Érdekes újdonsággal érkezik a Xiaomi Mi Band 4

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Persze, színes lesz a kijelző, de a legnagyobb durranás talán még sem ez, hanem egy új központi egység lesz!

mi band 4 759 1

Annak a ténynek, hogy a Xiaomi új központi lapkát vet be az okoskarkötőben több vetülete is van. A legfontosabb talán, hogy a Huangshang No.1 nevű egység nem a megszokott ARM alapú megoldás, hanem egy nyílt forráskódú, RISC-V alapú processzor. Jelenleg az ARM megoldásai szinte egyeduralkodóak a piacon mind a mobiltelefonok, mint a hordható okoseszközök területén, de egyre inkább úgy néz ki, hogy hamarosan vége szakad a hegemóniának. A RISC-V rendszerek elterjedését valószínűsíti az is, hogy a Qualcomm komoly befektetést eszközölt a SiFive-ba, a RISC-V alapú processzorok egyik legnagyobb gyártójába.

huami huangshan no 1 ufficiale chipset wearable ai 02

A lépés, vagyis az ARM technológia hanyagolása érthető akkor is, ha az elmúlt időszak Huawei szankcióira gondolunk. Bár az ARM nem amerikai cég, mégis beszállt a bojkottba, mondván termékeikben amerikai technológiákat is felhasználnak, és mivel azokra érvényes az embargó a saját termékeiket, fejlesztéseiket is megvonják a Huawei-től. Mint ismeretes a Huawei központi lapkáiban az ARM áttervezett magjai dolgoznak, így a Huawei nem csak szoftveres oldalról (Google), hanem hardveres oldalról (ARM) is meg van lőve.

xiaomi mi band 4 poster 1

A dolog üzleti, stratégiai aspektusain túl lépve fontos megjegyezni, hogy a Huangshang No.1 hatékonyabb megoldás, mint az ARM Cortex M4, így már csak ezért is érthető a váltás. A Huangshang No.1 a világ első hordható eszközökbe készülő processzora, amely integrált AI-neurális hálózattal rendelkezik. Négy alapvető mesterséges intelligencia motor dolgozik benne, van egy szívbiometria, egy EKG, egy EKG Pro és a szívritmuszavar rendellenességet figyelő motorja. A lényeg, hogy az új Mi Band várhatóan jelentősen bővített szolgáltatáskészletet is kap a színes kijelző mögé, ami konkurensek kínálatát látva rá is fér!