Válassza az Oldal lehetőséget

Árulkodó operációs rendszerek és szoftverek

Árulkodó operációs rendszerek és szoftverek

Mint tudjuk, a Microsoft-féle Windows és az arra írt alkalmazások egy része internetes csatlakozás esetén észrevétlenül felveszi a kapcsolatot készítőjével.

A német Macwelt című szaklap összeállításából kiderül, hogy ez alól a Macintosh felhasználók sem kivételek. Az operációs rendszerek és a szoftverek egyre gyakrabban küldenek információkat, melyek többnyire a működésükről adnak jelentést, de bizonyos esetekben a felhasználó személyes adatait is továbbítják.

A hazatelefonálás (phoning home) néven emlegetett funkció célja elsősorban a programok érvényességének és jogosultságának ellenőrzése, ám így a szoftvergyártók a felhasználó egyes adataihoz is hozzáférhetnek. Ezzel az eljárással az a legnagyobb gond, hogy a legtöbb esetben ez az adatforgalom nem kap kellő mértékű titkosítást, így az adattolvajok számára könnyű prédát jelenthet.

rulkodó operációs rendszerek és szoftverek

Ez ellen többféleképpen is védekezhetünk, de az általános tévhittel ellentétben a tűzfal nem oldja meg ezt a problémát. Sokat segít, ha az internetre valamilyen indokkal (például szoftverfrissítés) fellépő programoknál kikapcsoljuk az automatikus csatlakozást. Továbbá léteznek olyan ingyenes vagy fizetős programok is Windows és Mac OS-ra, melyek megvédik számítógépünket az ilyen jellegű kéretlen adatforgalomtól.

A szerzőről

Árfolyamváltó

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink