Válassza az Oldal lehetőséget

Processzorhűtő teszt – Noctua az Intel Core i5 ellen

A három tesztre szánt áldozat közül a legkisebbet vizsgáljuk meg először. Ez már csak azért is jó lesz így, mert a nagyok nem homályosítják el csillogásukkal a kistesót.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 1 Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 2

A borda álló elrendezésű, vagyis az alaplapra merőlegesen áll, a ventilátor pedig a lappal egyvonalba fújja a hűsítő levegőt. A borda anyaga réz és alumínium ahogy azt megszokhattuk már. Esetünkben — ahogy az lenni szokott más bordáknál is – a talp nikkelezett réz, a hőt vezető csövek ugyancsak nikkelezett rézből, a lamellák pedig alumíniumból készülnek.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 3 Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 4

A csövek 6 milliméteresek, tehát ez sem tér el az átlagtól. A bordában négy cső teljesít szolgálatot, ezek két irányba hagyják el a talpat, tehát a hő nyolc irányba távozik a processzor irányából a lamellák felé. A lamellák 36-an vannak, formájuk az első és a hátsó profiltól eltekintve szokványos. Elől és hátul hullámosak, ami gyanúnk szerint a levegő által keltett zaj csökkentése miatt ilyen. A lamellák oldala részben zárt, így az átáramló levegő határozott irányt kap, nem kóricálhat csak úgy ide-oda.

A bordához jár ventilátor is (Noctua NF-B9-1600), mégpedig egy 92 milliméteres darab. Ha valakinek ez nem lenne elég, akkor a lamellák másik oldalára még egyet felcsatolhat, így akár két légkergető is hűtheti a bordát. A gyárilag adott ventilátor tengelye 1600 fordulatot tesz meg percenként, óránként 64,3 köbméter levegőt mozgat meg, eközben pedig 17,6 dBA terheli fülünket.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 5 Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 6

Ahogy a Noctua termékeinél megszokhattuk létezik egy U.L.N.A.-nak nevezett technológia, ami nem más, mint két ventilátorcsatlakozó összekötve deróttal és egy előtét ellenállással. Szerepe egyszerű, az ellenállás beiktatásának hála kevesebb feszültséget kap a ventilátor, így lassabban forog és persze csendesebb. Az U.L.N.A. jelentése Ultra-Low-Noise-Adaptor. Zseniális?

A borda egyébiránt 125 × 96 × 95 milliméteres kiterjedéssel bír, tömege 460 gramm. A gyári dobozban lévő leszorítóval LGA775, AM2 és AM2+ foglalatokba ileszkedő processzorokhoz használható, de ahogy cikkünk is mutatja elérhető hozzá az LGA1156-os leszorító is. A bordához a ventilátoron és a leszorítón kívül megkapjuk a Noctua NT-H1 néven árusított hővezető zsírját is.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 7 Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 8

 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2