Válassza az Oldal lehetőséget

Őrült jó telefon készül a kínai boszorkánykonyhában

Őrült jó telefon készül a kínai boszorkánykonyhában

Mesterséges intelligencia, az előlapi üveg alá épített ujjlenyomatolvasó és még egy rakat finomság.

leagoo s10

Változás előtt áll a telefonpiac, és ezt nem csak én mondom. Az egy dolog, hogy például a Xiaomi olyan telefonokat gyárt, amik bőven megszorongatják, ha egyenesen nem jobbak, mint például a Samsung készülékei, de amikor már egy feltörekvő gyártó is a csúcskategóriát célozza, ráadásul meglepően jónak ígérkező konstrukcióval, akkor azért érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri e kifizetni a plusz pénzt csak azért, hogy a telefonunkon a Samsung nevét olvashassuk.

Most a Leagoo az a cég, amelyiket érdemes lesz figyelni. Új, bemutatkozás előtt álló készülékük a Leagoo S10 olyan hardvert kap, amit bármelyik gyártó megirigyelhet. A központi egység például a MediaTek Helio P60 – erről a következő bekezdésben bővebben is olvashattok-, a kijelző 6,21 colos AMOLED panel FHD+ felbontással. Szóval igazán impozáns a felsorolás, de most elsőként lássuk pontosabban, miért is jó nekünk a Helio P60 ebben a telefonban!

Processzor, grafikus gyorsító és neurális gyorsító a központi egységben

A telefonok bemutatóját mindig a központi egységgel szoktuk kezdeni, és ebben az esetben ennek különleges jelentősége van. Az UMIDIGI Z2 ProLeagoo S10-ben egy olyan lapka, a MediaTek P60 (MT6771) dolgozik, ami rendkívül friss, rendkívül modern és persze meglehetősen gyors is. A gyártó MediaTek idén tavasszal mutatta be az új, 12 nanométeres csíkszélességen, a TSMC gyárában készülő produktumát, és Leagoo S10-ben ezzel élesben is találkozhatunk. A Helio P60 a középkategória felső harmadát célozza, és mint ilyen a MediaTek egyik legerősebb megoldása. A gyártó adatai szerint sebességben akár 70 százaékkal is felülmúlhatja a Helio P30-at, a fogyasztása pedig az alsó kategória erősebb lapkái között szereplő P23-nál is alacsonyabb. A MediaTek P60 erejét jól mutatja, hogy a gyártó szerint méltő versenytársa lesz a Snapdragon 630 és 636 lapáknak.

umidigi z2 pro 8

A lapkában “hagyományos” ARM magokra épülő processzor dolgozik. A nyolc mag, ahogy azt megszokhattuk két fürtre van bontva, az egyik az alacsony fogyasztásra, a másik a nagy teljesítményre van kihegyezve. A processzor érdekessége, hogy a megszokottól eltérően a magok mindegyike 2 GHz-es sebességig tud skálázódni a teljesítmény függvényében. Azonban, ezek a fürtökbe rendezett magok nem egyformák. Az alsó, vagyis az energiatakarékos szekcióban Cortex-A53-as, míg a felső teljesítményre hangolt részben Cortex-A73-as magok dolgoznak. Már ez utóbbi is különlegesség, mert a kínai telefonoknál jó esetben csak ennek elődjével, a Cortex-A72-es magokkal szoktunk találkozni.

umidigi z2 pro 9

A proci mellé természetesen került grafikus gyorsító, vagyis GPU is. Ez az ARM egyik legmodernebb egysége, a Bifrost architektúrára épülő három magot dolgoztató ARM Mali-G72 MP3. Bár emiatt az egyik szemünk a nevet, de a másik kicsit pityereg, mert a MediaTek az eredeti 850 MHz-es órajel helyett csak 800 MHz-en üzemelteti a GPU-t. Emiatt, és az erős processzor miatt a rendszer valószínűleg enyhén GPU limitált lesz. Ahogy szokott, a központi egységbe integrálták a memóriavezérlőt is, jelen esetben pedig egy olyat, ami boldogul LPDD3 és LPDDR4 modulokkal is, ráadásul akár 8 GB mennyiséggel is boldogul.

umidigi z2 pro 10

A rendszer számuknra jelenleg legérdekesebb része azonban nem a CPU és nem is a GPU, hanem a fejezet címben már említett neurális gyorsító. A neurális gyorsító nem más, mint egy a mesterséges intelligencia számára készülő dedikált megoldás, olyan mint a GPU, csak az a grafikáért felel, míg ez a mestreséges intelligencia műveleteket gyorsítja. A dedikált megoldás általában jóval erősebb, jóval gyorsabb, mintha ezeket a spéci műveleteket a processzorra vagy a grafikus gyorsítóra bíznánk. Bár a Helio P60-rendelkezik neurális gyorsítóval, azt azért kár lenne titkolni, hogy ennek teljesítménye fasorban sincs például a Huawei által használt Kirin 970 teljesítményéhez képest, szóval mondjuk ki, gyengécske. Ennek ellenére ott van, és még így is jobb megoldás, mint a CPU vagy a GPU befogása erre a feladatra. Valószínű, hogy a MediaTek szakemberei is tudták, hogy a lapka teljesítménye alkalmasint kevéske lehet, ezért implementálták a NeuroPilot nevű technológiát, ami szükség esetén a számolási feladatok egy résézét képes szétosztani a neurális gyorsító, a GPU és a CPU között.

A Helio P60 a multimédia terén is elég jól domborít. Fényképezőből maximum 32 megapixeles kerülhet a P60-ra épülő telefonba, ah pedig a gyártó dupla kamerát szeretne, akkor 20+16 megapixel a felső határ. Kiemelendő még a hardveres rezgéscsillapítás támogatása, valamint a HDR és a zero shutter lag funkció. A lapka természetesen támogatja az új kijelzőméreteket, így a 18:9-es és 19:9-es oldalarányú kijelzőket is.

 

Egyéb képességek

Mivel a telefon még nem mutatkozott be hivatalosan a további adatok kevésbé lesznek részletesek, mint a központi mag leírása. Ezzel együtt, több forrás is megerősítette az adatok helyességét, reméljük ezek nem egymás híreit vették át, és nem kell majd minden infót kukáznunk, ha megérkeznek a végleges adatok.

A kijelzőt már feljebb említettük. A lényeg, hogy egy 19:9-es oldalarányú, 6,21 colos, tehát kimondottan méretes AMOLED panelt kapunk, aminek FHD+ felbontása lesz. Az AMOLED megjelenése a Leagoo-nál örvendetes, mert azt mutatja, hogy szép lassan, de leszivárog majd a kisebb gyártókhoz is a technológia, ha pedig nagyobb darabszámban fog fogyni, akkor az ára is csökkeni fog. Szóval nem lennék meglepve, ha a középkategória alsó-középső harmadában is találkozhatnánk jövő év elején AMOLED kijelzős telefonnal.

A Leagoo S10 6 GB memóriát és 64 GB beépített tárat kap. Kamerákból a hátlapon vagy SONY 20MP + 5MP vagy SONY 16MP + 8MP lesz a befutó, ezt még nem tudjuk biztosan. Ami még biztosra vehető, legalábbis a beharangozó videóban az látszik, hogy az ujjlenyomat szenzor a kijelző alá kerül. Nagyon jó hír még, hogy ezért a telefonért, ha hihetünk a pletykáknak 300 dollárnál kevesebbet kérnek majd el. Gyanús, hogy ez még a kínai kereskedőknél is több lesz, de hátha nem.

Őrült jó telefon készül a kínai boszorkánykonyhában 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2