Válassza az Oldal lehetőséget

Apexel 18X látcső teszt – sasszem a telefonodra

Apexel 18X látcső teszt – sasszem a telefonodra

Nincs a telefonodon hardveres zoom, esetleg kevesled a kétszeres nagyítást, itt a megoldás!

Apexel 18X látcső teszt – sasszem a telefonodra


 

Bevezető

Valamikor másfél évvel ezelőtt volt akcióban egy hasonló szett. Akkor írtam is hozzá egy ajánlott, elég sok el is fogyott belőle, gondolkoztam rajta, hogy én is veszek egyet, de aztán valahogy elfelejtődött a dolog. Nem túl rég ismét szembejött velem egy pofás készlet és úgy döntöttem egy életem, egy halálom, ezt a távcsövet kipróbálom. A gondolatot tett követte, hamar kosárba tettem, és nagyjából egy hete meg is érkezett.


 

Csomagolás, tartozékok

Az Apexel csomagja egy fehér, meglehetősen vékony dobozban érkezett. Olyan igazi polcra való csomagolás ez, rajta van minden, amit látnunk kell. Ott van a látcső egy telefonon, állványon, kapunk néhány példaképet is, szóval biztosan tudjuk, hogy mit veszünk le a boltban a polcról.

Apexel 18X 1

A dobozt kibontva megint elgondolkozhatunk rajta, hogy vajon mennyi ideig tartott belegózni mindent, kérdéses, ha kivesszük vissza tudjuk-e rakni. Jó esetben ez nem probléma, hiszen azért vesszük, hogy használjuk, a doboz mehet a kukába.

Apexel 18X 2

A csomagból kipottyan egy kis tripod, egy keret, amibe a telefon erősíthetjük, egy csipesz, ami a távcsövet fogja majd a mobilra, egy kis gumikarika, és persze maga az eszköz egy vastag vízhatlan tokban. Van egy nagyon apró leírás is, de erre nem sok szükségünk lesz, mert mint látni fogjátok minden adja magát.


 

Külső

Ami első sorban érdekel minket, az maga a látcső. Ezzel azt hiszem senkinek nem lesz problémája. Korrektül összerakott, igazán minőséginek ható darab. Kívülről mindenhol kemény gumiborítást kapott, nem akar a kezünkből kicsúszni. A fókuszt az elülső részen található, két piros csík közötti bordázott részt forgatva tudjuk beállítani. Letekerhető a szemnél lévő lencse is, de ezt nem kell piszkálnunk, ha leszedjük csak azzal a ténnyel leszünk gazdagabbak, hogy belül is jól néz ki a cucc.

Apexel 18X 3

A tripod vékony anyagból, de legalább fémből készült, lábai teleszkóposak, a belső részt kihúzva közel dupla hosszúságúra nyújtható. Kipróbáltam, nem az igazi így, mert a látcső viszonylag súlyos egyéniség, könnyen felborul az egész telefonostól, távcsövestől.

A telefon rögzítőkerete a szokásos olcsó megoldás, ezt szoktuk kapni a filléres szelfibotokhoz is. Amúgy baj nincs vele, a feladatát tökéletesen ellátja, a telefon stabilan áll benne, szóval amire adják arra tökéletes.

Apexel 18X 4

A csipesz erős, vastag műanyagból készült. A rugó is erős benne, nem tudom, hogy fel merném e tenni a telefonra fólia vagy védő üveg nélkül. Igaz, a kijelző felé eső részen találunk egy vékony gumiborítást, de az ördög nem alszik, szóval csak óvatosan.


 

Használat, összeszerelés

A cucc összeszerelése nem bonyolult. Használható kétkamerás telefonokhoz is, itt természetesen a főkamerára kell tenni. Kipróbáltam a Xiaomi MIX 3 hátsó tele fotó megoldásával is, ami ugye alapból kétszeres hardveres zoomot tud, az eredményt a tesztfotóknál láthatjátok.

Apexel 18X 5

A beüzemelésnél előbb a csipeszt kell feltennünk a telefonra, a látcsövet befogadó menetes lyuk közepére kell esnie a használt kamerának. A csipesz felső részén található rögzítőcsavart finoman húzzuk meg, kapcsoljuk be a telefont és azon a fényképezőgép alkalmazást. Ezután a helyére csavarhatjuk a látcsövet. Ha kell, akkor finoman állítsunk rajta a csipesz mozgatásával, utána a rögzítőcsavart meghúzhatjuk kicsit erősebben, de azért ésszel!

Apexel 18X 6

Ha minden jól megy, akkor mehet a fényképezés! Én a tripodot és a keretet nem használtam, nem volt hova leállítani, de a mellékelt képekből látszik, hogy nem ártott volna. Kézből ezzel a nagyítással már nem igazán lehet jó képeket lőni.


 

Tapasztalatok

A képeket alább Ti is látjátok, de azért nem árt némi szóbeli magyarázat sem. Kipróbáltam az Apexel szerkezetét a régebbi Xiaomi MIX 2-es és az újabb Xiaomi MIX 3 telefonomon is. Előbbi egy, utóbbi két hátlapi kamerával rendelkezik. Ahogy a fotókon látható nem nagyon tudtam úgy beállítani, hogy a sarkokban ne jelenjen meg egy kis kitakarás. Ez igaz volt a MIX 3 esetén a telefotó és a hagyományos optikára is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy vagy kísérletezni kell, hogy olyan telefont találjunk, amivel tökéletes lesz, vagy el kell fogadni, hogy nem a telefonunkkal és az Apexel látcsővel fogunk olyan fotót készíteni, amivel letaroljunk a Discovery fotópályázatának mezőnyét.

Apexel 18X 7

Ezzel együtt azonban jó móka a dolog, már csak azért is, mert ez a látcsövet használhatjuk hagyományos monokulárként, vagyis egyszemes benézést lehetővé tévő távcsőként is. Ezt segíti a csomagban kapott gumigyűrű. Vagyis, ha a zsebünkben, a tokjában visszük magunkkal túrázni, akkor használhatjuk hagyományos monokulárként is vagy felszerelhetjük a telefonunkra is, ha fotózni támad kedvünk.

Apexel 18X 9

A cikk végén a tesztképeken három féle nagyítást láthattok. Az első a hagyományos egyszeres nagyítású fotó. A második az Apexel X18-al készített 18-szoros nagyítás, a harmadik pedig a Xiaomi MIX 3 telefotó lencséjének és az Apexel kütyüjének együttes nagyítása. A levegő kicsit párás volt sajnos, a homály emiatt kicsit nagyobb, tiszta időben, főleg állvánnyal biztos szebb képek is készülhetnek.

Apexel 18X 11

A telefonnal történő fényképezésnek, pontosabban az igazán jó képek elkészítésének még egy nagy akadálya van, az, hogy a kijelzőn látjuk a képet. Furcsán hangzik, de nagyon nehéz a fókuszt rendesen beállítani. Ez látható lesz a cikk végén a tesztképeken is, bőven lenne mit javítani a minőségen.


 

Megvegyük vagy ne vegyük?

Ahogy fent írtam a saját telefonjaimmal nem volt tökéletes, de azt hiszem, hogy az árát bőven megéri. Kicsi, könnyen hordozható és praktikus darab. Van egy pici torzítása, de nem vészes, a lencsék jónak tűnnek benne.

Apexel 18X 8

A lényeg, ha ilyen viszonylag nagyméretű, nagy nagyítással rendelkező, de olcsó távcsövet keresel, akkor bátran merem ajánlani!

Itt tudod megvásárolni (ami nálam volt nem iPhone-hoz volt ajánlva): Apexel 18X látcső

Itt pedig válogathatsz a rengeteg hasonló szerkezet közül: Többféle telefonra szerelhető látcső


 

Tesztképek

Apexel 18X teszkep 1

Apexel 18X teszkep 2

Apexel 18X teszkep 3

Apexel 18X teszkep 4

Apexel 18X teszkep 5

Apexel 18X teszkep 6

Apexel 18X teszkep 7

Apexel 18X teszkep 8

Apexel 18X teszkep 9

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.