Válassza az Oldal lehetőséget

Tesztpadon az utóbbi idők egyik legjobb táblagépe a Lenovo Tab3 8 Plus

Tesztpadon az utóbbi idők egyik legjobb táblagépe a Lenovo Tab3 8 Plus

Bámulatosan jó gép egy neves gyártótól, szemtelenül olcsón.

Tesztpadon az utóbbi idők egyik legjobb táblagépe a Lenovo Tab3 8 Plus

 

Bevezető

Legutóbb egy Teclast tabletet vettem. Szerettem, jó gép volt, nagyon hasznos, hogy a Windows 10 és az Android is rajta volt, mert jó volt munkához is és szórakozáshoz is. Kitűnő felbontás és a mindennapi munkához elegendő izomerőt kaptam vele. Egy nagy baja volt, az akkumulátor, ami már újkorában is nagyon gyenge volt. Sűrűn kellett tölteni, töltés közben is használtuk, ennek pedig meg is lett az eredménye, másfél év alatt meghalt az aksi.

Mivel az okosotthon projekthez amúgy is egy olcsó tablet vásárlásán gondolkoztam úgy döntöttem, hogy nem egy használt tabletet veszek, hanem egy újat, a Teclast pedig pont jó lesz arra, hogy az okosotthont működtesse. Egyértelmű volt, hogy milyen lesz az új tabletem. Már papíron is jónak tűnt, de ismerve az eladási statisztikákat tudtam, hogy a Lenovo táblagépét kell megrendelnem. Ennyi vásárló nem tévedhet, a webáruházban az értékelések is kitűnők, Az ára miatt, ahogy a cikk végén látni fogjátok igazi ajándék, szóval ezzel nem nyúlhatok mellé.

 

Csomagolás

A Lenovo Tab3 8 Plus doboza átlagosnak, de erősnek mondható. A karton megfelelően vastag és a belső „fiókkal” együtt jól védi a táblát. Az előlapon láthatjuk a gépet, a hátlapon pedig két matrica tájékoztat minket a főbb képességekről. Ezeket később természetesen leírom, így most ezzel nem szaporítom a szavak számát.

Lenovo Tab3 8 Plus 9

A dobozt kinyitva egy belső kihúzható fiókban van a gép. Alatt találunk két füzetecskét ékes kínai írásjelekkel tele pingálva. Az egyik a beüzemelést segíti, a másik egy garanciafüzet. A tartozékok sora elég rövid, mindössze egy kínai szabványú töltőt és egy USB kábelt kapunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy a webáruházban olcsón kapunk átalakítót a töltőhöz, a cikk végén adok ahhoz is linket, hogy ne vackot vegyetek, hanem olyat, ami használható is.

 

Lenovo Tab3 8 Plus – Külső

A Lenovo Tab3 8 Plus méretileg egy teljesen szokványos 8 colos táblagép. Kézbe véve rögtön érződik, hogy nem valamelyik feltörekvő gyártó gépét nyomkodjuk. A felhasznált anyagok nagyon jó minőségűnek, az illesztések pontosak, a gép nem nyeklik-nyaklik, nem lehet „hajlítgatni” kicsit sem.

Az előlap teljesen üveg nagyon vékony fém kerettel. A kijelző természetesen kisebb, mint az előlap, ide még nem ért el a keret nélküli őrület. Alul és felül másfél-, oldalt fél centis a valós keret.

Lenovo Tab3 8 Plus 5

A hátlap műanyagból készült, a felület mattosított. Egész jó ellenáll az ujjlenyomatoknak, ráadásul nem is csúszik, így kicsi az esélye, hogy elejtjük. A bekapcsológomb és a hangerő szabályzó az oldalsó peremen van, pont ott, ahol egy telefonnál is keresnénk. Az alsó részen találunk egy mikrofon nyílást valamint a sztereó hangsugárzó egyik nyílását, míg felül az USB csatlakozó, egy fejhallgató kimenet és a sztereó hangsugárzó másik nyílása van.

A memóriakártya és a SIM kártya nyílása rejtve van. A hátlapon látható LENOVO felirat lemeze kipattintható,  ez alatt van a telefonokéhoz hasonló kihúzható tálca, amibe a kártyákat pattinthatjuk.

 

Lenovo Tab3 8 Plus – Hardver

Amikor először találkoztam ezzel a géppel a GearBest virtuális polcain, akkor azt találtam írni róla, hogy megérkezett az utóbbi idők egyik legjobb táblagépe. Merész voltam, hiszen éppen csak elkezdődött a forgalmazása, így gyakorlati tapasztalatok nem álltak még rendelkezésre. Mentségemre szóljon, hogy a megadott adatok alapján egy nagyon erős, kiegyensúlyozott, hozzáértéssel összeválogatott alkatrészekből álló gép volt.

A megérzésem szerencsére nem csalt, amit az eladási mutatók is bizonyítanak. Számomra nagyon fontos, hogy egy táblagép vagy akár telefon esetén a gyártó ne akarjon túl sokat mutatni és ehhez képest keveset adni. Sokszor előfordul, hogy egy készülékbe betesznek egy nagyon jó kamerát vagy akkumulátort, de az árát alacsonyan akarják tartani, ezért más alkatrésznél meghúzzák a gatyaszíjat. Ebből aztán furcsa konfigurációk jönnek ki. Sokkal jobb, ha a gép minden alkatrésze passzol a teljesítményt tekintve. Egy belépő szintet képviselő masinában legyen minden alkatrész belépőszinten, egy középkategóriásban pedig középkategóriás szinten. Ha így lesz, akkor garantáltan nem lesz panaszunk egyik vagy másik összetevőre.

snapdragon 625 3

A Lenovo Tab3 8 Plus esetén pont ez a kiegyensúlyozottság fogott meg. A hardver főbb komponenseit tekintve, lényegében megegyezik az egyik kedvenc Xiaomi telefonommal, a Redmi 4-el. A központi egység egy MSM8953, ismertebb nevén Qualcomm Snapdragon 625. Ez egy nem túl fiatal, ám annál népszerűbb lapka, amit rengeteg márkás telefonban is megtalálunk. Ez nem csoda, hiszen megfelelő erővel rendelkezik, ugyan akkor visszafogott az energiaéhsége, a képességei pedig alkalmassá teszik arra, hogy színvonalas készülékek épülhessenek köré.

A Snapdragon 625 14 nanométeres csíkszélességen készül, benne egy nyolcmagos, 64 bites processzor dolgozik, aminek magjai két fürtbe lettek csoportosítva. Ezek mindegyikében négy darab Cortex-A53 magot találunk, amik órajele 2 GHz-ig skálázódhat a teljesítmény igény függvényében.

snapdragon 625 1

A processzor mellet találunk meg egy integrált videovezérlőt is, ami az Adreno 506-os, ami 650 MHz-es órajelen dolgozik. A GPU-t egy H.264 és HEVC dekóder is segíti, ezzel pedig elérhetővé válik akár 4K-s videók lejátszása is.

A lapkában egy kétcsatornás memóriavezérlőt találunk, ami LPDDR3 memóriákat támogat. Ebből a Lenovo általam rendelt gépében 3 GB-nyi található 16 GB beépített tár társaságában, utóbbi természetesen bővíthető memóriakártyával, ami maximum 64 GB-os lehet.

snapdragon 625 2

A központi lapkába integrálták még a képfeldolgozókat, amikre egy 24 megapixeles és egy 13 megapixeles kamera illeszthető. Megtaláljuk benne az LTE kapcsolathoz szükséges Cat-7-es LTE modemet, illetve a 802.11ac szabványú wifit is.

Ahogy írtam, ez a lapka nem fiatal, a hivatalos bemutatója kerek két évvel ezelőtt volt. Ugyanakkor a teljesítménye a mai napig kielégítő a középkategória számára mind a táblagépek, mint a telefonok esetén.

 

Lássuk az egyéb képességeket!

A gépben egy 8 colos, IPS technológiára épülő, 1920 x 1200 pixel felbontású kijelzőt találunk. Az IPS panelek köztudomásúlag híresek arról, hogy remek betekintési szögekkel rendelkeznek, ráadásul a színhűségük is jó. A Lenovo Tab3 8 Plus esetén is igazak ezek az állítások, így a kijelzőben senki nem fog csalatkozni.

Rádiók terén fontos megemlítenünk még a Bluetooth 4.0 csatoló meglétét, illetve a GPS-t is. ez azt is jelenti természetesen, hogy a tablettel akár navigációt is használhatunk. A központi egységben van LTE modem is, ezzel használhatnánk a mobilnetet, ám sajnos a B20 800 MHz-es kapcsolatot nem támogatja, így vidéken marad az itthon amúgy erősnek mondható 3G sebesség.

Lenovo Tab3 8 Plus 4

A beépített kamerák nem túl acélosak, de egy tabletbe talán nem is nagyon kell ezeknél több. Az előlapi egység 5- míg a hátlapi 8 megapixeles.

Ami még különösen fontos az akkumulátor. A kijelzőtől eltekintve ezt a gépet akár egy telefonként is felfoghatjuk, hiszen a benne használt hardver lényegében megegyezik több mobilban használttal. Ehhez képest a 4250 mAh kapacitású akkumulátor bőségesnek mondható, és valóban, a használat során sem éreztem, hogy kényelmetlenül sokat kéne a töltőkábel után kutatnom.

 

Lenovo Tab3 8 Plus Tesztek

Nem szeretem a szintetikus teszteket, mert szinte semmit nem mondanak el arról, hogy milyen egy számítógépet vagy táblagépet használni. Ezzel együtt elismerem, valamilyen összehasonlítási alapra szükség van, így természetesen nem hagytam ki én sem, hogy lefuttassak néhány, egészen pontosan két programot. Az egyik a már szinte kötelező Antutu volt, a másik a Geekbench aktuális verziója.

geekbench

Utóbbi eredményeihez itt találjátok az online adatlapokat:

Az Antutu pontszámokat az alábbi képen láthatjátok.

antutu

Az eredményekből jól látszik, hogy ezt a gépet elsősorban nem játékra találták ki. Ezzel együtt nem okozott neki gondot például egy Asphalt Nitro, hogy a közkedvelt Candy Crush Saga-ról ne is szóljunk. Szóval alapvetően jó lesz ez játékra is, csak néha kell kicsi kompromisszumot kötnünk a grafika lebutításával. A tabletre telepített Android 6.0.1 jól teszi a dolgát. Persze mindenki örül, ha a lehető legújabb Android verziót kapja a megvásárolt hardverrel, de ezen a gépen ez a verzió tökéletes. Hozzá kell tenni, hogy bár nem a legfrissebb az operációs rendszer, azért a Lenovo nem feledkezett meg a gépről, így pont tegnap töltöttem le hozzá OTA-n keresztül egy 33 MB-os frissítést. Ez mindenképpen pozitív!

Használat közben egyszer sem tapasztaltam akadást, nem bvolt zökkenő sem a programok használata, se az asztal görgetése közben, szépen simán fut minden. A programok telepítése is gyors, de ez alapvetően el is várható egy remek nyolcmagos Snapdragon processzortól. A multimédia feladatok is rendben futottak, a Youtube és a HBO Go is tökéletes volt. A sztereó hangsugárzó nem egy HiFi, de azért megfelelő teljesítményt nyújt, még ha az igazi dinamika hiányzik is. Szóval, ha zenét akarsz hallgatni, akkor inkább egy fülest ajánlok, de ha kerti party van, akkor jobb híján a tablet hangsugárzói is megteszik.

 

Fényképezőgép/ek

A specifikációnál már leírtuk a hardver tulajdonságait, így most csak a képek szemlézése maradt hátra. Jó fényviszonyok között a P8 teljesen elfogadható fotókat készít. Napfényes környezetben az f/2.2-es rekeszértékű objektíven át elegendő fény jut a szenzorra, így automata beállításnál teljesen elegendő a szoftver által beállított ISO 100. Az exponálás tájképnél kifejezetten gyors, de közeli fotóknál sem túl lassú, könnyű vele szép mélységelmosást csinálni. Igaz ez automatikus, befolyásolni nem tudjuk, hiszen csak egy kameránk van. Az elkészült képek nem csak középen, de a széleken is elég élesek, ami az optikát dicséri. A sarkokban azért ennyire már nem jó a helyzet, de azért rossznak sem mondanám.

Lenovo Tab3 8 Plus 1

Sötét környezetben már más a helyzet. Automata és éjszakai üzemmódban is 2400-as ISO értéket állít be a szoftver.  Előbbi esetben a kép egész tiszta marad, de az exponálás annyira hosszú, hogy kézből lehetetlen bemozdulás nélkül fényképezni, utóbbi, éjszakai üzemmódban az exponálási idő lerövidül, viszont a kép élvezhetetlenül zajossá válik.

Lenovo Tab3 8 Plus 10Lenovo Tab3 8 Plus 11Lenovo Tab3 8 Plus 12
Lenovo Tab3 8 Plus 13Lenovo Tab3 8 Plus 14Lenovo Tab3 8 Plus 15
Lenovo Tab3 8 Plus 16Lenovo Tab3 8 Plus 17Lenovo Tab3 8 Plus 18

A szelfi kamera már más tészta. 5 megapixeles szenzora nem ad túl sokat, de a fölé szerelt lencsével kellően részletes és jó színekkel ellátott önarcképeket lőhetünk vele. Ne akarjunk ezzel tájképeket készíteni, nem erre való, el is vérzik a feladat közben.

Lenovo Tab3 8 Plus 19Lenovo Tab3 8 Plus 20Lenovo Tab3 8 Plus 21

Összegzés

A Lenovo Tab3 8 Plus nem csak papíron, a specifikáció szerint, hanem az életben is egy nagyon jó kis gép. A nyolcmagos proci elegendő kakaót ad, én a 3 GB memóriát sem éreztem szűkösnek, vagyis a teljesítményre nem lehet panaszunk.

Lenovo Tab3 8 Plus 3

A gép külsőleg igazán minőségi darab. Volt már a kezemben néhány olcsó kínai tablet, olyan is, ami hardverben legalább ezt tudta, de fogásra mégis teljesen más világot képviseltek. Itt a felhasznált műanyagok tökéletes minőségűek, kellően vastagok, ettől az egész gép masszívnak érződik, nem érezzük azt, hogy mindjárt atomjaira hullik a kezünkben. A dizájn olyan, amilyennek egy tabletnek lennie kell. Elől nagy kijelző, hátul nagy hátlap. Az egyetlen kis bolondítás a memória és SIM-kártyák tálcáját takaró lemez, ami pont annyi játékosságot visz az egészbe, amitől még egy picit exkluzívabbnak érezhetjük.

A fényképezőgép teljesítményét magatok is láthatjátok. Mi azt gondoljuk, hogy kellően fényes környezetben tökéletesen megállja a helyét, vagyis, ha csak ez a gép van nálunk, hogy gyorsan lekapjunk valamit, akkor az eredmény miatt nem kell szégyenkeznünk.

Lenovo Tab3 8 Plus 2

Végezetül az ár. Ennek, pontosabban a csak WiFi-vel ellátott változatnak az ára valahol 38 500 forint magasságában alakul, az LTE modemes verzió pedig 45 ezerbe kerül (B20-at nem támogat), ha a GearBesttől, és európai raktárból, 3-5 munkanapos szállítási idővel rendeljük. Ugyan ez a gép egy általam kevéssé kedvelt hazai műintézményben, jelenleg 61-, illetve az LTE modemes verzió 71 ezer forintba kerül. Ez azért tetemes különbség. A csúnya a dologban még az, hogy az említett ismert kiskereskedő boltjában még ez a Lenovo a legolcsóbb nyolc colos, ami 1920 x 1200 pixeles kijelzővel rendelkezik, a többiek ára a 80- 90 ezer forintot is eléri.

Lenovo Tab3 8 Plus 7

Azt hiszem, most már mindenki érti, hogy miért mertem azt állítani, hogy ez a tablet, az utóbbi idők legjobb vétele. Erős, gyors, minőségi darab egy jó nevű gyártótól, az ára pedig a Huawei MediaPad T1 árával egyezik meg, aminek konfigurációját alább találjátok. Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy az a gép egy egészen más világ, és nem a szó jó értelmében.

Elsőként ezen a hivatkozáson próbáljátok, itt a legolcsóbb most (2018.08.17): Lenovo Tab3 8 Plus

A Lenovo Tab3 8 Plus Wifi változatot európai raktárból 3-5 munkanap szállítási idővel itt találjátok: Lenovo Tab3 8 Plus Wifi verzió

A Lenovo Tab3 8 Plus LTE + WiFi verzióját kínai raktárból itt: Lenovo Tab3 8 Plus LTE + WiFi

A tablethez találhattok olcsón tokokat és hagyományos és üvegfóliát itt: Tartozékok Lenovo TAB3 8 Plus tablethez

A tabletre, mivel EU raktárból (GW jelű raktár) rendeljük se vámot, se ÁFA-t nem kell fizetnünk, a szállítási idő 3-5 munkanap! Ha kínai raktárból rendelsz, akkor a szállítási módok között keresd a Priority Line – EU express módot, amivel nem kell további költségekkel, vámmal és ÁFA-val számolnod!

 

Most a készlet erejéig a GBsale073 kuponkóddal csak 34 ezer forint itt: Lenovo Tab3 8 Plus

 

Végezetül az összehasonlító táblázat, amiből jól látszik, hogy milyen tabletet kapunk ma itthon a Lenovo TAB3 P8 Plus áráért. Azt hiszem, a számok magukért beszélnek!

 

 

Lenovo Tab3 8 Plus

Huawei MediaPad T1
Kijelző képátló8 inch8 inch
Kijelző felbontás1200 x 1920800 x 1280
Központi egységQualcomm MSM8953 Snapdragon 625Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200
Processzor magok száma84
Processzor magok órajele2 GHz1,2 GHz
Memória3 GB1 GB
Háttértár16 GB8 GB
Kamerák5 megapixel elől, 8 megapixel hátul5 megapixel elől
Operációs rendszerAndroid 6.0.1 (Marshmallow)Android 4.3 (Jelly Bean)

WiFi verzió

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 és 5 GHz)Wi-Fi 802.11 b/g/n (csak 2,4 GHz)
Ár38 500.-39 900.-

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.