Válassza az Oldal lehetőséget

Szebb jövő: Az Intel TRIM-mel kapcsolatos lépései

Szebb jövő: Az Intel TRIM-mel kapcsolatos lépései

intel1A TRIM parancsok napjainkra teljesen bevett és elfogadott szemétgyűjtési technológiának (garbage collection) számítanak az SSD ágazatban. A mágneses tároláson alapuló tárolókkal ellentétben a NAND flash alapú tároló egységek esetében a törölt adatot nem lehet csak egyszerűen felülírni az új adattal (mind mondjuk a régi kazetták esetén).

A NAND esetében ez egy többciklusú folyamattal kerül megoldásra. Először lefut egy törlő ciklus és majd csak ezután kerülhet sor az új adat írására. Ez persze a sok írási-olvasási ciklus miatt nem csak a teljesítményre lehet rossz hatással, de csökkentheti az SSD-nk élettartamát is, amit persze senki sem szeretne.

trim

A TRIM parancs lehetővé teszi a meghajtó számára, hogy a frissen törölt adatokat felcímkézze, ezután törli a flash memóriából a helyet foglaló adatokat, majd végül pedig dinamikusan helyet foglal a frissen érkező adat számára. Ez drasztikusan csökkenti az írási teljesítménycsökkenést az SSD-k esetében. Sajnálatos módon azonban a TRIM parancsok az SSD-khez részben RAID szintűek, ami jelenleg nem megoldott, hiszen a RAID egy absztrakciós réteg valahol az operációs rendszer és a fizikai lemez között.

Ha hihetünk az Intel által kiadott dokumentumban szereplő információknak, akkor a legfrissebb RST (Rapid Storage Technology) drive (11.5.0.1109) be fogja vezetni a TRIM támogatást a RAID 0 szintre. Ez igencsak sok lehetőséget nyitna meg számunkra. Úgy tűnik most már legalább nem a „ha” a probléma, hanem a „mikor”, ezért mindenképpen érdemes figyelni az Intel letöltő-központját a friss meghajtóval kapcsolatban.

forrás: TechPowerUp

A szerzőről

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2