Válassza az Oldal lehetőséget

Processzor előrejelzések 2007 végére

Tegnap már ejtettünk szót az AMD jövő évi terveiről, itt az idő, hogy összevessük az Intel előrejelzéseivel.

Ismétlésképpen nézzük át, mit várhatunk az AMD-től nagyjából egy év múlva! Az Altair kódnevű processzor 65 nanométeren, SOI-technológiával készül majd. Órajele valószínűleg 2,70 – 2,90 GHz-ről indul, másodszintű gyorsítótára pedig 512 kB lesz magonként, ami gyors fejszámolás után 2 MB másodszintű gyorsítótárat jelent. A másodszintű gyorsítótárat egy harmadszintű követi majd, ami újabb 2 MB memóriát jelent, ezt viszont a négy mag megosztva használja majd. Érdekesség még, hogy a 65 nanométeres csíkszélességnek és a SOI-technológiának köszönhetően a TDP értéke megáll 125 wattnál. Talán természetes, hogy a HyperTransport 3.0-s verzióját támogatja majd, melynek sebessége 4 GHz-re, vagyis duplájára nő a Hyper-Transport 2.0-hoz képest.

Az Intel az Altair ellenfelének a most még Yorkfield kódnéven futó processzort jelöli. A Yorkfield 45 nanométeren, a Penry magarchitektúrára épülve érkezik. Nemcsak gyártástechnológia terén tér el a riválistól, hiszen az AMD 2 MB L2 + 2 MB L3 gyorsítótárával szemben 2 × 6 MB másodszintű gyorsítótárat fog kapni (Extreme Edition esetén). Az órajel 3,46 – 3,74 GHz-nél indul majd. Az AMD-nél is megemlítettük a TDP-t, megtesszük itt is. Az Intel processzora 5 wattal melegszik jobban, mint az AMD megoldása, vagyis 130 wattos TDP-vel büszkélkedik. Újdonságként megjelenik a processzor mellett egy új szókép is, a PNI (Penryn New Instructions). A PNI az egy új utasításkiterjesztést takar, ami az SSE4-hez képest 50 új utasítást tartalmaz. A Yorkfield XE alatt a Bearlake-X lapkakészlet fog dolgozni, mely támogatja a DDR3 1333-at, PCI Express 2.0-t és tartalmazza az ICH9x-et.

Mint látható, az AMD komoly ellenféllel néz szembe a Yorkfield személyében. Úgy tűnik, az Intel a következő évben nem enged a riválisra nehezedő nyomásból. Az persze még kiszámíthatatlan, hogy az Intel az alacsonyabb csíkszélességgel és a magasabb órajellel elég előnyt kovácsol-e az AMD K8L architektúrával, a háromszintes gyorsítótárral szemben. Amit bizton állíthatunk, hogy érdekes évnek nézünk elébe CPU fronton.

A szerzőről