Válassza az Oldal lehetőséget

Mire jó a mobilnet?

Ahogy azt egy korábbi HOC TV műsorban már említettem, volt szerencsém a hazai forgalmazó, a Kelly-Tech Kft. telephelyén beszélgetni az Edimax egyik európai igazgatójával. Érdekes beszélgetés volt, melyből megtudhattam sok érdekességet az Edimax elképzeléseiről a közeli jövőt tekintve. Most ezekre nem térnék ki, hiszen cikkünk témája ezt nem engedi, így egyetlen szeletet emelnék ki a beszélgetésből, ami csodák csodája, a mobil netezésről szól.

Mire jó a mobilnet? 1

Az Edimaxnál úgy gondolják, hogy a mobil net elérésé a jövő. Úgy gondolják, hogy a mobilitás egyre fontosabb lesz számunkra, így egyre többen fogják igénybe venni a mobil szolgáltatásokat, így és emiatt nekik is nagy hangsúlyt kell fektetni azokra az eszközökre, amik a mobilos net elérését, megosztását teszik lehetővé. A szót náluk tett követi, esetünkben inkább az első eszközöket követte a szó, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy az Edimaxnál már most elérhetők olyan hardverek, amik kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy mobil neten élvezzük a világháló szolgáltatásait.

Az elérhető termékeket két fő csoportba oszthatjuk. Egyrészről vannak a hagyományos routerek, melyek lényegében csak abban különböznek megszokott társaiktól, hogy képesek USB-s modemek fogadására és szétosztására, és vannak azok, amelyek ugyan ezt tudják, ám mobilak, vagyis képesek külső áramforrás nélkül, akkumulátorról üzemelni. Mi természetesen mind a két csoportból kértünk egy-egy képviselőt, hiszen így teljes a kép.

Mire jó a mobilnet? 2

Kezdjük a „hagyományos” routerrel! Az eszközre 4 darab RJ-45-ös LAN port, egy darab RJ-45-ös WAN port és egy USB csatlakozó került. Ez utóbbi a készülék igazi érdekessége, hiszen ehhez a porthoz USB-s 3G modem csatlakoztatható. A 3G 6200N típusnéven forgalomba kerülő eszköz tehát nem csak a hagyományos kábel/xDSL, hanem a mobil 3G-s internet kapcsolat megosztására is alkalmas. Egy-, másfél évvel ezelőtt még csak vonogattuk volna a vállunkat emiatt, hogy jó jó, de annyira azért még sem hasznos, ám napjainkban a helyzet változni látszik. A 3,5G elérhetőség területe egyre növekszik, a szolgáltatók pedig egyre kedvezőbb díjcsomagokat ajánlanak. Emiatt egyes területeken a 3,5G már alternatívája lehet egy vezetékes szolgáltatónak, de biztos léteznek olyan körzetek is, ahol a kis beépítettség miatt az egyetlen elérhető szélessávú elérhetőséget jelenti a mobilcégek szolgáltatása. Ahogy bevezetőnkben leírtuk a 3,5G szolgáltatás igen kellemes 14,4 Mbit/másodperces sebességgel kecsegtet. Ahhoz, hogy ezt valóban el is érjük az kell, hogy közel legyünk egy olyan adótoronyhoz, mely a szolgáltatást nyújtani képes. Enélkül alacsonyabb sebességre leszünk kárhoztatva. Irodánk jelenleg Budapesten, a XI. kerületben egy panellakásban működik, így tesztünkben ki fogjuk próbálni, hogy vajon a vasbeton szerkezet mennyire árnyékolja le környékünkön a jeleket.

Mire jó a mobilnet? 3

Második tesztdarabunk már érdekesebb szerzet. A 3G-6210n nevű megoldás büszkén hirdeti dobozán, hogy ő nem más, mint egy hordozható vezeték nélküli router, angolul Wireless 3G Portable Router. A kicsi, ám mutatós eszköz mindössze 100 x 70 x 13 milliméteres kiterjedéssel bír, ami alkalmassá teszi arra, hogy notebookunk táskájába rejtsük a gép mellé.

Mire jó a mobilnet? 4

Ahogy neve is mutatja ez is egy router, vagyis első számú feladata, hogy a mobil netet megossza több gép között is. Mivel akkumulátoros, képes külső áramforrás nélkül is feladata elvégzésére, így akár a parkban is tarthatjuk megbeszéléseinket segítségével úgy, hogy közben mindenkinek lesz netje a hordozható gépén. Persze, ahogy egy routerhez illik nem csak a netet osztja meg, alkalmas helyi hálózatok kialakítására is, ahogy írtuk akár egy parkban, vonaton, buszon, vagy akár egy autóban is. A készülék dobozán mindössze három csatlakozót találunk. Az egyik egy normál Ethernet port, ahova vezetékes hálózatot köthetünk, ha van ilyen. A második egy Mini USB csatlakozó, ezen keresztül tölthetjük a jószágot, a harmadik pedig egy normál USB port, ahova a mobil kapcsolathoz szükséges USB modem kerülhet. A csatlakozók mellett találunk még egy ki- illetve bekapcsoló gombot, és egy választókapcsolót, mellyel kiválaszthatjuk, hogy LAN vagy WAN kapcsolatot használunk. Lényeges adat még, hogy a készülékhez mellékelt akkumulátor egy Lithium-Ionos, kapacitása pedig 1880 mAh. Természetesen ki fogjuk próbálni, hogy mennyi ideig képes a teljesen feltöltött készülék feladatát ellátni!

A puding próbája mindig az evés, így következzenek a tesztek! 

Mire jó a mobilnet? 5

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2