Válassza az Oldal lehetőséget

Pulzoximeter – a tüdőgyulladás felfedezése időben

Pulzoximeter – a tüdőgyulladás felfedezése időben
86 / 100

Mostanában sajnos felértékelődött a puloximéterek otthoni felhasználásának szerepe.

pulzoximeter

Ha eddig megkérdeztünk volna véletlenszerűen embereket, hogy milyen orvosi műszerük van otthon, akkor a többség valószínűleg a vérnyomásmérőt mondta volna. Amúgy teljesen logikus a dolog, hiszen a gyakran előforduló és vérnyomásproblémák felfedezésére ez a tökéletes megoldás.

Yuwell YX301 Portable Pulse Finger Oximeter Blood Oxygen Saturation Blood Pressure Monitor LED Display Fingertip

Ezzel szemben pulzoximétert, vagyis a vér oxigénszintjét mérő műszerre keveseknek lehetett szükségük, hiszen a tüdőbetegségek lényegesen ritkábban fordultak elő, illetve, ha voltak is, leginkább az orvosra bíztuk a méréseket. Ez annyiban mindenképpen hasznos volt, ahogy egyébként a vérnyomásmérőknél is, az orvosi pulzoximéterek jóval pontosabb eredményt adtak.

Napjainkban sajnos minden médium a koronavírusról és a hozzá köthető betegségről a Covid-19-ről szól. A betegségben a fertőzöttek egy kis részénél komoly tüdőgyulladás alakul ki, ami a tüdő mindkét oldalára kiterjed, és a komolyabb eseteknél olyan mértékben roncsolja a tüdő szöveteit, hogy a kiterjedt hegesedés miatt, a beteg az élete további részében légzés problémával küzdhet.

Pulzoximeter - a tüdőgyulladás felfedezése időben 1

Ahogy kiderült, a kezdetben tünetmentes fertőzők állapota is változhat, válhat veszélyessé, illetve előfordulhat, hogy a kezdeti tünetként jelentkező száraz köhögés mögött már egy kezdődő tüdőgyulladás áll. Ennek megállapítására lehet alkalmas egy véroxigénszint mérő, vagyis pulzoximeter.

 

Fontos kiemelni, hogy a pulzoximéter nem gyógyít, nem alkalmas semmilyen kezelésre, a feladata a test létfontosságú folyamataiban keletkező zavar kimutatása.

 

Ezeket a megváltozott folyamatokat jellmezheti a vér oxigénszintje, ami utalhat például tüdőgyulladásra is. A gyulladás kezdeti stádiumában figyelmeztető jel lehet a vér oxigéntartalmának csökkenése, amit az oko, hogy lecsökkent a tüdő kapacitása, így kevesebb oxigén jut a sejtekhez.

BOXYM oFit-2 Finger-Clamp Pulse Oximeter Medical Finger Blood Oxygen Saturometro Heart De Oximeter Portable Pulse Oximetro Monitor

Pulzoximéterből három félét különböztetünk meg. Az egyszerűbbek az ujjra csiptethető, kijelzővel ellátott darabok, amiket leginkább otthoni használatra ajánlanak. Ezek az eszközök, legalábbis az olcsóbbak nem minden esetben tárolnak adatokat, és nem alkalmasak riasztó funkcióra sem. A drágább verziók már 5-10 mérés adatát is rögzíthetik, illetve ha ujjunkon hagyjuk, akkor képesek arra is, hogy riasszanak egy esetleges rosszullét vagy ájulás esetén.

Egyel drágább kategória a kézi pulzoximéter, ami kicsi, nagyjából telefon méretű eszközből, és egy ujjra csiptethető egységből állnak. Ezek már félprofi darabok (általában), így kisebb rendelőkben is használhatók. Olyan esetekben, amikor súlyosabb betegség áll fenn, szükség van a több napon át tartó monitorozásra, illetve lényeges, hogy pontosabb adatokat kapjunk, érdemes ilyet beszerezni, még ha drágább is, mint az első verzió.

YUWELL YX303 Home Fingertip Pulse Oximeter Color HD OLED Display 25-250BPM Household  Exercise Fitness Health Monitor SPO2 Monitor

A harmadik csoport az asztali pulzoximeterek csoportja. Ezek profi darabok, az áruk is nagyon magas, otthon felhasználásra lényegében feleslegesen sok funkcióval bírnak.

A pulzoximeterek működési elve viszonylag egyszerű. Egy beépített fényforrás kell hozzá, ami vörös és infravörös fényt bocsájt ki, és egy érzékelő, ami az ujjunkon átjutó fény mennyiségét méri. A fényelnyelés milyenségéből számolják ki a sejtek és az ujjunkban áramló vér oxigén telítettségét.

Pulzoximeter - a tüdőgyulladás felfedezése időben 2

A pulzoximéter tehát, alkalmas arra, hogy mérje, monitorozza a vér és a sejtek oxigénszintjét. Még a viszonylag pontatlan, olcsóbb, csak ujjra csiptethető eszközök is alkalmasak lehetnek erre, mert bár a mért érték nem pontos, a változások a napi eredmények alapján követhetőek maradnak. Sok esetben, a vér oxigénszintje az első figyelmeztető tünet, például tüdőgyulladás esetén.

Pulzoximeter - a tüdőgyulladás felfedezése időben 3

Szerencsére ilyen eszközökből rengeteg félét kínálnak a kínai áruházakban is. A kínálatban megtalálhatóak az olcsó 3000-4000 forintos darabok, de a nagyon drága asztali berendezések is, amik ára elérheti a 200-300 ezer forintot is. Otthoni felhasználásra azonban felesleges ezeket a csillagászati árú masinákat keresni, bőven elegendő képességgel rendelkeznek a 8-10 ezer forintba kerülők is, főlg ha tudjuk, hogy ezek is jóval olcsóbbak Kínából megvásárolva, mint a hazai üzletekben.

Mégegyszer fontos kihangsúlyozni, hogy a pulzoximéter nem alkalmas kezelésre, gyógyításra. Ha ilyet használunk, és a tüdőgyulladás vagy a Covid-19 tüneteit észleljük magunkon, valamit a mért véroxigénszint leesik gyanakodhatunk a tüdőkapacitás csökkenésére és arra, hogy tüdőgyulladásunk van.

Sok fajta pulzoximéter kapható a kínai áruházakban, az alábbi hivatkozásokon találjátok meg őket:

Pulzoximeterek a Gearbest áruházban

Maszkok és egyéb védelem a Gearbest webáruházban

Pulzoximeterek a Banggood áruházban

Pulzoximeter - a tüdőgyulladás felfedezése időben 4

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.