Válassza az Oldal lehetőséget

Az AMD ismertette az elmúlt negyedév pénzügyi adatait

Az Intel után az AMD sem tudta teljesíteni az előzetesen meghatározott pénzügyi terveket.

A cég bevétele 2006 második negyedévében elérte az 1,22 milliárd dollárt, de ebből a nyereség csupán 89 millió. Ez annyit tesz, hogy az AMD részvényei egyenként 18 centet érnek, ami szintén jóval kevesebb a vártnál.

Az Intel Core 2 termékcsaládjának megjelenése, kedvező fogadtatása és a Pentium 4-es sorozat árcsökkentésére az AMD is kénytelen volt reagálni. Így jelentősen csökkentette asztali és hordozható számítógépekbe szánt processzorainak árát, így az idei év hátralevő részében sem várhatnak javulást a cég pénzügyi helyzetét illetően.

Az AMD ismertette az elmúlt negyedév pénzügyi adatait

Az AMD egyedül a 64 bites fronton van előnyben az Intelhez képest, de ez is csak elméleti fölény, ugyanis a szoftverek többsége, többek közt a játékprogramok még nem támogatják kellő mértékben ezt a technológiát. A piacvezető gyártó — az Intel Corporation — az új processzorcsalád bevezetésével nemcsak a teszteken győzte le a konkurens cég duplamagos egységeit, hanem jó eséllyel pályázik az AMD térhódítási ütemének csökkentésére és a korábban elvesztett és átpártolt felhasználók visszacsábítására is. Mindemellett az Advanced Micro Devices CPU-i még csak 90 nanométeres gyártástechnológia alkalmazásával készülnek, míg az Intel már áttért a 65 nanométerre.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatójának szerdai bejelentése további aggódásra adhat okot az AMD részvényeseinek, miszerint már az idei év végén piacra kerülnek a négymagos Kentsfield és Clowertown processzorok. Ezzel körülbelül fél éves előnyre tesznek szert a rivális AMD-vel szemben.

A szerzőről