Válassza az Oldal lehetőséget

LG Nitro HD teszt

LG Nitro HD teszt

lg_ikonAz AT&T magányos, negyedik generációs adatátviteli szabványt támogató párosa most úgy tűnik a legújabb LG csúcskategóriás okostelefon érkezésével trióra bővül. A következő teszt az Engadget jóvoltából jutott el hozzánk.

jrv3dsc01040-copy

jrv1dsc01036-copy_resize jrv3dsc01040-copy_1_resize_copy jrv2dsc01037-copy_resize jrv4dsc01042-copy_1_resize jrv5dsc01044-copy_resize

Az új jövevény pedig az LG Nitro HD nevet kapta. Első ránézésre sokak vélhetik felfedezni benne a korábbi előd – az Optimus LTE – számos vonását. A készülék beceneve is egy ügyes marketingfogás, hiszen egyrészt utal magának a telefonnak a gyorsaságára és az elsődleges céljára, a 4G hálózatok teljes kihasználhatóságának lehetőségére. Némileg megkérdőjelezhető az LG időzítése a Nitro piacra dobását illetően, hiszen nem egy nehézsúlyú kihívója akad majd, ami miatt előfordulhat, hogy kevesebb figyelmet fog kapni, mint amennyit megérdemelne.

jrv8dsc01052

Persze végigfutva a telefon specifikációját csak néhány adat (4,5 colos, 1280×720 felbontású AH-IPS kijelző, két magos 1,5 GHz-es Qualcomm APQ8060 processzor, 1,3 megapixeles előlapi-, 8 megapixeles főkamera) elég ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, az LG új üdvöskéje megállja a helyét a mezőnyben.

jrv9dsc01059

Nem egyszerű feladat áll a Nitro előtt, hiszen fel kell nőnie a Samsung GS II Skyrocket által hagyott örökséghez, vagy legalább teljesítményével kell túlszárnyalnia az olcsóbb HTC Vividet. A teszt során erre a kérdésünkre is választ kapunk, vajon képes lesz-e rá a Nitro HD. Lássunk is neki!

jrv15dsc01067

Kezdjük a külsővel! A telefon megjelenése nélkülöz minden felesleges figyelemfelkeltő elemet, amitől kicsit jellegtelen lesz az összkép. Ezt már a legelső kézbevétel alkalmával is megállapítottuk, de ezzel szemben viszont nagyon jó és kényelmes tapintású a hátlap, ami biztos fogást ad készüléknek.

jrv11dsc01062

A 133,9 x 67,8 x 10,4 milliméteres méreteit tekintve alig vastagabb a Skyrocketnél, viszont a 128 grammos tömegével kicsit könnyebb nála. A szolid külső ellenére sem kelt bennünk az összkép olcsó hatást, hiszen az összeszerelés minőségi, a telefon masszív és nagyon egyben van. Nem fogunk semmi nyikorgást tapasztalni, amivel általában a műanyag házas készülékek esetében találkozhatunk. A LG mérnökei feltűnően kerülték az éles, kemény vonalak használatát, ettől lesz a készülék tartása olyan könnyű és kényelmes. Az a néhány, ami mégis fellelhető, csak azért került bele a dizájnba, hogy a telefon ne csússzon ki a kezünkből használat közben.

jrv24dsc01085

A hátoldalon megtaláljuk az LG márkajelzést és fölötte a szálcsiszolt fém részbe ültetve a 8 megapixeles kamerát a LED vakuval. A hátlap jobb alsó sarkában kapott helyet a hangszóró is. A burkolatot eltávolítva megtaláljuk a 16 gigabájtos microSD kártyabővítő helyet, ami mellett ott díszeleg a SIM kártya foglalat is. Okos húzás, hogy mindkettőhöz hozzáférhetünk az 1830 mAh akkumulátor eltávolítása nélkül.

jrv28dsc01094

A Nitro HD teljes jobb oldala teljesen makulátlan, így a portok és a funkciógombok mind a készülék tetején kaptak helyet. A MHL portot egy kis fedél mögé bujtatták, hogy megóvják a belekerülő piszoktól, kosztól. Ez a micro-USB és a HDMI kábeleket is támogatja. A bekapcsoló gomb és a 3,5 milliméteres jack bemenet között található egy másodlagos mikrofon is, ami a zajszűrésért felel. A készülék bal oldalának a közepén helyezkednek el a hangerőszabályzó gombok, míg legalul már csak az elsődleges mikrofon található.

jrv17dsc01071

A képernyő alján húzódik meg az LG egyedi kapacitív kezelő felülete kifejezetten Androidhoz igazítva. Ebben is van azonban kis újítás, hiszen az eddigi 4 helyett már csak 3 vezérlőgomb található a menü és a keresés gomb egyesítése folytán. Szimpla érintéssel a menüt tudjuk vele előhívni, míg nyomva tartás esetén érhetjük el a keresést. Ahogy az általában az AT&T készülékeinek többségében lenni szokott, a hálózati logó középen a kijelző fölött díszeleg, ami mellett pihen az előlapi 1,3 megapixeles kamera.

jrv10dsc01060

Eddig egy teljesen átlagos készülék benyomását keltette, azonban amikor ez a 4,5 hüvelykes telefon életre kel, akkor bizony fordul a kocka. Az LG a Nitro HD-be egy 1280×780 AH-IPS panelt választott, ami a maga 329 ppi-vel (pixel per inch) lefőzi még az Apple féle Retina Displayt is (326 ppi). A képernyő egyszerűen bámulatosan remek képet ad. Az ikonok és a betűk renderelése gyönyörű, a színek élénkek és a színhelyességgel sem akad semmilyen probléma. Igaz a fekete nem olyan sötét, mint mondjuk egy Galaxy S készülék esetében. Erős napfényben feljebb kell vennünk a fényerőt a jobb láthatóság érdekében, de ezt ellensúlyozza a betekintési szögek igen széles tartománya. Az egyetlen kirívó hiba az érintőképernyő érzékenysége. Előfordult, hogy többszöri érintésre is csak nehezen reagált.

jrv5img4050

Az AT&T 3 LTE telefonjában sok közös vonás van. Az egyik ezek közül a processzoruk – a Qualcomm kétmagos APQ8060 egysége – a másik pedig az ehhez társuló 1 GB rendszermemória. A leglassabbnak a Vivid bizonyult – a csak 1,2 GHz-es órajel miatt -, így a tesztek során is többnyire leghátul kullogott. A Nitro HD azonban büszke lehet magára, hiszen ha csak kicsivel is, de magáénak tudhatja a győzelmet a GS II Skyrockettel szemben. Az alábbi táblázatban a különböző teszteken elért eredmények láthatóak:

 Nitro HDVividGalaxy S II Skyrocket
Quadrant2,6162,0053,334
Linpack single / multi (MFLOPS)51.1 / 81.844.9 / 38.950.6 / 77.4
Vellamo1156893815
Nenamark 1 (fps)56.143.759.8
Nenamark 2 (fps)37.230.154.1
Neocore (fps)59.858.357.7
SunSpider 9.12,6874,5403,115

A teljesítményt látva azt kellene mondanunk, hogy a Nitro HD-t kellene választanunk, ha teljesen ki szeretnénk élni az LTE függőségünket. Azonban hamar belátjuk, hogy ehhez a teljesítményhez igen komoly étvágy is tartozik, hiszen a szokásos akkumulátor tesztünkön (maximális terhelés alatt) a 4 és fél óra – egy 1830 mAh akksitól – igencsak soványnak mondható.

akkuidografikonk

Hasonló körülmények és paraméterek mellett a Skyrocket 9 és fél óráig állja a sarat. Ezek után a mindennapi használatban már jobban teljesít az LG versenyzője. Sikerült az üzemidőt feltornázni 7 órára a 15 percenként frissülő twitter, egy e-mail postafiók (engedélyezett push értesítésekkel), 50 százalékos fényerő és bekapcsolt GPS és WiFi használata mellett. Azt viszont mindenképpen jegyezzük meg, hogy az Nitro HD a teszt alatt folyamatosan váltogatott a LTE és a HSPA+ között (New York környékén), így a túlzott energiafogyasztást ezzel is magyarázhatjuk.

jrv4img4047

Amikor a kezünkbe kaptuk az LG Nitro HD-t, meglepődve láttuk az AT&T 4G LTE ikonját feltűnni a felső menüsorban. Több helyszínen tesztelve a térerő folyamatosan változott, így a készülék, ahogy fentebb már említettük folyamatosan ugrált az LTE és a HSPA+ hálózat között. A legmagasabb mért letöltési sebesség 40,08 Mbps, míg a feltöltési plafon 14,45 Mbps volt. Az átlagok a letöltés esetében 18 és 33 Mbps között alakultak, a feltöltésnél pedig 9 és 13 Mbps közé estek az értékek. Természetesen ezeket az értékeket nem tudjuk garantálni senki számára, sem a Nitro HD, sem a másik 2 készülék esetében. Persze a szolgáltatás elterjedésével folyamatosan javulni fog majd a helyzet. Az AT&T jelenleg elérhető HSPA+ szolgáltatása bőven fedezi a mindennapi hálózati forgalmunkat. A letöltési sávszélesség 7 és 14 Mbps között, a felfelé irányuló adatforgalom esetében pedig 1 és 10 Mbps között mozog New Yorkban.

jrv1lg-nitro-hd-speedsreview

A kamerával kapcsolatban nem lehet egy rossz szavunk sem. A LED vakuval megtámogatott egység fantasztikus képeket tud nekünk készíteni, amikor megfelelő mennyiségű természetes fény áll a rendelkezésre. Éles kontrasztot és meglepően jó mélységélességet kapunk. Ez egy adott tárgyra történő közelítés esetében sem romlott, a kamera képes volt megtartani a fenti jelzőkre méltó képminőséget. Az autófókusz kicsit csiszolásra szorul, hiszen nekünk akadtak vele gondjaink, így inkább, ha szükséges volt, a manuális tap-to-adjust funkcióval magunk állítottuk be a fókuszpontot.

jrv1img001_sampleshoots_resize jrv3img003_sampleshoots_resize jrv7img007_sampleshoots_resize jrv8img008_sampleshoots_resize jrv28img028_sampleshoots_resize

A gyári kameraalkalmazásban találunk néhány opciót / képkészítési módot. Itt választhatjuk az egyszerű tájkép vagy panoráma funkciót is, de sajnos a makró mód még mindig hiányzik. A kamera lappangó gyengesége azonban az éjszakai fényviszonyoknál jön elő. Ugyanis külső fényforrás esetén a Nitro HD nem tudott pontosan fókuszálni, így az ilyen képek tekintetében ne számítsunk az átlagosnál sokkal többre. Ha minőségi fotókat akarunk ilyen körülmények között, akkor még mindig a DSLR gépünkre lesz szükség. Habár a fényképezés hozhat váratlan eredményeket, ezzel szemben szerencsére a videó fronton nem lehet egy szavunk sem. A Nitro HD 1080p-s videó felvételére képes elképesztő részletgazdagság és élesség mellett. A hangrögzítés is figyelemreméltó, tekintve, hogy komoly utcazajjal kellett megbirkóznia.

Kpkivgs

A Nitro HD szoftvere szerencsére nélkülözi a memóriaigényes témákat más Android telefonokkal ellentétben (például a Sense). A főképernyőn az ikonok közti navigálás sima, rezzenés-mentes, ami annak is köszönhető, hogy itt is minden felesleges csicsás 3D animáció kimaradt. A felhasználó számára eléggé nagy szabadság biztosított, hiszen komolyan bele tudunk nyúlni a telefon kinézetébe. Egyedi betűtípust állíthatunk be, a widgetek hátterét is személyre szabhatjuk. A 7 főképernyő egyikén hosszabb érintés esetén előjön egy áttetsző rácsos felület és egy menüsor, amivel a widgetek, a gyorshivatkozások, a mappák és a háttérkép beállításai bújnak elő. Ha nem szeretnénk az összes főképernyőt használni, természetesen a számuk csökkenthető.

jrv2lg-nitro-homescreensreview

Egy kis késleltetés minden esetben megszokott a különböző alkalmazások indításakor, de mivel elég erős készülék van a kezünkben, így ezek a pici akadások szinte észrevehetetlenek. Az indítások kellemes, könnyed gyorsasággal mennek végbe. A Nitro HD rengeteg gyárilag telepített alkalmazással fog majd érkezni, és ezek a megszokottól eltérően törölhetőek. Így az olyan szolgáltatóhoz tartozó alkalmazások, mint a AT&T Code Scanner, a FamilyMap, Live TV ezen felül az Amazaon Kindle és MOG Musis is pillanatok alatt eltüntethetőek a telefonról, ha így akarjuk. Térjünk rá a rossz hírekre. Az LG úgy döntött, hogy alkalmazza a mostanában nagy port kavart Carrier IQ-t a Nitro HD esetében. Ez azonban valószínűleg sokaknak nem fog tetszeni, de egyelőre még várni kell arra, hogy ez a funkció letiltható legyen.

jrv3lg-nitro-appsreview

Az LG nem akart sokat változtatni a jól bevált recepten, így a Nitro HD a jó öreg tavaly már megismert Gingerbread operációsrendszerrel érkezik, tehát ne számítsunk komolyabb változásokra. Egyelőre a jövőben érkező szoftverfrissítésekkel kapcsolatban nem sok információ látott napvilágot, összesen annyi, hogy még a hónap vége előtt kapunk részletes tájékoztatást. Addig is meg kell elégednünk a 2.3.5 verziószámú rendszerrel.

nitro-hd-lede

A böngészési sebesség üdítően gyors, ha van elérhető LTE hálózat. A komolyabb flash felépítésű oldalak is normális asztali módban 10 másodpercen belül teljesen betöltődnek. Ez az elsőre igen megnyerő adat azonban drasztikus romlásnak indul mihelyst átváltunk HSPA+ hálózatra. Így már volt, hogy 30 másodpercnél is több időre volt szükség a teljes oldal megjelenítéséhez. Az oldalon belüli nagyítással nem voltak gondok, semmilyen zavaró akadással nem találkoztunk.

jrv7dsc01051-copy_copy

Azok számára, akik az Android táborát szeretnék erősíteni az okostelefonok harcában, nem is kell tovább menniük a Galaxy Nexusnál. Az Ice Cream Sandwich zászlóshajója eddig a legjobb elérhető ilyen típusú készülék. Ha egymás mellé állítjuk a LG Nitro HD-ját és a Samsung üdvöskéjét sajnos nem kérdéses, hogy a nehezen megkeresett jövedelmünket kire is éri meg elkölteni. Viszont ha leszűkítjük a csatateret az AT&T LTE kínálatára, akkor is csak néhány erős érvet tudunk felhozni a Nitro HD mellett, az pedig az elképesztő gyorsasága, a böngészési sebessége és a gyönyörű AH-IPS kijelzője. Be kell sajnos látnunk, hogy mindennapi használat mellett az akkumulátor tesztnél tapasztalt 7 órás üzemidő ellensúlyozására ennél több kell. Erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy 250 dollárért 2 évre kell aláírnunk az AT&T-nél, ami megegyezik a Galaxy S II Skyrocket árával és ebben az esetben is mérleg nyelve megint a Samsung felé billen. Sajnos tehát az LG késői harcosának nem sikerült átvennie a királyság uralmát, ha azonban a teljesítmény megtartása mellett sikerül kiküszöbölni az elképesztő energiafogyasztást a jövőben komoly kihívót üdvözölhetünk majd.

A teszt eredeti nyelven az Engadget oldalán, az alábbi linken olvasható.

A szerzőről

Árfolyamváltó

Csomagkövetés (1Tracking)

Friss kategória tartalmak

Partnereink