Válassza az Oldal lehetőséget

Vigyél fényt az éjszakába

Megrendeltem, megérkezett, elégedett vagyok!

 

Bevezetés

Van egy terméke a Xiaominak, aminek a megvásárlásán sokat vacilláltam. Na nem az ára miatt, mert az, ahogy a cikk végén látni fogjátok nem mondható túl magasnak. Gondolkodásom oka a termék mérete volt, merthogy ez egy lámpa, aminek a körátmérője mindössze 8,4 centiméter. Vajon mire lehet elég egy ennyire kicsi lámpa? Aztán nyeltem egyet és megrendeltem. Úgy voltam vele, hogy ha nekem nem jön be más majd örülni fog neki, ha kisorsolom az olvasóim között ajándéknak. A lámpa egy hete nálam van, teszi a dolgát és bocs, de hülye leszek elajándékozni!

xiaomi_mijia_ir_sensor_and_photosensitive_night_light_4.jpg

Most már ideje elárulnom miről is szól ez a cikk. Ha a képek alapján nem jöttetek volna rá, akkor ez a Xiaomi Mijia IR nevű éjszakai irányfény, aminek egyetlen feladata, hogy ne essünk pofára a sötétben, miközben éjnek évadján a hűtő vagy lakásunk legkisebb helyisége felé botorkálunk.

Csomagolás és külső

A Xiaomi lámpája nem meglepő módon, mint minden más eddig rendelt Xiaomi termék fehér dobozban érkezett. A csomagoláson kívül egy halom kínai írásjelet találunk, a tetején pedig a lámpát látjuk, ami itt úgy néz ki, mint egy túlméretes púderes doboz.

sh109117.jpg

A dobozt kinyitva nem ér minket semmi meglepetés. Nem ugrik ki vicces bohóc egy rugó végén és kicsi kínai kézműves sem mosolyog ránk. Nincs itt más csak a lámpa és egy használati utasítás, mondanom sem kell, csak csupán kínai nyelven. Sajnos nekem ez kínaiul van, de szerencsére kapunk képeket is, így az is boldogulni fog, aki nem olvassa ezt a cikket és nincs felvértezve annyi kézügyességgel, hogy rá jöjjön, hogy tudja a lámpát beüzemelni.

sh109118.jpg

A Xiaomi Mijia IR a kezünkben is egy púderes doboznak tűnik, aminek persze még mindig túl nagy. A felhasznált műanyagok szokás szerint minőséginek tűnnek – amennyire egy műanyag minőségi lehet-, a szép fehér felületeket a fedlapon és a lámpa oldalán is fólia védi a karcolódástól.

sh109119.jpg

 A beüzemelés nagyon egyszerű. A hátlapot nagyjából 20 fokkal elfordítva eltávolítható, mögé tehetjük be a működéshez szükséges három AA elemet. Ezen kívül már csak egy kapcsolót találunk a leszedett fedél alatt, de ennek feladatára csak a következő bekezdésekben térünk ki.

Működés

A Xiaomi MiJIA IR tehát nem más, mint egy kisméretű és rendkívül takarékos irányfény a lakásba. Minimalista dizájnja miatt nem lóg ki egy mai lakás enteriőrjéből. A Xiaomi MiJIA IR, ahogy a neve is mutatja infravörös érzékelőt kapott, így csak akkor világít, amikor valaki a közelébe ér. Fénye széles spektrumú, de nem túl erős, így tényleg csak arra elegendő, hogy ne essünk el semmiben.

anigif.gif

Használata közben, a fent említett fedél alatti kapcsolóval két üzemmód közül választhatunk. Az egyikben 0,7 lumenes a lámpa fényereje, ilyenkor kerek egy évig tud a tápellátást biztosító 3 ceruzaelemről működni. Van egy kevésbé takarékos beállítás is, ilyenkor 3,8 lumenes fényerőt és féléves működési időt kapunk. Az infra érzékelő 5-7 méteres körben képes érzékelni minket. Ha nem vagyunk észlelhető közelségben a lámpa 15 másodperc után kapcsol ki. Ami lényeges, a Mijia rendelkezik olyan szenzorral is, ami érzékeli a környezetében érzékelhető fényerőt, így napközben nem próbálja meg a napfényt túlvilágítani. Ahhoz hogy bekapcsoljon nem kell vak sötét, de a félhomálynál mindenképpen sötétebb szobára van szükség.

sh109127.jpg

Talán nem tűnik fel elsőre, de a konnektor mentes, elemről történő működésnek több haszna is van. Az első, hogy a lámpát bárhova fel tudjuk ragasztani. A lámpa hátlapján gyűrű alakban öntapadós felületet találunk. Ennek segítségével felragaszthatjuk közvetlenül a falra, szekrény oldalára, vagy ahova szeretnénk, vagy, lehetőség van arra is, hogy a lámpa mellé csomagolt köralakú műanyag lapot ragasszuk fel és ennél fogva felakassuk egy szögre, csavarra vagy akár egy darab madzagra. Az egyszerű felszerelhetőség mellett a másik nagy előnye az elemes működésnek, hogy a lámpa működését nem fogja egy lehetséges áramszünet sem befolyásolni.

Gyakorlati tapasztalatok

Jómagam a lámpát az említett műanyaglap segítségével akasztottam fel nagyjából 10 centiméterrel a padlószint fölé. Olyan helyet kerestem neki, ahonnan „odaláthat” az ágyunkhoz, így amikor a lábam földet ér a lámpa már világít. Nálunk az ágy-lámpa távolság nagyjából 3,5 – 4 méter, ebből a távolságból behúzott sötétítők mellett, a legnagyobb sötétben is érzékeli a mozgást, nem volt még olyan, hogy ne kapcsolt volna fel.

xiaomi_mijia_ir_sensor_and_photosensitive_night_light_3.jpg

A Mijia fénye nagyon barátságos, meleg, sárgás árnyalatú. Elsőre az erősebb fényt választottam, de már első éjszaka kiderült, hogy nekünk túl sok lesz. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy például a konyhába vezető folyosón jó az erősebb fény, de a hálószobába szerintem sok. Ahogy olvashattátok a kisebb fényerősség jótékony hatással van a fogyasztásra, a gyári adatok szerint egy évig nem kell az elem cseréjével bajlódnunk. Erre mondjuk kíváncsi vagyok, jó lenne, ha a valóságban is így lenne.

sh109121.jpg

A poént már a cikk elején lelőttem, nekem bejött ez a lámpa. A komolytalan méret nemhogy a hátrányára nem vált, inkább előnynek érzem, hiszen bárhova felcuppanthatjuk, nem lesz útban, nem rúgjuk le a falról. Az elemes működés miatt nem kell áramellátást kiépíteni, tehetjük a falra, szekrény oldalra vagy ahova csak akasztani vagy ragasztani lehet.

A feladatát tökéletesen ellátja. Mivel nem vagyok macska vagy denevér elég rosszul tájékozódom sötétben. Ez a lámpa tényleg komfortosabbá teszi az életemet, ráadásul a pénztárcát sem terheli meg az a 3000 forint amit érte kérnek.

Én innen rendeltem: Xiaomi MiJIA IR Sensor and Photosensitive Night Light

Vigyél fényt az éjszakába 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.