Válassza az Oldal lehetőséget

5 jel amiből rájöhetsz, hogy hamis 4K sportkamerát készülsz vásárolni!

5 jel amiből rájöhetsz, hogy hamis 4K sportkamerát készülsz vásárolni!

Tisztázzuk elsőként, hogy mit jelent az, ha egy sportkamera hamis. Ebben a cikkben nem azt jelenti, hogy visszaélnek a gyártó nevével vagy emblémájával. Jelen esetben a lényeg a 4K-n van, ami azt mutatja, hogy a kamera képes 4K felbontásban videót rögzíteni. Az a kamera, aminek a specifikációjában azt olvassuk, hogy képes erre, miközben nem, az értelmezésem szerint hamis, mert megtéveszti a vásárlót.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera IMX179 1

Az, ha a kamera specifikációjával becsapnak minket legalább olyan súlyos probléma, mintha a névvel csapnának be. Ha mi azért veszünk meg egy kamerát, mert azzal 4K felvételeket szeretnénk készíteni, és a kamera arra fizikailag képtelen, az normális országokban már büntetőjogi kategória.

Lássuk tehát 5 pontban, hogy miképp leplezhetjük le a csalást!

 1. A legegyszerűbb, higgy a szemednek!

  Nem kell ahhoz az MTA tudományos munkatársának lenned, hogy a Youtube-on található kamera tesztek alapján eldöntsd melyik kamerának jobb vagy rosszabb a képe. Figyelj a színekre, például az ég kékjére, nézd meg a tárgyak körvonalait mennyire élesek vagy recések. Állítsd meg néha a képet, és nézd meg az állókép minőségét. Figyeld mennyire egyenletesen mozog a kép film esetén.

 2. Nézd meg a kamera árát!

  Jelenleg egy valós 4K képességű kamera 100 dollár alatt biztos nem kapható meg, sőt, ha komoly akciót találsz, akkor sem lesz olcsóbb kb. 130 dollárnál. Ennél kevesebb pénzből egyszerűen nem jön ki egy komolyabb kamera.

 3. Próbálj utána nézni a kamerában használt lapkának (SoC)

  MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera allwinner 1

  A legtöbb kamera specifikációjában megtalálható az adott kamerában dolgozó lapka típusa. Ha ilyet nem találsz, az már eleve gyanús, ne is foglalkozz az eszközzel, keress másikat. Ha megtaláltad a típust keress rá a neten, lehetőség szerint a gyártó oldalán. Ott látni fogod, hogy a lapka alkalmas-e a 4K felvételre.
  A gyakrabban használt 4K felvételre alkalmatlan típusok: Sunplus 6350, Allwinner V3, NT96660.

 4. Próbálj utána nézni a kamerában használt képszenzornak

  GoPro 3 Sony IMX117 image sensor

  A gyártók szinte minden esetben Sony szenzort építenek a kameráikba, legalábbis papíron. Ez azonban, ha igaz is, nem garancia arra, hogy a szenzor képes 4K felbontásban rögzíteni, olyannyira nem, hogy gyakran egyszerűen nincs annyi képpont az érzékelőn, amennyi a 4K felbontáshoz kell. Ilyenkor a gyártó szoftveresen felgenerálja a képpontszámot. Ezt hívják interpolált felbontásnak.
  Gyakrabban használt, nem 4K képes szenzorok: OV4689, AR0330, Sony IMX-078, Sony IMX-206

 5. Figyelj a képfrissítésre!

  Jobb esetben a kameráknál megadják, hogy egy adott felbontáson másodpercenként hány képkockát tud rögzíteni. Ezt valami hasonló módon találod, mint 1080p/60FPS. Itt előbb a felbontás, utóbb a képkockaszám, Frame Per Second, vagyis Képkocka Per Másodperc. Ezek a számok el fogják árulni neked, hogy milyen erős a kamera hardvere.
  Tudni kell, hogy a 4K felbontás a napjainkban elterjed Full HD felbontás négyszerese képpontok számában. A jelenleg használatban lévő lapostévék többsége ezt a felbontást támogatja, vagyis 1920 x 1080 pixeles felbontással dolgoznak.

  Általános ökölszabálynak elmondható, hogy amelyik kamera nem képes 1080p felbontásban 100-120 FPS sebességet produkálni, az nem lesz képes 4K felbontásban 30 FPS-t teljesíteni.

Most már fel vagy vértezve néhány képességgel a csalók ellen. Lássuk miképp csalnak!

Az egyik, és talán legcsúnyább módszer, hogy a kamera fényképekből rakja össze a mozgóképet és erre kever rá hangot. Mondhatnánk, hogy végül is régen az analóg filmek korában is így működtek, nincs ezzel semmi baj. De van. Egyrészről ezek már nem analóg eljárások, más részről, a beígért 30 képkocka per másodperc helyett kapunk 5-10 képkocka per másodperc sebességet.
Hogy leplezd le a csalást? Töltsd le a MediaArea.net MediaInfo programját, nyisd meg vele a 4K felvételt, és ha a formátumnál azt látod, hogy JPG (ami egy fotós formátum) akkor tudhatod, hogy a felvétel képekből van összerakva.

ambarella a12

A második módszer az interpolálás. Ebben az esetben vagy a képszenzor vagy a lapkakészlet, rosszabb esetben egyik sem képes a 4K felbontáshoz szükséges képpontszám rögzítésére. Ehhez 12 megapixeles szenzorok kellenek, de a legtöbb esetben a spórolás miatt csak 4 megapixelest építenek be, ami csak a Full HD felbontáshoz elég.
Hogyan leplezd le a csalást? Feljebb már írtam, néz utána a szenzor gyártójának oldalán, hogy a terméke alkalmas-e a 4K felbontásra.

Érdemes-e hamis 4K kamerát vásárolni?

Biztos meg fogtok lepődni, de a válaszom, hogy igen. Attól, hogy egyes kamerák nem tudják az ígért 4K felbontást 1080p-ben még gyönyörű képük lehet. Ha már olcsó lapkakészletek között válogatsz, akkor keresd a Novatek NT96660 típust, ez az olcsók közül a legerősebb. 4K-t nem tud, de megfelelő szenzorral 2K felbontásban már élvezhető, 1080p-ben pedig kitűnő minőséget ad. Ha tehát, számodra az a fontos, hogy a jelenlegi televíziódon Full HD vagyis 1920 x 1080 pixeles felbontásban nézd a nyaralós felvételeket, akkor nézz ki egy kamerát, ami 50, de inkább 60 dollár feletti árban van, keress tesztfelvételeket a Youtube-on, lehetőleg olyat, amiben egymás mellett láthatod kettő vagy több kamera képét, és ez alapján döntsd el, tetszik e az a kép, amit látsz, ha igen nem fogsz csalódni az új kamerádban!

Végezetül két darab valóban 4K képes „olcsó” kamera:

HawKeye Firefly 8S

HawKeye Firefly 8S

További információk, vásárlás: HawKeye Firefly 8S 4K Sports Camera

ThiEYE T5e

ThiEYE T5e WiFi 4K 30fps Sport Camera 12MP 1

További információk, vásárlás: ThiEYE T5e WiFi 4K 30fps

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.