Válassza az Oldal lehetőséget

Sokkoló NVIDIA GT300 (Fermi) specifikációk

Megdöbbentő részletek láttak napvilágot az új mag felépítésével és képességeivel kapcsolatban.

A Brightsideofnews információi szerint a GT300 egy brutális számítási szörnyeteg lesz, olyan, amelyhez hasonlót még sohasem láthattunk. Nem véletlenül kapta az architektúra a Fermi kódnevet: Enrico Fermi egy olasz fizikus volt, akinek megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak a nukleáris reaktor feltalálásában. Habár a GT300 szerencsére nem lesz nukleáris, de reaktornak lehet hogy beillik.

Sokkoló NVIDIA GT300 (Fermi) specifikációk

GPU specifikációk:

  • 3,0 milliárd tranzisztor
  • 40 nm-es TSMC gyártás
  • 384 bites memória interfész
  • 512 darab shader mag [átnevezve CUDA magokra]
  • 32 CUDA mag shader blokkonként
  • 1 MB L1 gyorsítótár [megosztott 16 KB gyorsítótár]
  • 768 KB L2 egyesített gyorsítótár
  • Maximum 6 GB GDDR5 memória
  • Felezett sebességű, dupla precíziós IEEE 754

Mint látható, ha igazak a fenti információk, a GT300 3 milliárd tranzisztort fog tartalmazni, mely több mint a duplája a GT200-ban lévő 1,4 milliárdnak. Ez persze hatalmas magméretet fog eredményezni, amelyen belül 16 darab Stream Multiprocessor kap helyet (ez az új elnevezése az árnyalók blokkjainak), ezek az egységek pedig darabonként 32 darab CUDA core-t fognak tartalmazni, így jön ki az összesen 512 darab CUDA core, vagy klasszikus nevén stream processzor. Az új architektúra a néhai úttörő G80-hoz hasonlóan 6 darab 64 bites memóriasínnel lesz ellátva, tehát a memóriabusza 384 bit széles lesz. Ehhez a csatolóhoz GDDR5 memória párosul, 1,5, 3 vagy akár 6 GB-os mennyiségben. Már ezek a számok is szemmeresztőek, azonban ha elképzeljük egy pillanatra a GDDR5 4 GHz vagy a fölötti órajeleit a 384 bites csatolóval összeillesztve, elég durva sávszélességeknek lehetünk majd szemtanúi.

Sokkoló NVIDIA GT300 (Fermi) specifikációk

A GPGPU halott, a cGPU él!

A GT300 a fentiek fényében új utakra lép, olyan utakra, melyekre eddig GPU még nem lépett, egy más irányt céloz meg a funkcionalitásban. A Fermi architektúra sima precíziós módban 512 Fused Multiply-Add [FMA] műveletet végez el órajelenként, dupla precíziós módban ennek pontosan a felét, azaz 256-ot. További érdekesség az IEEE szabványok ismerete. A múltban az NVIDIA csak az IEEE 754-1985 lebegőpontos aritmetikát támogatta, de a GT300 már ismeri a legfrissebb kiadású IEEE 754-2008 szabványt is, így minden fontos ipari szabványt támogat, állítólag bármiféle trükk nélkül.

A GPU natív C++ támogatást nyújt?

A Fermi architektúra natív támogatást nyújt a C [CUDA], C++, DirectCompute, DirectX 11, Fortran, OpenCL, OpenGL 3.1 és az OpenGL 3.2 nyelvekhez. A GPU a történelem során először képes C++ kódok futtatására jelentősebb hibák és a teljesítmény visszaesése nélkül, plusz ha hozzávesszük a Fortrant vagy a C-t is, egyértelmű hogy az NVIDIA szép munkát végzett.

Sokkoló NVIDIA GT300 (Fermi) specifikációk

Ennyi, amit dióhéjban el lehetett mondani, reményeink szerint az NVIDIA az elkövetkezendő néhány hétben bemutatja majd legújabb művét. Az nem kétséges, hogy a GT300 és a Fermi architektúra nem csak egy új GeForce, hanem egy válasz is az Intel Larrabee-re, egy megoldás amely a várakozások szerint rendkívül hatékony, emellett teljes támogatást nyújt a kulcsfontosságú ipari szabványokhoz, és ami nagyon fontos, az átlagos otthoni felhasználó számára is megfizethető és beszerezhető termék lesz.

A lehetséges variációkkal kapcsolatban: a nagy igényekkel bíró felhasználók számára a GT300 természetesen a GeForce-okon lesz elérhető, a professzionális felhasználású cégeknek és az ipari vállalatoknak pedig ott lesznek az erőtől duzzadó Quado és Tesla modellek.

A memória mennyisége a célközönség alapján változik majd a kártyákon, a GeForce 380-as széria 1,5 GB, a Quadro és a Tesla modellek 3 vagy akár 6 GB GDDR5-öt is tartalmazhatnak.

A hír nem hivatalos információkat dolgoz fel, így azokat nem érdemes tényként kezelni. Mindenestre a Fermi illik az NVIDIA jelenlegi filozófiájába, úgyhogy a fenti adatok és leírások még akár igazak is lehetnek.

Sokkoló NVIDIA GT300 (Fermi) specifikációk 1

A szerzőről

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2