Válassza az Oldal lehetőséget

Shuttle X50 – mindent egybe PC

A gépre a teszthez a Windows 7 RC verziója került fel. Ennek több oka is volt. Az első, hogy kíváncsiak voltunk, hogy a hardver mennyire tud megbirkózni az új rendszerrel. A második ok, hogy az RC tartalmazza a Tablet PC funkciókat is, vagyis találunk rajta például jegyzetfüzetet.

Itt érkezett el a pillanat, hogy kitaláljuk mire használható az X50. Első nekifutásra, amikor leültünk a géppel szemben azt gondoltuk semmire. Mire jó vajon egy olyan gép, amihez nincs se egér, se billentyűzet, nincs benne akkumulátor, hogy hurcolhassuk és használhassuk buszon, vonaton, és úgy egyébként is, mi értelme van egy ilyen gépnek, még ha érintőkijelzője is van.

Először megpróbáltunk a stylusszal írni. Nem sikerült. Ha az ölünkbe fektettük a gépet, akkor még hagyján volt, de ki az, aki otthon az ölébe fektetett gépre jegyzetel? Akkor már inkább egy jegyzettömb, ahhoz nem kell konnektor. Ha fel volt állítva a kijelző, akkor az írás gyötrelem volt, nem lehetett érezni, hogy mennyire nyomjuk rá a ceruzát, a betűk egy része nem jelent meg, a szövegfelismerés semmit sem ért.

Shuttle X50 – mindent egybe PC 1
A képen látható szoftverre sajnos nem leltünk rá a Shuttle oldalán

Oké, erre tehát alkalmatlan. Akkor mire lehet alkalmas?

Elkezdtük törni a fejünket, hogy egy lakásban hol használhatnánk. Akadt is pár értelmes, és néhány értelmetlen tipp.

Fürdőszoba: A nedvességet nem szeretik a számítógépek, de aki fürdés közben TV-t akar nézni, esetleg a kedvenc sorozatára vágyik, annak egy USB-s tunerrel és távirányítóval már megoldás az X50.

Mellékhelyiség: Na azért ide mégsem. Ha már olvasni akarunk, vigyünk újságot, csak kibírjuk néhány percig internet nélkül. Ráadásul biztos nem tapogatnám szívesen a kijelzőt…

Nappali: Itt már tudunk néhány feladatot, ami fekszik a Shuttle masinájának. Ha éppen nem használjuk, akkor bazinagy elektronikus képkeretként működik. Ha használni akarjuk, akkor a dohányzóasztalra már meg is van a videotelefonunk, filmnézés közben elérjük az internetet és rendelhetünk pizzát, vagy éppen megnézhetjük a friss műsorújságot, olvashatunk híreket a reklámok ideje alatt.

Konyha: Bármilyen furcsa, én itt venném a legnagyobb hasznát. Szeretek főzőcskézni, és a recepteket a netről gyűjtöm be. Ezeket kinyomtatva kell a konyhába vinni. Mennyivel egyszerűbb lenne rögtön a kijelzőről olvasni miből mennyit is hova öntsek. A másik problémám, hogy kevergetés közben is néznék hétvégén pl. MotoGP-t. Látom ugyan a konyhából a TV-t, de nem az igazi.

Dolgozószoba: Igen, bizony, még a dolgozószobában is lehet helye a gépnek. Ha kap egy normális billentyű-egér párost, akkor az egyszerűbb feladatokra, mint szövegszerkesztés, levelezés, internetezés, egy kis online póker teljesen kielégítő.

Ami nagyon fontos, hogy a gép lényegében hangtalanul üzemel. Ez számomra már fontosabb, mint az hogy szénné legyen tuningolva, és hasítson a 3DMark. Magyarán minden környezetben használható, már csak azért is, mert a külseje miatt sincs szégyenkeznivalója.

Shuttle X50 – mindent egybe PC 2

Természetesen kipróbáltuk azt is, hogy egy DivX kódolású filmet képes-e lejátszani akadás mentesen a szerkezet. Persze csúnya lett volna, ha ez is gondot okoz, nem is okozott. Ami viszont csalódásra adott okot az a hang. Maradjunk annyiban, hogy van hangja.

A végére még egy dolog, ami nem a gép, inkább a Windows 7 érdeme. Az új operációs rendszerben nem az XP-hez hasonló apró virtuális billentyűzet van, hanem egy jókora, már ujjal a képernyőt ütögetve használható alkalmazás lapul. Ez meglepően jó, az egyetlen hibája, hogy jókora felületet kitakar. Ez ellen a begépelés után a tálcára helyezéssel védekezhetünk. Ami a lényeg, hogy ezzel a virtuális billentyűzettel már a chat is használható, akár levelet is írhatunk, vagy begépelhetünk internet címeket is, vagyis például a konyhában tényleg nem lesz szükség se billentyűzetre, se egérre.

Nem maradt más hátra, mint méricskélni kicsit, hogy pontosan lássuk a gép teljesítményét.


Mérések

Azt már említettük, hogy a gépecske nagyon halkan üzemel, működése szinte észrevehetetlen a zaj szempontjából. Kíváncsi voltunk arra, hogy ennek a csendnek mekkora ára van, magyarán mennyire melegednek az X50 komponensei. Ennek kiderítéséhez ezúttal is az Everest System Stability Testet használtuk. A próba során a CPU-val egyetemben a gyorsítótárat, az FPU-t és a memóriát is izzasztottuk, hőmérséklet szempontjából pedig a processzort, az alaplapot és a merevlemezt figyeltük meg. Terheletlen állapotban a kétmagos atom 43 fokot mutatott, míg az alaplap és a HDD szenzora 38, illetve 36 fokon állt. A félórás terhelés után ezek az értékek 51, 40 és 51 fokra módosultak. Érdekesség, hogy a merevlemez direkt módon nem volt terhelve, hőmérséklete mégis jelentősen megnőtt a teszt során. Mindent egybevetve azonban azt kell mondanunk, mind a “IDLE”, mind a “LOAD” értékek nagyon rendben voltak ennyire csendes üzem mellett, főleg ha hozzávesszük azt is, hogy egy kályhameleg, 28 fokos szobában végeztük a mérést.

Everest CPU ID, memória és gyorsítótár sebességmérés:

Shuttle X50 – mindent egybe PC 3 vspace=30

Elvégeztünk néhány teljesítménytesztet is az X50-en. Mivel gyakorlatilag a belsőt tekintve egy nettopról van szó, ami felépítésre egy átlagos netbookkal szintén megegyezik, ezért a táblázatban közölt eredmények mellé összehasonlítási alapul feltüntetjük három Eee PC eredményeit is. Kicsit megfordítva a dolgot, így arra is választ kaphatunk, mit tudna egy netbook kétmagos, HT-s atommal, 2 GB kétcsatornás DDR2-vel. Sajnos a grafika terén nem történt előrelépés, a Shuttle gépében is az őskövület GMA 950 küzd a pixelek megjelenítéséért.

Eee PC 1101HA

Eee PC 1008HA

Eee PC 1004DN

Shuttle X50
Everest CPU Queen

3150

3941

3919

6845
Everest CPU PhotoWorxx

1882

2183

2461

3648
Everest FPU Julia

653

809

811

1555
CineBench R10 – GPU

29

284

282

27
CineBench R10 – CPU/ CPU × 2

456/698

569/880

554/852

550/1550
WinRAR 3.71 (kB/s)

295

376

377

425
SuperPI 1M

1:52

1:29

1:27

1:34

Nem akartunk szó nélkül elmenni az X50 merevlemeze mellett sem, így ráeresztettünk egy Everest HDD Read Test Suite-ot. Az eredmények képe alá ismét elhelyeztük a fentebb látott három Eee PC ezen vonatkozású értékeit is, így állítva ellenfeleket a Shuttle-ben dolgozó 320 GB-os Seagate Momentus 5400.5 (ST9320320AS) HDD-nek.

Shuttle X50 – mindent egybe PC 4

Shuttle X50

Shuttle X50 – mindent egybe PC 5 Shuttle X50 – mindent egybe PC 6 Shuttle X50 – mindent egybe PC 7

Összehasonlítási alapnak: 1101HA, 1008HA és 1004DN

Shuttle X50 – mindent egybe PC 8

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2