Válassza az Oldal lehetőséget

Villámgyors Silicon egy villámtesztben

A tesztben, ahogy írtuk is Silicon Power eszközöket próbáltunk ki. Ezek közül az egyik már járt nálunk, ez egy Silicon Power A80 típusú külső meghajtó. Erről az eszközről, illetve a közvetlen elődnek számító USB 2.0-ás testvéréről már volt írott teszt oldalunkon, illetve a régebbi verziót dobáltuk le a hatodikról, hogy kipróbáljuk az ütésállóságot.

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 1

A második hardver most debütál oldalunkon. Ez egy USB 3.0-ás Express Card, melynek kódneve SPEU3V10. Sok irkálnivalót nem találtunk rajta. A lényeg, hogy az NEC lapkáját hívták segítségül a működéshez. A használathoz nem csak egy Express Card foglalatra, hanem egy szabad USB aljzatra is szükségünk lesz, mert úgy tűnik, hogy az Express Card foglalat nem biztosít elég feszültséget, és segítségül kell hívni az USB porton érkező naftát is.

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 2

A méréseket a már megszokott programokkal végeztük. Ezek a HD Tach és az Everest. Mivel már láttunk hasonló méréseket, volt összehasonlítás alapunk is. Lássuk a számokat!

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 3

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 4

Összegzés

Ahogy egy villámteszttől elvárható már itt is vagyunk az összegzésnél. Tesztünk alanyain most sem találunk fogást. Sokkal élvezetesebb cikizni egy hardvert, de ebben az élvezetben most sem lesz részünk. Olyannyira nem, hogy összevetve az eddigi mérésekkel ebben a cikkben kaptuk a legjobb értékeket mind olvasás, mind írás és adatelérés szempontjából. Ez már csak azért is érdekes, mert amikor a Gigabyte egyik lapjának hasonló képességeit méregettük, akkor is az A80-as külső egység volt külső meghajtó. A különbség a két teszt között a 15-18 százalékot is elérte, az előny a mostani teszt eszközeinél tapasztalható.

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 5

Összességében tehát elmondható, hogy az USB 3.0-nak még mindig örülünk. A sebesség meggyőző, olyannyira, hogy a beépített merevlemez sincs sehol a külső eszközhöz képest. Jobban járnánk, ha ezekbe a néhány éves notikba nem is tennék vinyót, inkább egy külsőt kötnénk rá. Jelentősen gyorsulhatna a rendszer, hiszen ezeknek a gépeknek sok esetben a belső adattároló jelenti a szűk keresztmetszetet.

A kérdés: Kéne nekünk a Silicon Power A80 és a mellé csatolt Express Card? A válasz egyértelmű, kéne! Emiatt továbbra is tiszta szívvel tudjuk olvasóink figyelmébe ajánlani mind a gyártót, mind a cikkben szereplő hardvereket.

 


A Silicon Power eszközöket, ahogy eddig is, a Bluechiptől kaptuk a teszt idejére, és sajnos csak arra. Kicsit hüppögve ugyan, de ígérjük, hogy hamarosan visszaadjuk. Aki szeretne máris magáénak tudni a cikk hardvereit, az kattintson a Bluechip hivatkozásra, és tegye gyorsan a kosárba!

 

Villámgyors Silicon egy villámtesztben 6

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.