetén régebben (néha mostanában is) óriási gond volt, hogy egy napi használatra sem volt elég az akkumulátor kapacitása. A Kospet Prime SE esetén szerencsére ez nem így van. A beépített 1260 mAh kapacitás, ha nem is bőséggel, de egy napra elegendő energiát tud tárolni. Nyilván értendő ez egy átlagos felhasználásra, az első időkben, amikor ha kell, ha nem folyamatosan az új óránkat fogjuk piszkálni, számítsunk rá, hogy jó, ha viszünk magunkkal töltőt.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 13

Mivel ez egy Androidos óra, telepíthetünk rá rengeteg dolgot, de higgy nekem, erről is le fogsz szokni. Nem azért, mert sok telefonos programnak kényelmetlen a használata (de, ezért is), hanem azért, mert hamar rájössz, hogy a programok nagy többségét egyszerűen nem fogod használni, MERT EZ EGY ÓRA ÉS NEM EGY TELEFON.

Feltehetsz Skype-ot, Facebook Messengert, meg mindenféle üzenetküldőt, de a gépelés úgyis gyötrelem rajta, szóval bőven elég lesz számodra is, ha a kijelzőn látod a beérkező üzeneteket, azután, ha kell, akkor előveszed a telefonod és válaszolsz azon. Szóval a lényeg, hogy hamar le fogod redukálni a telefonra telepített alkalmazások számát.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 14

Ha sportoláshoz veszed a Kospet óráját, akkor is szeretni fogod. Használhatod mérésre futás, kosarazás, foci, pingpong, tollaslabda, sétálás vagy futópados edzés közben, sőt, akár ugrókötelezésnél is. A pontosabb mérést segíti a beépített műholdas navigáció, ami nem csak a megszokott GPS, hanem a GLONASS rendszert is ismeri. Az kicsit fura, hogy a fitnessz alkalmazáson belül sehol nem látjuk, hogy megtalálta-e a műholdakat. Az a tapasztalatom, hogy városban, házak között percek (4-5) is eltelhetnek, mire a nyomkövetés elindul, nyílt téren ehhez 1-2 perc általában elég.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 15

Én nem szoktam az óráimat telefonálásra használni, de azért nem rossz, hogy az óra teljesen kiválthat egy mobiltelefont. Például futáshoz nagyon jó, hogy nem kell a mobil a zsebbe, és ha hívnak, és sürgős a dolog, az órán keresztül is rendezhetjük az ügyeket. A beszélgetés funkció teljesen használható. Én a Telenor hálózatán próbáltam, de gondolom ez szolgáltatótól független lesz.

Ha nem túl nagy a környezet zaja, akkor lazán, úgy dzsémszbondosan magunk elé tartott karral beszélhetünk, a mikrofon is és a hangszóró is elég erős ehhez. Nagyobb zajban a mikrofon zajszűrése már közel sem tökéletes, de amúgy is, hogy halljuk a válaszokat közelebb kell tennünk az arcunkhoz az órát.


 

Összegzés

A Kospet Prime SE egy szerethető okosóra, amit ráadásul, a tudásához képest nagyon jó áron mérnek. Ez sem tökéletes, ahogy egy Xiaomi sem az, de a hibái megbocsájthatók, mert a napi használat közben kényelmes és kezes társunk lesz.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 16

Már többször írtam ilyen Androidos órákkal kapcsolatban, hogy nekem, például motorozás közben nem kényelmes, mert a vastag bőrdzseki cipzárját a csuklónál nem tudom összehúzni az óra mérete miatt. Szóval, ha ilyen órát veszel, akkor kalkuláld bele, hogy a szűk ingujjba sem fog beleférni.

A Kospet Prime SE a teszt alatt meggyőző volt, ahogy számomra a Kospet termékei általában azok. Persze, bele lehet kötni sok mindenbe, lehet a kákán keresni a csomót, sőt találhatunk is néhányat, de ha a tökéletes, hibátlan órát keresed, akkor ne 100 dolláros kategóriában keresd.

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 17

Ha viszont ennél több pénzt nem akarsz kiadni, akkor a fentiek figyelembevételével a Kospet Prime SE, ami az egyik, ha nem a legolcsóbb Androidos okosóra, csalódásmentes vétel lesz.

Itt tudod megvenni:

Kospet Prime SE Androidos okosóra – 32 243 Ft

Szállításhoz válaszd a vám és ÁFA mentes EU Priority Line szállítási módot!

 

További Kospet cikkek oldalunkon

Kospet Prime SE teszt – a nevében olcsósított Androidos okosóra 18

Értékelés

96%

Értékelés A Kospet Prime az áránál jóval túlmutató képességekkel és külsővel rendelkezik. Talán az egyik legolcsóbb, teljes Android verzióval érkező okosóra, amin a világon elsőként telálunk arc alapú képernyő feloldást. Használhatunk benne SIM-kártyát is, így akár a telefonunk is helyettesíthető, ha ez az óra a csuklónkon van.

Külső
95%
Hardver
95%
Tudás
95%
Ár
100%

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.