Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro – mi változott?

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro – mi változott?

Tagadhatatlanul a Xiaomi Redmi Note 8 Pro volt a tavalyi év egyik legjobb ár-teljesítmény arányú telefonja, de mi a helyzet az utóddal.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 1

A Xiaomi Redmi Note sorozat új tagjai hivatalosan már bemutatkoztak, így lehetőségünk van rá, hogy specifikációk alapján összevessük a két készüléket. Érdemes is ezzel foglalkozni, mert a Redmi mérnökei sokat dolgoztak az új mobilon, lényegében minden tekintetben mást kapunk. Kérdés, hogy jobbat vagy rosszabbat!

 


 

Külső

A Xiaomi Redmi Note 8 Pro dizánja abszolút illeszkedett a tavalyi trendbe, legalábbis az előlapot és a cseppalakú szigeten üldögélő szelfikamerát tekintve. A hátoldalon azonban, a középső vonalra helyezett kameracsoport nem a megszokott elrendezés volt. A konkurens gyártóknál vagy egyvonalban, de a szélen, vagy egy nagy négyes csoportban, a telefon felső sarkában elhelyezett kamerákat kaptunk.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 4G Phablet 6.53 inch MIUI 10 Helio G90T Octa Core 2.05GHz + 2.0GHz 6GB RAM 64GB ROM 64.0MP + 8.0MP + 2.0MP + 2.0MP Rear Camera 4500mAh Battery- Green

A Redmi Note 9 Pro előlapja már az idei trendet tökrözi, vagyis a szelfikamera egy kis lyukon kukucskál ki, ettől pedig, legalábbis szemből, a telefon a csúcskategóriás mobilok között is megállja a helyét. Hátul is nagy változás tapasztalhatunk. A középre helyezett kameracsoport már nem nyúlik le a hátlap közepéig. Eltűnt az ujjlenyomatolvasó is, ami a telefon élére költözött.

Összességében a Redmi Note 9 Pro sokat finomodott az elődhöz képest, a külső alapján nyugodtan versenyezhetne egy árosztállyal feljebb, ez pedig örömteli változás.


 

Méretek

Megszokhattuk, hogy a telefonok évről évre nagyobbak. Pont mint az autóknál, az azonos sorozatba tartozó típusok minden évben gyarapodnak egy kicsit, hogy a végén már megközelítsék az egyel magasabb kategória helykínálatát.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 2

A Redmi Note 9 Pro is meghízott. Nagyobb lett a tömege, 200 gramm helyett 209 gramm, és nagyobb lett a készülékház is. Míg a Redmi Note 8 Pro 161,4 x 76,4 x 8,8 milliméteres volt, addig az utód már 165,5 x 76,7 x 8,8 milliméteresre hízott. Ahogy látható a vastagság szerencsére nem változott, a szélesség is csak minimálisan, ám a magassága 4 milliméterrel lett több.

Ami örömteli, hogy az előlap-kijelző arány minimálisan, de javult, így a kicsivel nagyobb készülékházba egy 6,67 colos képátlóval rendelkező panel került, a tavalyi telefon 6,53 colosa helyett. Ez egyben a felbontás növekedését is magával hozta, mert a Note 8 Pro 1080 x 2340 pixele helyett 1080 x 2400 pixelt kaptunk. Ami nem akkora öröm, az AMOLED még mindig nem fér bele a középkategóriába, így a Redmi Note 8 után most is maradt az IPS. Hogy ez ne legyen elég, olvashatjuk azt is, hogy a fényerő 450 nit, míg a Redmi Note 8 Pro-nál 500 nit volt. Remélem ez csak valami tévedés lesz.


 

Processzor

A Xiaomi Redmi Note 8 Pro esetén az egik legnagyobb meglepetés az volt, hogy a gyártó egy MediaTek processzort tett bele. Bár féltünk tőle, kiderült, hogy egyáltalán nem volt rossz választás a Helio G90T, sok Qualcomm lapkát a földbe döngölt.

A Redmi Note 9 Pro esetén a Xiaomi visszatért a Qualcomm Snapdragon családhoz, és a Xiaomi Mi Note 10-ben már bizonyított 720G-t helyezte el a mobilban. Ez a neten található mérések szerint, ha csak minimálisan is, de gyorsabb, mint a MediaTek Helio G90T. A saját méréseim szerint azonban a Helio lapka, gyorsabb, ha nem is sokkal.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 3

Persze egész más a szintetikus tesztek által adott pontszám, és más a való életben a sebességérzet, ám, mivel jelenleg egy Mi Note 10-et használok, előtte pedig jó ideig volt nálam a Redmi Note 8 Pro, azt mondhatom, hogy lényegében egyformán muzsikálnak. Vagyis, a központi egység terén az új modell pont azt adja, amit a tavalyi, csak a proci gyártója és típusa változott a motorháztető alatt.


 

Akkumulátor

A Xiaomi Redmi Note 8 Pro, hasonlóan a Redmi 8 sorozat többi tagjához, nagyon jó akkumulátoros üzemidővel bír. Ehhez a telefonba egy 4500 mAh kapacitású akkumulátort építettek, ami idén már nem tűnt elegendőnek. A gyártó nagyobbra, egészen pontosan 5020 mAh kapacitásúra cserélte, ami 10 százalék plusz kapacitást jelent. Persze nagyobb a kijelző is, így várható, hogy az akkumulátoros üzemidő nem fog tíz százalékkal emelkedni.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 4

Az már csak hab a tortán, hogy a nagyobb akkumulátor miatt a készülékház nem lett vastagabb. És, ha már hab, akkor az igazán jó hír még hátravan. A Redmi új telefonja 33 wattos gyorstöltést kapott, ami a tavalyi készülék 18 wattjához képest jelentős előrelépés.


 

Kamerák

A kamerák terén, legalábbis a számok alapján történt előre és hátralépés is. A Redmi Note 8 Pro 64 megapixeles főkamerája nagyon kellemes meglepetés volt, jó fényviszonyok mellett brutálisan jó képeket lehetett lőni vele. Használható volt a széleslátószögű optika és a mögé épített szenzor is, de ez nem kápráztatott el minket, a kétmegás makrónak pedig azóta sem látom semmi értelmét azon kívül, hogy elmondhatjuk, ilyen is van a telefonunkon.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 4G Phablet 6.53 inch MIUI 10 Helio G90T Octa Core 2.05GHz + 2.0GHz 6GB RAM 64GB ROM 64.0MP + 8.0MP + 2.0MP + 2.0MP Rear Camera 4500mAh Battery- Green

Kezdjük a szelfikamerával és rögtön egy rossz hírrel. Míg a Redmi Note 8 Pro-ban 20 megapixelt kaptunk előre, addig az utód kamerája már csak 16 megapixeles. Vajon miért? A Redmi Note 9 Pro főkamerája csak 48 megapixeles, tehát, legalábbis a felbontás terén, ez egyértelmű visszalépés. Tény, hogy a felbontás és a kép minősége nem következnek egymásból, de ismerve a piac 48 megás szenzorait, a középkategóriában használatos lencserendszereket, a 48 megapixeles megoldástól nagy csodát nem, de használható minőségű képeket azért várhatunk.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 5

A 8 megapixeles széleslátószögű kameráról nem akarok inkább beszélni. Meglátjuk mit mutat majd a gyakorlatban, de első blikkre sok jóra nem számítok. Ami viszont örömteli, hogy a kétmegás makrót 5 megapixelesre cserélték. A világot ezzel sem váltjuk meg, de nyer talán valami értelmet a masina, ezzel a felbontással.


 

Konklúzió

Ahogy látható, a Redmi Note 9 Pro jó telefon lett, bár, legalábbis kamerák terén nem annyira jó, mint azt, talán joggal várhattuk. Szebb lett, nagyobb lett, mint az elődje, ilyen formán hozta a kötelezőt. Nagyobb lett az akkumulátor is, ám a kijelző maradt továbbra is IPS. A kamerák mellett kicsit fájó pont a processzor, amiben papíron ugyan előre léptek, hiszen a frankó MediaTek helyett egy nagyon picivel, de tényleg csak egy paraszthajszálnyival jobb Snapdragon került a mobilba. Ez nálam azt jelenti, hogy erő tekintetében nem lett jobb a mobil.

Melyiket érdemes venni? Ha fontos a külső, és, hogy a dizájn az utolsó legyen, akkor a Redmi Note 9-et, de minden más tekintetben a Redmi Note 8-at. Szerintem. Mert a proci a tavalyi modellben is erős, a kijelző minimálisan kisebb, de IPS itt is-ott, és nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a 64 megás kamera helyett újra visszaléptünk a 48 megapixelre. Az 5 megás makro pedig nem hat meg, pont úgy nem használnám, ahogy a 2 megásat sem.

 


 

Árak

Egyelőre csak az indiai árak állnak rendelkezésre, ám ezek alapján a Redmi 9 Pro valamivel olcsóbbnak tűnik, mint az elődje. Alább az árak:

Redmi Note 8 Pro:

  • Redmi Note 8 Pro 6 / 64GB: 176 €
  • Redmi Note 8 Pro 6 / 128GB: 201 €

Redmi Note 9 Pro:

  •  
  • Redmi Note 9 Pro 4 / 64GB: 154 €
  • Redmi Note 9 Pro 6 / 128GB: 190 €

Redmi Note 8 Pro vásárlás:

Redmi Note 9 Pro vásárlás:

  • Banggood (2020.04.06. még nem rendelhető)
  • Gearbest (2020.04.06. még nem rendelhető)

Ne felejtsd el, ha telefont szeretnél vásárolni, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és megkeressük neked a legjobb kuponos árat! Csatlakozás itt:

Kínából rendelők Facebook csoportja

További Xiaomi cikkek oldalunkon

 

  •  

Xiaomi Redmi Note 9 Pro VS. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - mi változott? 6

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.