Válassza az Oldal lehetőséget

A Windows 7 a piacvezető operációs rendszer

A Windows 7 a piacvezető operációs rendszer

microsoft_100Itt aztán teljesen jogosan mondhatjuk, hogy rögös út vezetett a trónfosztásig. A Windows 7 lassú, de biztos terjedéssel vette át az uralmat, az igen csak koros Windows XP-től.

  A Windows 7 lett az etalon. Ez most már minden szempontból tény. A Vista gyors leváltását követően a 7 kisebb zökkenőkkel, de összességében jó rajtot vett. 2009 október 22-én jelent meg a boltok polcain, és azóta is töretlen sikernek és növekedő részesedésnek örvend, ami persze annak is köszönhető, hogy már semmilyen alternatívája nem kapható a boltokban, de amúgy is megfelelő a rendszer minden szempontból. Ezt jól mutatja a cikk fő témája is, mivel a megjelenését követően kevesebb, mint két év elteltével, átvehette a koronát a 10 éves XP fejéről. A részesedése szeptember végére 41.64%-ra ugrott, míg a Windows XP 37.20%-ra esett vissza. 

win7-201009-201110A Microsoft már szinte a szó szoros értelmében, szenvedéssel tudta letolni saját magát az élről. A Windows XP annyira beleitta magát a 21. századba, hogy szinte kiirthatatlannak tűnik. A gyártó már mindent bevetett, többek közt mostanra már nem kapható a boltokban, és a terméktámogatás sem teljes gőzzel folyik már a redmondi óriás részéről.

A Windows XP 2001. október 25-én került piaci bevetésre, egyrészt ez az örömteli esemény, – hogy sikerült ledönteni az uralmát -, de borús dolog is. Mindössze 1 hónapja volt az XP-nek, hogy 10 évvel a megjelenést követően is, ő legyen a legelterjedtebb operációs rendszer. Kár érte, de úgy gondolom, hogy a fejlesztők így is bőven jó munkát végeztek, ugyanis a kis XP, már a második operációs rendszert fogyasztotta. A Vista 2007-es bevetésekor teljes csalódást keltett, lassú volt, és irtó sok hibával küzdött. Hiába volt sok olyan dolog, ami vonzóvá tehette volna, többek közt talán a leginkább a játékos piacnak szóló DirectX10, sehogy sem tudott érvényességet szerezni magának, piaci részesedése sosem érte el a 20%-ot sem. 

Forrás: StatCounter