Válassza az Oldal lehetőséget

AOC AG273QCG G-Sync monitor bemutató – amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon

AOC AG273QCG G-Sync monitor bemutató – amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon

Az AOC AGON monitorcsaládja a játékosok körében méltán népszerű, kíváncsiak voltunk mit tud az új 27 colos kijelzőjük.

AOC AG273QCG G Sync 20


 

Bevezető

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, aki kitalálta a VA paneleket a monitorokhoz. Jó betekintési szög, IPS-hez mérhető kontraszt, tűrhető ár, mi kell még? Sajnos egy valami mindenképpen, a gyors válaszidő. Bár a VA jobb ilyen szempontból, mint az IPS, azért nem tökéletes. A megoldás a TN panel marad, ami gyors, de legalább egy évtizede ki kellett volna halnia a remek képminőség miatt. Nem halt ki, sőt, most éppen sokadik virágzását éli a játékosoknak készülő monitorok piacán.

Az AOC az AGON AG273QCG monitoránál kényszerűségből visszatért a TN panelhez, ami, mint látni fogjuk nem kevés előnyt hordoz, de cserébe a hátrányokból is kapunk bőven. Ebben a cikkben megpróbáljuk kitalálni, hogy mi van több, előny vagy hátrány.


 

AOC AGON AG273QCG – külső

A gamer monitorok mindig üdítő külsővel jelentkeznek. Valljuk be egy monitorral nagy varázslatot nem lehet elkövetni, hiszen egy talp, egy kijelző és egy marha nagy műanyag platni a hátoldalon, amiből alkotni lehet. A tervezőknek nagy adag kreativitásra van szükségük, hogy ne csak jól nézzen ki egy monitor, de legyen friss, és különbözzön a vetélytársaktól is. Az AOC-nak ez a bravúr most összejött!

AOC AG273QCG G Sync 1

Az AG273QCG igen pofás lett! A talp és az állvány nagyon filigrán, már-már légies, mégis olyan stabil, hogy egy kisebb földrengést lazán kibírna borulás nélkül. A talp vörös fényezése ütős ötlet volt, és nagyon tetszik az is, ahogy a talp és az állványrész találkozik.

Több AOC monitornál találkoztam egy nem túl szimpatikus megoldással, konkrétan azzal, hogy az állványt rá kellett csavarozni a kijelző hátoldalára. Oké, igaz, jó esetben ezt egyszer kell megtennünk, amikor megérkezik a monitor, de akkor is, vannak ennél már jobb megoldások, sokszor akár egy egész számítógépet is össze lehet szerelni egyetlen csavar nélkül.

AOC AG273QCG G Sync 11

Szerencsére az AG273QCG mentes ettől a „hibától”, az állvány felső kerek része szépen belecuppan a hátlapba, stabilan, erősen és biztonságosan. Ráadásul, ha szét akarjuk szedni, akkor ez is csak másodpercek kérdése, egy kis fület kell felhúznunk és a két fél szétpattan.

Ha már a mi tetszik dolgoknál tartunk, akkor meg kell említenem az állvány tetején lévő áttörést, ami a talppal megegyező színű belső borítást kapott. Ez a dolog itt ráadásul nem is szerep nélküli, hiszen egy fület kapunk, aminél fogva könnyedén tudjuk a monitort hurcolászni.

AOC AG273QCG G Sync 4

A talp és állvány témához tartozik a beállíthatóság, ami jelen esetben tökéletes lett. A kijelző emelhető, forgatható és dönthető, egyedül a PIVOT mód hiányzik. Persze ez a hiány csak akkor lenne valódi hiány, ha nem egy gamer monitorról beszélnénk, mert ezeknél semmi értelme sincs a panelt függőlegesbe fordítani.

A lényegi részről, vagyis a kijelzőről is van mit beszélni. Szemből három oldalon lényegében teljesen keret nélküli, csak alul van egy nagyjából másfél centis perem. A kijelző hajlított, a szokásos 1800-as görbület van benne, ami nem túl agresszív, de játék közben kellemesen körülvesz minket a kép.

AOC AG273QCG G Sync 7

A hátlap felső részének közepén egy csodás AGON  emblémát kapunk, ami tényleg nagyon menőn néz ki, remélem a képek majd visszaadják mennyire. Alatta egy nagy körmotívumban sugár irányú rácsozás, ennek közepébe pattan be a fent említett kerek rész az állvány tetejéről. A truváj még sem ez, hanem az, hogy a körmotívum körül egy szürke műanyag sávot találunk, ami bekapcsolás után kel életre. Alatta RGB LED-ek laknak, ezeknek a színét menüből állíthatjuk. Nekem természetesen a dizájnhoz talán legjobban illeszkedő vörös (piros) jött be. Hihetelenül jól néz ki, ahogy a monitor mögötti falról visszatükröződik a fény, ráadásul a szemünket is kevésbé terheljük, ha a fényes kijelzőt körbeveszi egy halvány derengés. Tényleg nagyon frankó a dolog!

AOC AG273QCG G Sync 6

A kezelőszerv a káva lefelé néző élének közepén található. A szokásos mini joystick vár itt ránk, amit nagyon megkedveltem az AOC monitorainál. Nem kell gömberdőben eltévedni, a benyomható, négyirányba dönthető kis kar tökéletesen elég arra, hogy a menüben vándoroljunk. Megemlítendő, hogy a joystick mellett is találunk RGB LED-et, ezek lefelé világítanak, így egyrészről kellemes derengés van az asztallapon is, (mondjuk látjuk sötétben is a billentyűzetet), ráadásul, ha állítani kell valamit nem kell keresgélnünk hol a pöcök.

AOC AG273QCG G Sync 14

A csatlakozók egyel hátrébb és feljebb vannak, lefelé néznek. Ez nem lenne baj egy kép bemenetnél, de annál inkább az az USB csatlakozóknál. Ezekből egy bemenetet és négy kimenetet találunk, a négy kimenet közül az egyik alkalmas mobileszközeink gyorstöltésére is. A problémát két dolog okozza. Egyrészről kimondottan nehéz szemből a csatlakozókhoz hozzáférni, más részről a 4 kimenet annyira zsúfoltan lett beépítve, hogy a vastagabb USB dugókból művészet kettőt egymás mellé beszuszakolni. Apró tervezési hiba. Egy, pontosabban két extrát érdemes még megemlíteni, a káva oldalsó oldalainak felső-hátsó részén található kihúzható fejhallgató tartókat. Az ötlet jó, a kivitelezés is, amíg a kar le nem törik. Érzésre egy kicsit vékonyka lett a műanyag, nem bántam volna, ha a sínben fém akasztó csúszna ki és be.

AOC AG273QCG G Sync 15


 

AOC AGON AG273QCG – technológia és működés

Amiről elsőként érdemes szólni az OSD menü. Az eddig nálam járt monitoroktól eltérően itt a menü két részből áll. A fő panel jobb oldalon alul jelenik meg, de a panelen belüli beállítások már középen. Ezt nem mint problémát, inkább, mint érdekességet írtam le, nem így szokott ez kinézni. A változás oka egyértelműen az, hogy a gyártó igyekezett a menüt is kicsit kúlosabbra csinálni, lévén gamer monitorról beszélünk. Amúgy a használat egyszerű, és mint feljebb írtam a mini joystick nagy találmány, sokkal jobban szeretem, mint bármilyen más megoldást, ideértve a fizikai gombokat vagy az érintésérzékeny gombokat is.

AOC AG273QCG G Sync 10

Még nem említettem, de a monitorban találunk két beépített 2 wattos hangszórót is. Ezekről a legjobb, amit elmondhatok, hogy szólnak. Ha nincs más megteszi, halkan filmet nézni jó, de játékok mellé kell a durvább rezonancia, mert amit ezek a kis hangszórók nyújtanak nem ad túl nagy élményt.

Az AOC AGON AG273QCG egy 27 colos AU Optronics TN panelt kapott, talán legnagyobb érdekessége, hogy támogatja a 165 Hz-es frissítést. Dithering nélkül 8 bites színskála, és a lényeg, ami miatt TN és nem VA, az 1 ms válaszidő.

Feljebb már olvashattátok, hogy a panel görbített, a felbontása WQHD, vagyis 2560 x 1440 pixel. Ezek az adatok jók, de más adatokkal, mint például a kontrasztaránnyal van kis probléma. Ez nem a gyártó hibája, hanem az alkalmazott technológia hiányossága, pont emiatt is szerették volna, ha a TN panel kipusztul. Szóval a maximum kontraszt (és most persze nem a dinamikus kontrasztról beszélünk) valahol 800:1 alatt van, ami valljuk be siralmas. Ettől eltekintve az AOC mindent kihozott a monitorból, amit kihozhatott, a WLED háttérvilágítás jó, viszonylag egyenletes is, nálam csak a jobb alsó sarokban volt egy nagyon pici, csak egyszínű háttérnél teljes sötétben látható minimális fényerő eltérés. Az, hogy a feketék inkább szürkék ismét a TN panel hibája, ahogy az is, hogy a betekintési szögek gyatrák, oldalról nézve szépen elcsúszik minden. Igaz, aki a monitoron játszani fog szemben ül vele, onnan meg jók a színek.

AOC AG273QCG G Sync 17

Hogy ne csak a rossz dolgokat írjam a gamma például átlag feletti minőségű, az NTSC színtér lefedettsége is nagyon jó. Az AdobeRGB színtér már nem annyira tökéletes, de ez minket megint nem hat meg, nem tervezni meg grafikázni akarunk a monitoron, hanem játszani, szóval nekünk az NTSC azért jobban számít.

Érdemes még említeni az alacsony kékfénnyel járó olvasási módot. A beégetett profilok közül a játékmódok mellett kiválasztható két irodai is, ezek természetesen a normál napi használatban fognak előnyt jelenteni, kevésbé fárasztják a szemet. Játék közben persze használhatjuk az előre programozott beállításokat, amik több fajta stílushoz lettek belőve, olyanokhoz, mint FPS, szimulátor és társaik, de ahogy egy normális monitornál személyre is szabhatunk mindent. Én lusta vagyok ehhez, egyedül a színhőmérsékleten szoktam állítgatni, az AOC AGON AG273QCG esetén a 6300 kelvin tűnt a legjobbnak.

AOC AG273QCG G Sync 19

Használat közben, szemből a színekkel minden rendben volt. A háttérvilágítás elég erős, így nem is kell maximumra emelnünk ahhoz, hogy élénk és ragyogó színeket kapjunk. Ezen a színvonalon nem ront a háttérvilágítás egyenletlensége sem, mert az annyira minimális, hogy sok konkurens nézheti irigykedve.

Játékok és filmek közben jól teljesített az AOC AGON AG273QCG. Gyors mozgásnál megfigyelhető némi utánhúzás, gyors képváltásoknál pedig előfordul, hogy kicsit mintha homályosabb lenne a kép, de lehet, hogy ez utóbbi dolognál csak a szemem csalt meg, és az nem tudott elég gyorsan alkalmazkodni a változáshoz. Ha már az utánhúzásnál tartunk, akkor fontos megemlíteni, hogy a monitor a beépített technológia a G-Sync mellett – pontosabban helyett- lehetővé teszi Az ULMB (Ultra Low Motion Blur) aktiválását is. Igaz, ezt extrém magas frissítésnél nem fogjuk tudni használni, de 120 Hz-nél már igen, és ha aktiváljuk az NVIDIA vezérlőpultban és az OSD menüben, akkor fényesebb, tisztább, kisebb elmosódással járó kép lesz a jutalmunk. Az ULMB egyéb irányt egy NVIDIA specifikus technológia, ami a háttérvilágítást villogtatja. A villogás gyorsasága a kijelző frissítéséhez van állítva, így 85- 100- vagy 120 hertzes módban használhatjuk. Ha nem ragaszkodunk a G-Sync általi automatikus beállításhoz és a maximálisan elérhető 165 hertzes frissítéshez, akkor érdemes lehet kipróbálni, ugyan akkor jó tudni, hogy a villogásra különbözőképpen reagálhatunk, lesz akinek nagyon nem fog jól esni a dolog, mások viszont az élesebb, kevésbé elmosódott kép miatt örülhetnek.

AOC AG273QCG G Sync 13

A monitor felbontása viszonylag nagy, így, ha natív módban akarjuk hajtani erős gépre lesz szükségünk. Van azonban egy kerülőút, amin megoldható, hogy a kisebb felbontásban játszunk, ami például elengedhetetlen, ha olyan konzolt kötünk rá, ami maximum FHD, vagyis 1920 x 1080 pixeles felbontást tud. Ilyenkor lényegében az történik, hogy a képet felskálázzuk a monitor felbontására és egy valós képpont a játékból több fizikailag valós képponton fog megjelenni. Hogy ezt ki tudjuk használni el kell felejtenünk a Display portot és HDMI-t kell használnunk. De ez még nem lenne elég az üdvösséghez, ahhoz, hogy a megjelenő kép ne legyen homályos, az élek szépek maradjanak kell egy jó videokártya és egy jó kijelző is. Az AOC AGON AG273QCG ilyen szempontból is jól vizsgázott, nálam az NVIDIA GTX 1080 Ti mellett megfelelően éles, vagyis nem is túl éles, de nem is túl lágy képet adott.

Összességében azt kell mondanom, hogy rosszabbra számítottam. Persze az eddig leírtak komolyan elvehetik a kedvet a vásárlástól, de az utolsó fejezetben leírom miért ne történjen ez így.


 

AOC AGON AG273QCG – Összegzés

A cikk címe így szól: Amit nyerünk a réven elvesztjük a vámon. Nem véletlen ez a felütés, hiszen, bár jó néhány éve várjuk a monitorok forradalma csak nem akar elérkezni. Régebben a TN vs. IPS panel harc ment, mostanra bekapcsolódtak a VA panelek is a küzdelembe. Az IPS a gyökereinél fogva a jó képminőséggel tündököl, hiszen kidolgozásának alapvető célja a minőségi grafikus munka segítése volt. A VA panelek jó alternatívát nyújtanak az IPS-sel szemben, jó színhűség, jó kontrasztarány jellemzi. A TN panel pedig, hát, olyan amilyen. Egy dologban azonban (sajnos) a TN paneltől nem tudták elvenni a dobogó első fokát, ez pedig a válaszidő. A játékoknál elengedhetetlen, hogy a késést a minimumra szorítsuk le, és ebben a VA nem tündököl, az IPS pedig még annál is rosszabb. Emiatt aztán a gyártók kénytelenek voltak visszanyúlni a TN panelekhez.

AOC AG273QCG G Sync 2

A lényeg tehát egy TN paneles monitor megítélésénél nem azon van, hogy milyen minőségű a kép, a betekintési szögek és a kontraszt – tudjuk, hogy nem jók-, hanem azon, hogy a gyártónak, most az AOC-nak mit sikerült ebből az elavult, de rendkívül gyors válaszidővel rendelkező technológiából kihozni. Nos, a jó hír, hogy az AOC mindent kihozott belőle, amit csak lehetett!

Kaptunk egy kellemes hajlított kijelzőt, egy átlag feletti minőségű WLED háttérvilágítást, G-Sync és ULMB támogatást, extrém magas 165 Hz-es képfrissítést. Ezek a képességek többé kevésbé feledtetni tudják a kényszerűségből, a játékosok kedvéért visszacsempészett TN panel gyengeségeit.

AOC AG273QCG G Sync 3

A technológiából tehát kisajtolták az utolsó cseppeket is. Szerencsére nem csak a belső sikerült jól, hanem a külső is. Sőt, a külső igazán jól, mondhatni ütősre sikeredett. Nekem nagyon tetszik az állvány és a talp, nagyon jól mutat a nagy, de nem óriási logó a hátlapon, és az RGB LED világítás is első osztályú élmény.

Szóval, összességében, ha játszani akarunk a monitoron, akkor ne féljünk tőle, nem fog harapni, ellenben a sok-sok szolgáltatásával el fog minket kényeztetni. Nálam, a TN panel minden gyengeségével egyetemben is az ajánlott kategóriába került!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.