Válassza az Oldal lehetőséget

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje – karácsonyra kitűnő!

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje – karácsonyra kitűnő!

A CELESTRON SCTW-70 a belépő szint, de kellemes meglepetéseket tartogat.

A CELESTRON SCTW-70 a belépő szint, de kellemes meglepetéseket tartogat.


Kicsomagolás, összeszerelés, teszt:


Bevezető

Az a helyzet, hogy egy olyan témáról kell most cikket írnom, amihez nem értek. Vagyis pontosabban, nem eléggé értek. Szóval ez a cikk egy nagyon kezdő amatőr tollából születik a többi nagyon kezdő amatőr számára!

Az ilyen történetek mindig azzal szoktak kezdődni, hogy már gyerek koromban is csillagász akartam lenni. Nos, én nem akartam. Tovább megyek, most sem akarok az lenni, és különösebben nem is érdekel a csillagászat. Szeretem a csillagos eget bámulni, az égen átsuhanó műholdakat nézni, tavaly nyáron én is meglestem az üstököst, sok-sok évvel ezelőtt a napfogyatkozást.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 1

Szeretem az asztrofotókat, a ködökről, galaxisokról, bolygókról, meg minden másról, ami ott fent van. Olvastam is cikkeket a témáról, de sosem volt türelmem igazán beleásni magam.

Ezek után jogosan tehetitek fel a kérdést, mi a fenének vettem magamnak egy csillagásztávcsövet! A válasz egyszerű, ki akartam próbálni, mert olcsó, mert Xiaomi, mert elég sokat vásároltatok belőle rajtam keresztűl. Szóval kíváncsi lettem, mit is tudhat ez a szerkezet, ha ennyire szeretik.

Most itt áll a nappalimban, és már kezdem érteni, miért lehet beleszeretni a csillagokba. Csak remélni tudom, hogy tegnap éjszaka nem fáztam meg a kertben, miközben vagy 3 órán keresztül állítgattam az új távcsövemet.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 2


 

Milyen távcsövet érdemes egy kezdőnek választania?

Utána olvastam ennek a témának is, a válaszok szóródnak attól, hogy semmilyet, addig, hogy rögtön vegyünk egy sok százezer forintos megoldást. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sok jótanács között, de azért megpróbálok rendet vágni a sorok között!

Aki azt mondja, hogy egy kezdő ne a távcsővel kezdjen, az azért mondja, mert elég gyorsan unalomba fulladhat az egész, és ezt én is tapasztaltam régebben. Vettem ugyanis sok-sok évvel ezelőtt egy csövet, vacak volt. Nem találtam meg a bolygókat, megnéztem kétszer a holdat, aztán ment a dobozába, később meg eladtam.

A bolygók megtalálásához persze van már egyszerű megoldás, de erről kicsit később.

Szóval ne költs sokat, mert ha nem jön be és eladod, nem fogsz sokat bukni rajta. Vagy, ha tényleg olcsón veszed, akkor konkrétan semmit, talán még nyersz is az üzleten.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 3

Szóval, milyet vegyünk, ha nem akarunk sok pénzt kiadni, de mégis szeretnénk valamilyen sikerélményt. A hozzáértők szerint erre a célra egy kistávcső kell. Kistávcsőnek hívjuk a 10 centiméter átmérő alatti lencsés távcsöveket vagy 15 centi alatti tükrös távcsövek.

Előbbiek az egyszerűbbek, ráadásul fényszennyezett helyekről történő (értsd nincs vak sötét, beszűrődik pl. a lámpák fénye) történő megfigyeléshez is ezt ajánlják inkább. A tükrös távcsövek fényerősebbek, de emiatt (állítólag) a beszűrődő mesterséges fényeket is jobban összegyűjtik.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 4

A lencsés és a tükrös távcsövek a felhasználás céljában is különböznek, előbbieket inkább bolygómegfigyeléshez, utóbbiakat a mélyűr objektumaihoz ajánlják, már amennyire egy kis tükrös távcső elegendő nagyítással rendelkezik ehhez. Szerintem nem nagyon.

Vagyis, ha egyszerűt szeretnél, aminek a beállítása, használata is egyszerű, akkor maradj a lencsés kistávcsőnél, mint amilyen a CELESTRON SCTW-70.


 

Tartozékok, összeszerelés

A dobozban találunk egy rozsdamentes acél tripodot, amire a távcsövet szerelhetjük. Ehhez jár egy tálca is, amire a különböző okulárokat, egyebeket, pl. a telefontartót tehetjük, ha éppen nem használjuk.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 5

Találunk egy 6 x 24-es mini látcsövet is, ami igazából az optikai kereső, erről is írok még a későbbiekben. Kapunk egy 20 milliméteres szemlencsét (25-szörös nagyítás) és kapunk egy 4 milliméteres aszférikus lencsét (125-szörös nagyítás).

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 6

Ezek mellé jár még egy kétszeres telekonverter, aminek segédletével elérhető a legnagyobb 250-szeres nagyítás, amit a gyártó ígér. A tartozékok között van még egy 90 fokos tükör is, ami abban segít, hogy könnyebben tudjuk az eget kémlelni.

Végül, de nem utolsósorban itt van a távcsövünk, amihez a gyártó rögtön egy vízhatlan hordtáskát is mellékel vállpánttal együtt. Mehetünk ki a természetbe!

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 7

Az összeszerelés egyszerű. Az állványon lévő sínbe becsúsztatjuk a távcső alján található ellendarabot, meghúzzuk a csavart. A helyére tesszük a keresőt, betesszük a 90 fokos tükröt, abba a 20 milliméteres szemlencsét, és már leshetjük is az eget.

Ha nagyobb nagyítást szeretnénk, akkor a távcső és a 90 fokos tükör közé beszerelhetjük a kétszeres telekonvertert, ha a telefonunkat is szeretnék felerősíteni, akkor a 4 milliméteres okulár és a telefontartó kell majd.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 8

A teljes összeszerelés kb. 10 perc, és szerencsére egyszerű. Szerencsére, mert leírást csak kínai nyelvű van, szóval sok segítséget nem kapunk. De, ha van egy képed az összeszerelt szerkezetről, az alapján neked is menni fog!

Oké, lássuk mit tud a CELESTRON SCTW-70!


 

Papírforma

Ez tényleg csak a papírforma lesz, röviden!

Szóval, az objektív üvegből készült (nem evidens), 70 milliméteres az átmérője, és kapott többrétegű bevonatot is, ami állítólag javítja az objektív teljesítményét. Érdekesség, hogy a leírás szerint 100x annyi fényt képes összegyűjteni, mint a szemünk.

A neten azt olvastam, hogy a látószög jelentősen kiszélesedett a korábbi modellekhez képest, és a kiváló minőségű szemlencsék tiszta láthatóságot biztosítanak torzítás nélkül.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 9

A gyújtótávolság 500 milliméter. Ahogy feljebb már írtam különböző okulárok járnak hozzá, így különböző nagyításokat kaphatunk ezek cseréjével. Ezek lehetnek 25-szörös, 50-szeres vagy 125-szörös, illetve ezt még megdobhatjuk egy kétszeres Barlow lencsével, ami duplázza a nagyítást, így a maximum 250-szeres lesz.

A keresőről és a telefontartóról már írtam feljebb, ahogy az állványt is említettem. Erről még annyit érdemes tudni, hogy a láb magassága állítható, így ferde talajon is jól használható, illetve, akár kisebb termetű gyerekeknek is beállítható.

Nagyjából ennyi, most jöhetnek a tapasztalatok!


 

Tapasztalatok

Az első kézbevétel jó élmény. Az összeszerelés jó, az anyagok is, a távcső teste például alumínium, ebben illeszkednek különböző műanyag részek. A távcsőhöz adott hordtáska is kifogástalan, ha terepre akarsz menni jól fog jönni.

Az összeszerelés az első alkalommal lesz csak 10 perc, ha már tudod mi hova tartozik, akkor 3-4 perc alatt akcióra kész a cucc. Ami talán kicsit tovább tarthat, a telefon felszerelése, de igazából ez sem bonyolult.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 10

Az a lényeg, hogy előbb a telefontartót erősítsed fel a telefonra. Ha ez meg van, akkor keresd meg azt az objektívet, amit használni szeretnél, és ehhez állítsd be azt a részt, ami az okulárra fog illeszkedni. Ha ezzel is meg vagy, akkor erősítsd fel a telefontartót a helyére.

A keresd meg az objektívet részre visszatérve. Egyáltalán nem biztos, hogy a Te telefonodnál a fő objektív lesz a leg megfelelőbb a távcsövön át történő fotózáshoz vagy videózáshoz. Ha van ultraszéles kamera próbáld ki azt is, de nem tévedés, még a makró kamera is jó lehet, ha nem alap 2 megapixeles darab.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 11

Van még egy fontos darab, aminek a beállítása NAGYON meg fogja könnyíteni a távcső használatát, ez pedig a kereső. Állítsátok be a lehető legpontosabban! Én ezt úgy csináltam meg, hogy nappal kiválasztottam egy távoli pontot a templomtornyon, rögzítettem a távcsövet, hogy ne fordulhasson el, aztán a keresőt ráállítottam ugyan arra a pontra. Egyszerűbb ez így, mint este, sötétben bohóckodni vele, pl. a holddal, ami amúgy is állandóan, és meglehetősen gyorsan kiúszik a látómezőből.

Oké, összeraktuk a távcsövet, nézzünk bele!

Valószínű, hogy elsőként mindenki a holdat fogja megcélozni, ez elég nagy és könnyű megtalálni. Érdemes a kisebb nagyításokkal és nem telefonon ár kezdeni a nézelődést. Ha még nem vagy otthon a témában, akkor tuti leesik az állad.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 12

Azt mondják, hogy a CELESTRON SCTW-70 képe éles, kontrasztos, és hát valóban az, nem kicsit, hanem nagyon. Persze, ha nagyobb nagyítást akarsz, akkor csökkeni fog a fény mennyisége, de megéri a kísérletezés, tényleg csodás a látvány.

Ha már a fény mennyisége, akkor eszembe jutott valami, amiről eddig nem szóltam. A távcső elején lévő kupakot egyben is le lehet szedni, de megtehetjük, hogy csak a közepét szedjük le. Ez azért jó, mert földi célpontok megfigyelésénél, főleg tűző napsütésben lecsökkenthető a beérkező fény mennyisége.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 13

Ez mondjuk egy teliholdnál is jól jöhet, de alapvetően, éjszaka érdemes a maximum fénymennyiséget beengedni, főleg, ha bolygókat akarunk megfigyelni.

Mert bizony, ezzel a távcsővel már megfigyelhetünk bolygókat is. Őszintén szólva nem néztem utána, hogy egy 70 milliméteres objektívvel szerelt távcsőtől mit várhatok, így aztán egészen megdöbbentő volt látni, hogy a Jupiter esetén nem csak azt látom, hogy nem egy fénypötty, hanem egy korong, de még a felhők csíkjai is látszanak, ha tiszta az idő.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 14A Jupiter és az ő holdjai

Aztán amikor rájöttem, hogy a mellette sorakozó fények nem holmi csillagok, hanem a holdjai. Nem akarok butaságot írni, de ha jól emlékszem a jobb oldalon az Io, balra tőle pedig az Europa, a Ganymades, és a Callisto látszott aznap este, amikor először felfedeztem őket. Ugyanígy meglepett, hogy a Szaturnusz gyűrűi is jól látszanak, nem csak egy fénypaca az egész.

Ez egy csillagásznak vagy akár egy amatőr csillagásznak biztos nem újdonság, de nekem az volt. Tényleg nem készültem fel erre, párom kb. három óra múlva tudott becsalogatni. Hideg volt már nagyon.

 Mielőtt elfelejtem. Szóval manapság már egyáltalán nem nehéz belőni, hogy mit, hol találunk az égen. Vannak erre nagyon jó programok Androidra is meg iOS-re is, olyanok, amik érzékelik a helyzetünket, és ahogy fordulunk látjuk a csillagos eget a telefonon. A program kiírja a bolygók, meg minden más nevét is, sőt, a csillagképeket is kirajzolja. Szóval, ezzel sok keresgélést megúszunk.

Na, de beszéljünk a rossz dolgokról is. Szerencsére ebből nincs sok, és mind egy dologra vezethető vissza, az irányzék beállítására. Sajnos a távcsőnek vertikális irányban van egy kis holtjátéka, így pl. a bolygókat nem túl könnyű a látómező közepére belőni. A megtalálás nem gond, ha az irányzékot jól állítottad be.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 15

A másik probléma, hogy a telefonnal történő videózás, fényképezés nem az igazi, legalábbis úgy nem, ahogy azt kitalálták. Szerencsére van megoldás!

A probléma az, hogy csak a nagyobb nagyítású okulárnak olyan a pereme, hogy a telefontartót fel lehet rá erősíteni. Ezen viszont elég nehéz a fókuszt beállítani, a fényerő sem elegendő ahhoz, hogy pl. bolygót fényképezzünk (lehet, hogy kellett volna egy fényszennyezés nélküli hely), a hold meg túl gyorsan kiúszik a látómezőből.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 16

Sajnos a telefonok kamerái inkább arra vannak kitalálva, hogy jó fény mellett fotózzunk velük, így hiába adnak meg egész jó rekeszértékeket a telefonos kamerákhoz, ez az éjszakai, távcsövön keresztüli fotózáshoz nem tökéletes.

Néhány estét eltököltem vele, mire megfelelő beállításokat találtam, a telefonon érdemes a Pro módot használni, és kézzel beállítani mindent.

A megoldás az volt, hogy a kisebb nagyítású okulárról leszedtem a gumigyűrűt, ami az arcunkhoz illeszkedik, így már erre is fel tudtam erősíteni a telefontartót. Na, így már értékelhető képek, videók készülhetnek.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 17Az egyel alábbi képen a templomtorony nyillal jelölt része látható

Földi célpontok megfigyelésénél viszont az eredeti megoldással sem rossz a helyzet, főleg, ha a nap is süt. Ilyen esetekben eleve nem használunk bődületes nagyítást, mert minek. A képek között van egy, ami a tőlünk kereken 300 méterre lévő templom tetején lévő gömbről készült. És ez nem a legnagyobb nagyítás, viszont ez volt minőségre a legjobb kép.

Szóval, ezzel a távcsővel nyugodtan kimehetsz akár vadakat, madarakat is fotózni, ha 200 méterről benézel egy szarvas hátsóján ki fogsz látni a száján.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 18

Tehát összesen ez a két problémás dolog akadt, azt hiszem ez elfogadható ezen az árszinten.

Mire számíthatsz még?

Nos, a szerkezet elég könnyű, így, ha megteheted olyan helyen használd, ahol az állvány hegyes lábait bele tudod szúrni a földbe. Sokat segít a stabilitáson. Azt tanácsolom, ha fotózni, videózni akarsz, akkor szerezz be valami filléres Bluetooth távirányítót, vagy filléres okosórát, amivel el tudod sütni a fényképezőt. Ha a kijelzőt nyomkodod, akkor tuti beremeg a kép.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 19

Számolj vele, hogy minél nagyobb nagyítást használsz, annál kevesebb fény jut a szemedig (vagy a fényképezőgép kamerájáig). Ez nem a távcső, hanem a fizika hibája, reklamálni nem a Xiaominál, hanem a teremtőnél lehet emiatt.


 

Összegezés

Őszintén megmondom, megcsapott a szele a csillagászkodásnak. Mondjuk idén nyáron arra sem volt időm, hogy a motoromra felüljek és menjek egy egészséges karikát, szóval valahogy úgy érzem, hogy arra sem lenne sok, hogy az eget kémleljem, vagy kimenjek valahova vadakat fotózni.

Ezzel együtt, életemben először megéreztem az ízét a dolognak, és meg kell mondanom nem rossz. Sőt! Talán egyszer, ha időmilliomos leszek, veszek majd magamnak egy komolyabb szerkezetet (persze, ha meg lesz rá a keret, mert azok már nem olcsók), és elbíbelődök az égbolt fotózásával.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 20

Azt gondolom, hogy ez a távcső kezdésre remek. Olcsó, de nem gagyi, az eget kémlelve is megadja azt az élményt, amitől bele lehet szeretni a csillagok, bolygók nézegetésébe, ha pedig valaki ettől sem kapja el a fonalat egy jóval drágábbtól sem fogja. Legalábbis szerintem.

A könnyű szerelhetősége, beállíthatósága és tömege miatt ideális már kiskamaszoknak is, de szerintem a hozzám hasonló meglett korú egyének is sok örömet találhatnak benne. Ha felkeltette a kíváncsiságodat, szeretnél belekóstolni az élménybe, akkor nyugodtan vedd meg, nem fogsz csalódni benne.

A végére maradt az ár. Mivel jön a karácsony, és úgy gondoltam, hogy sok családban lehet igazán jó ajándék ez a távcső, addig könyörögtem a kontaktomnak, amíg adott egy finoman szólva is kellemes kedvezményt. Az azt jelenti, hogy a BGHU1106 kuponkóddal 51 202 forint helyett 28 444 forintért vehetjük meg, ráadásul cseh raktárból, így gyorsan megérkezik, és a vámolással sem kell foglalkoznunk.

Az akciós készlet természetesen nem végtelen, főleg így karácsony előtt gyorsan ürülnek a polcok, szóval, aki lassú garantáltan lemarad!

Ha megtetszett a távcső és az akciós ár, akkor az alábbi linkre kattintva veheted meg:

Xiaomi CELESTRON SCTW-70 csillagász távcső

 

 

Jelezte felém az áruház, hogy a cikkben szereplő távcső nagyon gyorsan fogy. Ha kifogyna a készlet, akkor ugyan ettől a gyártótól egy hasonló képességű, megegyező árú távcső kapható még EU raktárból, ez:

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 21

 

Vásárlás itt, a BGbdc9af kuponkóddal:

CELESTRON 70mm csillagász távcső

 

 

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő! 22

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.