Válassza az Oldal lehetőséget

PCI Express csatornákat a processzorokba?

PCI Express csatornákat a processzorokba?

A legújabb hírek szerint az AMD a processzoraiba épített memóriavezérlő nagy sikerén felbuzdulva hamarosan a PCI Express vezérlőt is megpróbálja bekebelezni.

Természetesen a cél itt is a késleltetés drasztikus csökkentése, ami grafikus vezérlők, illetve az üzleti életben egyre jobban terjedő 10 gigabites hálózatok esetén bizony már igencsak hasznos lehet. Az újabb számos vezetéket igénylő egység processzorba építése arra a kérdésre is segíthet válaszolni, hogy a jövő évben érkező új foglalatok miért kapnak például az 1207 lábú Socket F-et nézve a mostanihoz képest akár közel háromszázzal több érintkezőt.

A különböző késletetésérzékeny eszközök processzorba építése — mint az a memóriavezérlő kapcsán is bebizonyosodott — igen pozitívan hathat a rendszer összteljesítményére, de ugyanakkor azért számos problémát is felvet ez a törekvés. Egyrészt a processzorok tokozása így is elképesztően drága, lassan többe kerül tokozni, mint a szilíciummagot legyártani. Másrészt egyre csökken az egyes lapkakészletek jelentősége, egyre inkább csak a déli híd funkciói maradnak meg az alaplapok számára. Ez pedig könnyen oda vezethet, hogy mivel az egyszerűbb vezérlőket jóval olcsóbban kell adniuk az egyes gyártóknak, a fejlesztés iránya inkább a konkurens Intel vonalára összpontosul, hiszen ott jóval nagyobb haszonban reménykedhetnek mindaddig, amíg a világ legnagyobb félvezetőgyártója nem követi örök ellenfelét. Tehát a dolog erősen kétélű, de mindenképpen ésszerű technológiai előrelépés, úgyhogy támogatni kell.

A szerzőről

Árfolyamváltó

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink