Válassza az Oldal lehetőséget

Ne vásárolj Xiaomi Mi MIX 2 kerámia házas telefont, amíg ezt el nem olvasod!

A Xiaomi meglepte a világot a teljes kerámiatestes telefonjával, de biztos kell ez nekünk?

xiaomi-mi-mix-128gb-white_2.jpg 

A Xiaomi nem a Mi MIX 2-nél alkalmazta először a kerámiát a ház anyagául, de az első, ahol a teljes házat ebből alakították ki, beleértve még a telefon gombjait is. A kerámia rendkívül exkluzív érzést biztosít a Xiaomi telefonjainak, az olcsóbb készülékeket gyártók ezt a hatást próbálják utánozni az üveg hátlap használatával. Az üveg azonban sosem fogja azt az érzést produkálni, mint amikor a kerámia házat megérintjük.

Sokan vannak azonban, akik szerint ez a kerámia ház megoldás nem jó, sőt, kimondottan veszélyes a használata a telefonra nézve. Az alábbi írás GearBest blogon jelent meg, és úgy érzem, hogy érdemes elolvasni, hogy felelősségteljes döntést hozhassunk, mielőtt a havi fizetésünket egy telefonra költjük! 

Soha nem fogom megvenni a kerámia házas Xiaomi Mi MIX-et, bármennyire is vonzó számomra!” – mondta egy Mi rajongó, és így folytatta- “Minden tökéletes a Mi MIX-en, kivéve a kerámiatestet, még akkor is, ha csodálatos és gyönyörű, de véleményem szerint túlságosan törékeny, és nem vagyok benne biztos, hogy túléli, ha elejtem…” 

A Xiaomi Mi MIX  egy olyan telefon volt, ami komoly hatást gyakorolt a mobiltelefonpiacra, leginkább a hatalmas keret nélküli kijelzője miatt. Természetesen nagyon vártuk már a folytatást, az Mi MIX 2-öt, amit aztán az idei CES-en be is mutatott a gyártó.

xiaomi-mi-mix-128gb-white_1_1.jpg

A CES 2017 kiállításon több ezer látogató látta és érinthette, tapasztalhatta meg a Xiaomi Mi MIX 2-öt. Miközben a többséget lenyűgözte az okostelefon koncepciója, a tökéletes telefon lenyűgöző víziója, akkor is voltak olyanok, akik kétségüket fejezték azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó ötlet egy telefon házát teljes egészében kerámiából készíteni. Mert bizony, ahogy feljebb már olvashattátok, hiába használta a Xiaomi és más gyártók is a kerámiát, azt eddig senki nem próbálta, hogy a test teljes egészében kerámiából készüljön.

Gyakorlatilag minden egyes, a ma piacon lévő okostelefon fémből, műanyagból vagy üvegből, illetve ezek kombinációjából készül. Ez teljesen érthető, hiszen ezek az anyagok olcsók, beérett gyártástechnológia áll rendelkezésre a felhasználásukhoz, így rendkívül költséghatékony ezeknek az anyagoknak a felhasználása. A Xiaomi okostelefonja azonban teljesen eltér ettől az “elfogadott” rendtől. Rendhagyó anyagot, mikrokristályos cirkónium-oxid kerámiát használ, aminek felhasználása nagyon fejlett technológiát igényel ráadásul a rendkívül bonyolult a gyártástechnológiája is. A Xiaomi ezt nem is titkolja, saját állításuk szerint “a kerámiatermék termelése és termelési hatékonysága nagyon alacsony“. Ez azt jelenti, hogy a gyártó azzal, hogy ezt az anyagot választotta komoly kockázatot vállalt. Ez az anyag ugyanis egy halálos gyengeséggel bír: törékeny. Emiatt aztán, bár számos gyártó lenne már képes arra, hogy hasonló termékkel rukkoljon elő, mégis kivárnak, sőt, könnyen lehet, hogy soha nem dobnak ilyen telefont piacra.

Jöhetnek tehát az egymillió fontos kérdések: Mi a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia? Miért döntött úgy, a Xiaomi, hogy ilyen típusú kerámiát alkalmaz az okostelefonjához? Melyek a legfontosabb előnyök és hátrányok a standard anyaghoz, a fémhez az üveghez és a műanyaghoz képest? Végezetül, vásárolj kerámiatestes Mi MIX 2-öt vagy se?

1. Mi a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia?

Az anyag fő összetevője a ZrO2 (cirkónium-dioxid), amihez az okostelefonok házának gyártásakor stabilizálószert adnak.

Ahogy feljebb már olvashattátok, a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámiából készülő ház előállítása rendkívül költséges és bonyolult folyamat. Nem kevesebb, mint tizenhat munkafolyamatot igényel a gyártás a kezdetektől a teljesen kész állapotig. Ezek az öntés, lyukasztás, szinterezés, színezés, beállítás?, CNC megmunkálás, a lap polírozása, keret polírozása, lézervágás, befejező CNC megmunkálás, ellenőrzés, lézeres marás, ujjlenyomat elleni bevonat felvitele, újabb ellenőrzés, csomagolás és szállítás.

mi-mix-2-special-edition_white_04_15737_1505895999.jpg

A gyártástechnológia rendkívül fejlett, rendkívül magas bekerülési költséggel, ami ennek megfelelően nagyon alacsony termékhozamot és termelési hatékonyságot eredményez. A kerámia felára az üvegéhez képest a Xiaomi okostelefonján 75%, bizony ennyivel drágább a kerámia használata. Igaz, ez az anyag jóval ellenállóbb, jóval keményebb, és sokkal (SOKKAL) kevésbé karcolódik mint az üveg.

 Előnyök röviden:

  • A Mohs keménységi skálán a kerámia 8-8,5-ös értékkel rendelkezik. Ennél lényegében csak a gyémánt és a zafír keményebb, a normál üveg keménységénél nagysegrendekkel jobb.
  • A karcolásmentes képesség olyan magas, hogy csak a gyémánt és a zafír képes karcolni!
  • Kiváló jeláteresztő képesség és sokkal erősebb karcolás elleni védelem az üveghez és a fémhez képest.

 Hátrányok:

  • Az összes kerámia eszköz közös tulajdonsága a törékenység és az alacsony ütésállóság.

Az elmúlt években, a magas gyártási költségek miatt a mikrokristályos cirkóniumot csak katonai, repülőgépészeti és egyéb szakterületeken alkalmazták. Csak az utóbbi évtizedben került át az anyag a polgári felhasználás területére.

mix2white1.jpg

2. Miért döntött úgy, hogy Xiaomi ilyen típusú kerámiát használ az okostelefonjánál?

Tény: a Xiaomi Mi MIX nem az első okostelefon, amelynél a Xiaomi megpróbálta a kerámiát alkalmazni – ez a Xiaomi Mi5 volt.

A Xiaomi Mi5 drágább változatának háza mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia. A kerámia képes volt egy sokkal magasabb, minőségibb érzetet adni a telefonnak, de akkor még valóban csak a minőség növelése, az érdekesebb külső volt a cél.

A Xiaomi Mi MIX 2 piacradobásával megismerhettük a teljes kerámiatestet, ami már a kerámia extrém felhasználásnak számít, és ezzel alaposan meg is lepték a világot. Az emberek persze kíváncsiak, így szerettek volna minél többet megtudni erről az anyagról.

A mai napig Xiaomi adott ki hivatalos közleményt arról, hogy miért alkalmazta a cirkónium-oxid kerámiát. Az Mi 5 esetén tehát csak a “díszítés” volt a cél, azonban az Mi MIX esetén, a teljes ház kerámiából való kialakításánál nagyon sokat nyomhatott a latban az is, hogy az egyik legjobb hangközvetítő anyag, sokkal jobb, mint az üveg vagy a fém.

mix2white3.jpg

3. Melyek a legfontosabb előnyök és hátrányok a három standard anyaghoz képest?

Keménység: Névleges 8 – 8,5 Mohs keménység, csak a gyémánt és a zafír képes karcolni.

A keménység lényegében a karcolásállóságnak felel meg, ami az egyik legfontosabb jellemző, amit keresünk, amikor okostelefont vásárolunk.

A mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia keménysége rendkívül magas; a nemzetközileg elismert Mohs skála ásványi keménységének értéke 8 és 8,5 között van, ez csak  gyémántnál (10) és a zafírnál (9) alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy a karcolás ellenállása a skála szélső végén van. A gyémánt és a zafír kivételével semmilyen ásványi anyag nem karcolhatja meg a telefon kerámiatestét, mindig eredeti állapotú lesz, mint újkorában.

Korrózióállóság: Semmi sem tudja korrodálni

Ha a fém nedves helyre kerül és rozsdásodni fog (oxidálódik). A műanyag semmilyen körülmények között sem rozsdásod, de az idő múlásával sérülékennyé válik, ellenállósága romlik és lebomlik, maró folyadékok könnyen károsítják. Az üveghez és a kerámia nem oxidálódik, nem bomlik le, így ezen szempontból jobbak, mint a fém és a műanyag.

xiaomi-mi-mix-2-8gb128gb-dual-sim-unibody-ceramic-white-01_15737_1505142202.jpg

Hővezetés: Sokkal jobb hőszigetelő a hagyományos anyagokhoz képest

Az üveg, fém és műanyag hővezető hatása magas. Ezzel szemben a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia jó hőszigetelő, így a telefon nem fog akkor sem felmelegedni kezünkben, ha sokáig használjuk. A telefon sokkal kevésbé sérül, ha véletlenül a napon felejtjük.

Rádió jelek árnyékolása: A Kerámia ház rendkívül jól ereszti át a jeleket

Mind tudjuk, hogy a fém erősen le tudja árnyékolni a jeleket, ezért kell a gyártóknak olyan trükköket bevetniük a fémházas telefonoknál, mint a öntött antenna a ház külső részén. Ezzel szemben a műanyag, az üveg és a kerámia nem árnyékolja le a jeleket.

Kezelés és megjelenés: enyhe, kényelmes, egyedi és stílusos

A kerámia érintése puha mint a enyhe, mint a jádekőé, A fém, a műanyag és az üveg gyakran használt anyagok, viszont, a kerámia lenyűgözően friss, egyedi és innovatív, különösen a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia, ami rendkívül drága érzést biztosít. A kerámia ismét nyer!

Tisztaság: Csak egy töröld le és csillogóan fényes lesz

Bár mind a négy hagyományos anyag egyszerűen tisztítható egy egyszerű nedves ruhával, de a fémtest lakkja fokozatosan elhalványodik, és a műanyag a tisztítószertől, de még a víztől is meg fog változni, az üvegnek pedig alacsony a karcállósága. A kerámia ahogy feljebb olvashattátok lényegében minden anyagnak ellenáll, így sokáig újszerű állapotban marad.

Tömeg: A legnehezebb a hagyományos anyagok között

A kerámia nehéz, ez tény. Ha soorendet kéne állítanunk, akkor a műanyag, fém, üveg, kerámia sorrend jönne ki. Ebben a tulajdonságban tehát a kerámia egyértelműen elvesztette a csatát, amit a műanyag nyert meg.

Következtetés

A műanyag jellemző tulajdonságai: könnyű, olcsó, könnyű tömegtermék, nem befolyásolja a telefonjelet, így széles körben használták a régebbi okostelefonok esetében. Azonban a műanyag gyenge, sérülékeny anyag, és rossz a hővezetése.

Az üveg esztétikai szempontból sokkal vonzóbbá teszi a telefont, mint a műanyag borítás, de az üveg törékeny és szinte vonzza az ujjlenyomatot, ráadásul a karcállósága is hagy kívánnivalót.

mi-mix-2-special-edition_white_02_15737_1505895999.jpg

A fém általában jó a kezelhetőség szempontjából, és a megfelelő minőségűnek tűnik, azonban lényegében nincs karcolásállósága, és a karcoktól védő lakk idővel elvékonyodik. A fém árnyékolja a telefon jelét is.

A fenti három anyaggal összehasonlítva a mikrokristályos cirkónium-oxid kerámia szinte minden tekintetben előnyösebb anyag. Rendkívül kemény, karcolásálló, korrózióálló, alacsony a hővezető képessége, könnyen tisztítható, nincs jel csökkenés. Mindig olyan jól fog kinézni, mint amikor a dobozból kivetted. Viszont a kerámia még mindig törékeny anyag. Ha nagyon magasról kemény felületre ejted félő, hogy el fog törni.

4. Vásárolj vagy sem Xiaomi Mi MIX 2 telefon?

Ha sorba vesszük a fenti előnyöket és az egyetlen hátrányát, akkor pontozással győz az igen! Ez a telefon a jelenlegi legmodernebb gyártástechnológiával készül, a lehető legexkluzívabb külsővel bír, és sok év után is pont úgy fog csillogni, mint újkorában. Hogy csak egy nagyon nyomós és kézenfekvő érvet hozzak fel, nem kell hozzá tokot venned, hogy megvédd a felületét.

mix2white2.jpg

Ezzel együtt a törékenység miatt odafigyelést igényel. Na jó, mondhatjátok most joggal, de vajon melyik okostelefon nem ilyen. A strapatelefonok kivételével minden készülék kényes arra, hogy ha elejted, mert a fémkeret benyomódik, a lakk lepattan az üveg betörik. Szóval legyen a telefonod háza fémből, műanyagból, kerámiából, vagy esetleg kapjon üvegborítást azt tudjuk tanácsolni, hogy ne dobd el! Ha pedig megteheted, vegyél kerámiaházas Xiaomi Mi MIX 2 telefont!

Ne vásárolj Xiaomi Mi MIX 2 kerámia házas telefont, amíg ezt el nem olvasod! 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2