Válassza az Oldal lehetőséget

Notebook egy telefon áráért 256 GB-os SSD meghajtóval

Notebook egy telefon áráért 256 GB-os SSD meghajtóval

Meglepő árak sorozatunk mai részében egy új notebookot mutatunk be nektek!

AIWO 737A 1

Kínából sok mindent érdemes rendelni a ruházattól a telefonokon át a 3D nyomtatókig. Amit viszont viszonylag kevesen vesznek kintről az a notebook, pedig higgyétek el, igazán olcsó és kellemes képességekkel megáldott gépekre tehetünk szert.

Az AIWO 737A notebook például napjaink egyik legjobb ár-érték aránnyal rendelkező gépe. A 13,3 colos képátló közepes méret, a hordozhatóság szempontjából talán a legjobb választás. Se nem túl nagy, se nem túl kicsi. A 16:9-es oldalarányú kijelző panelje ebben az esetben már IPS technológiára épül, ami garantálja a színhűséget és a remek kontrasztot. A felbontás nem kevesebb, mint 1920 x 1080 pixel, vagyis teljes HD. Fontos adat, bár inkább a gép kinézete szempontjából, hogy a kijeltő két oldalán a káva vékony, csak 1 centiméteres. 

A gépben az Intel Apollo Lake sorozatára épülő ATOM processzor dolgozik. A Celeron N3450 nevű, Goldmont architektúrára épülő proci a középső erősségű tagja ennek a sorozatnak. A benne lévő négy mag 1,1 GHz-es alap- és 2,2 GHz-es turbó órajellel rendelkezik. A proci mellé integrált grafikus gyorsító a kilencedik generációs HD500 700 MHz-es turbo órajellel dolgozik.

AIWO 737A 2

A noti érdekessége a beépített memória és háttértár mennyisége és fajtája. A gépbe nem kevesebb, mint 6 GB RAM került, ami azért már egy középkategóriás noteszgépnek is becsületére válna. A háttértár egy SSD meghajtó, ami viszont tisztes 256 GB kapacitással rendelkezik. Ezek az adatok tényleg nagyon jók, és csak akkor érezzük majd mennyire megérdemlik a kalapemelésünket, amikor a bemutató végén az árról esik majd szó.

A fontosabb adatokon túlvagyunk, lássuk mi érdekes még! Egyértelműen a gép méretét, illetve tömegét érdemes még megszemlélni, hiszen a vastagsága a legvastagabb pontján is csak másfél centi, az első, velünk szemben lévő élnél pedig mindössze 0,6 centiméteres, tényleg pengevékony. A gép tömege csak 1,4 kilogramm. Ha hordozható gép, akkor ennél jobb nem is kellhet. Könnyű is, vékony is, a képek alapján pedig a külsővel sincs baj. Csatlakozókból egy 3 és feles jack aljzat áll rendelkezésre a fülhallgatóhoz, kapunk egy Mini HDMI csatlakozót és két USB 3.0 csatlakozót is. A gépben természetesen beépített hagszórók is vannnak. A külső eszközökhöz való kapcsolódást a 4.0-ás Bluetooth, az internet elérését az n szabványú, kétcsatornás wifi segíti, videó csetre pedig a beépített kamerát használhatjuk. Az akkumulátor 3500 mAh kapacitású, ami a gyártó adatai alapján, tevékenységtől függően 5-8 órás munkaidőt tesz lehetővé.

AIWO 737A 3

Most, hogy a száraz adatokon túl vagyunk lássuk miért is tetszik nekünk ez a gép. A processzor egyértelműen nem azoknak készült, akik játszani akarnak a hordozható gépükön. Az Intel ATOM sorozata nem erről volt híres, sokkal inkább arról, hogy mennyire kevés energiával beérik. A Celeron N3450 sem más, az alacsony alapórajelnek és a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően kevés táppal is beéri, viszont a 2,2 GHz-es órajel képessé teszi komolyabb programok futtatására is. A processzor efektív lassúságát viszont jórészt elfeledteti velünk a nagymennyiségű memória és a gyors háttértár. A 256 GB kapacitású SSD nem csak a Windows és az Office telepítésére lesz elég, elfér rajta sok adat is. Ráadásul a programok és az operációs rendszer, ami egyébként ebben az esetben egy Windows 10, aminek az alapértelmezett nyelve az angol, de mivel más nyelvek is letölthetők hozzá könnyedén magyarítható. A tisztességhez hozzátartozik megemlíteni, hogy a gép egyetlen negatívként említhető tulajdonsága az angol klaviatúra, de ez egyrésről nem mindenkinek – nekem sem- zavaró, más részről manapság már nagyon jó minőségú billentyűzetmatricát vehetünk hozzá néhány száz forintért.

AIWO 737A 4

A végére maradt az ár. Az AIWO 737A ára jelenleg 270 dollár, ami még a mostani vacak árfolyam mellett is csak 76 ezer forint. Kíváncsiságból az Árukaresőn is körülnéztem, hogy milyen hazai alternatívái lehetnek ennek a gépnek. Árban a legközelebbi hasonló képességű, pontosabban legalább a processzor és az FHD kijelző tekintetében hasonló masina az ASUS ViviBook olcsóób kiadása, de ebben 50 százalékkal kevesebb a memória, és nincs benne SSD meghajtót. Ha SSD-re vágyunk akkor a legolcsóbb konkurens a Lenovo egyik IdeaPad-ja lehetne, de ebben a kijelző felbontása csak 1366 x 768 pixel, a memória csak 4 GB és az SSD is csak 128 GB-os. Ezeknek a gépeknek az árai 30-40 százalékkal magasabbak még a legolcsóbb beszerzési forrás esetén is, az ismertebb kereskedőknél pedig már az 50 százalékot is eléri a különbség.

AIWO 737A 5

Látható, hogy komoly árelőnnyel rendelkezik az AIWO gépe úgy, hogy komoly kompromisszumra nem kényszerít minket, sőt, mind a külső, mind a benne lévő hardver versenyképes, sőt jobb, mint az itthon kapható gépeknél.

A notebookhoz természetesen elérhető a Priority Line szállítás, amivel vám és ÁFA mentesen érkezik a gép.

Itt találsz további képeket és meg is vásárolhatod: AIWO 737A notebook

 

Notebook egy telefon áráért 256 GB-os SSD meghajtóval 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.