Válassza az Oldal lehetőséget

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó az erő, a dizájn és az alacsony ár találkozása.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget


Nézd meg a gépről készült videós bemutatómat is, ha tetszett iratkozz fel csatornámra!


 

Bevezető

Vannak olyan háztartásigépek, amiket nehezen fedeznek fel maguknak a vásárlók, ám, amikor felfedezik már nem értik, hogy tudtak nélkülük élni. Ilyen a légkeveréses sütő, de ilyenek az állóporszívók is. Minden dicsekvés nélkül, nagyon sok éve mondom, hogy mennyire praktikus egy ilyen szerkezet, de sokáig nem ment át az üzenetem.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 2

Ultenic U12 Vesla motoros fej gubancolódás gátlóval

Ma már ott tartunk lassan, hogy mindenkinek van egy ilyen gép a gardróbjában, a szekrényében vagy egyszerűen csak lóg valahol a lakásban egy falitartón. Számomra ez tényleg nem meglepő, mert már azokat a gépeket is nagyon szerettem, amik a mai olcsó kategóriának a töredékét tudták szívóerőben és akkumulátoros üzemidőben.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 3

Ultenic U12 Vesla résszívó

Ma egy korszerű állóporszívó már vetekszik erőben egy gyengébb hagyományos porszívóval, ám azoktól eltérően motoros padlófejet használnak, amik nagyban javítják a gépek hatásfokát.

Ebben a cikkben egy egészen új, egészen erős, egészen pofás, ám meglehetősen olcsó porszívót mutatok be az Ultenictől, ez az Ultenic U12 Vesla.


 

Kicsomagolás, tartozékok, külső

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 4

Az Ultenic porszívói mutatós, ugyanakkor meghökkentően kicsi dobozban érkeznek. A nylonban volt még a doboz, azt hittem egy kávéfőző érkezett, de ehelyett egy porszívót hozott a futár. Sejthetitek, hogy valóban nem nagy a doboz.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 5

Ultenic U12 Vesla – a doboz tartalma

Bent szépen elrendezve várnak az alkatrészek. Tudvalevő, hogy az Ultenic nem a felső kategóriába jeleskedik, a spórolás már az Ultenic U12 Vesla csomagolása terén is tetten érhető. Mondanám, hogy ez baj, de nem az, mert a papundekli, ami az alkatrészeket elválasztja egymástól legalább le tud bomlani, nem úgy, mint a műanyag alapanyagú, csomagoló anyagok. Szóval a spórolás ebben az esetben inkább pozitívum.


 

Mi van a dobozban?

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 6

Az Ultenic U12 Vesla-hoz tartozik egy falitartó, amihez tartozik egy ötletes tartozék tartó rész is. Van egy tartalék HEPA szűrő. Van egy motoros padlófej, egy résszívó fej és egy kefés kárpit szívó. Kapunk egy akkumulátort és egy töltőt hozzá. Van a dobozban még egy leírás (magyar nyelv nincs), és persze maga a porszívó.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 7

A padlófejről kell kicsit beszélnem, a többi nem különösebben érdekes. A motoros fej a szokásos elrendezést kapta, van benne gégecső a nyaknál, hogy minden irányba tudjon hajlani a teleszkópos csőhöz képest.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 8

A fej a megszokott, alul a forgókefe, amit jó eséllyel itt is egy bordásszíjon keresztül hajt meg egy motor. Lényeges, hogy a fej elején ott vannak a zöld LED-ek, amik surlófénnyel világítják meg a padlót, hogy takarítás közben a legkisebb porszemet is észre tudd venni.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 9

A tartozékok minőségén erősen érződik, hogy nem a csúcskategóriával van dolgunk. A műanyagok olcsónak hatnak, de a vastagságukkal nincs gond. A teleszkópos cső legalább fém, elég strapabíró darabnak tűnik.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 10

A bepattintó fülek nem a legjobbak azok közül, amit eddig láttam. Mondjuk rossznak sem mondanám őket, olyan közepes minőség. Ami ránézésre is jobbnak tűnik minőségre az maga a gép, ahol a szűrő meg a motor meg a portartály is van.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 11

Utóbbi természetesen rendelkezik egygombos nyitással, a fül, amire sokan panaszkodnak más Ultenic gépeknél, az Ultenic U12 Vesla esetén sem acélos. A panaszkodást értsétek úgy, hogy panaszkodnak, hogy gyengének tűnik, de azért még senki nem panaszkodott, hogy letört volna. Szóval annyira azért nem lehet törékeny, minden esetre na csapd oda semminek, azt nem fogja szeretni.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 12

Magán a szűrőn megint érződik a spórolás. A teljes szűrő műanyagból készült, nincs már a megszokott acélszűrő sem az ici-pici lyukakkal. Van helyette műanyag, a belsejében egy különös ciklonos elválasztóval. Ezek valahogy úgy működnek, hogy az átáramló levegőt megforgatják és így kipotyog belőle a szennyeződés, nem jut el a motorig. Mondjuk, ha nem hullana ki sem lenne baj, mert ott a HEPA szűrő is, de így, ha az elválasztás jól működik, akkor a HEPA szűrőig már csak a nagyobb piszkok fognak eljutni.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 13

A gép különlegessége a „műszerfal”.

Érdekes, hogy nem a megszokott helyen, hanem egy „búra” alatt van a kijelző a nyél tetején. Magával a kijelzővel nincs probléma, csak az elhelyezés fura. Na meg a színes LED-ek, amiket egy cseppet indokolatlannak is érzek.

Oké, észrevettem én is, hogy attól függően, hogy milyen fordulatszámon megy a gép változik a LED színe, de

 1. Marhára nem a lélegző effekttel világító LED-et fogom nézni.
 2. Van fülem, hallom a gép hangjából melyik fokozatban van.
 3. A használt fokozat a kijelzőn is látszik.

Szóval azt gondolom, hogy a LED fény csak azért került a gépbe, hogy a nagy üres felületre kerüljön valami teljesen haszontalan funkció. Az mondjuk nagyon pozitív, hogy sötétben marha jól néz ki. Persze senki nem porszívózik sötétben, de akkor is, hátha valaki mégis.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 14


 

Specifikáció

Gyors leszek, gyorsan felsorolom mire érdemes figyelni!

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 15

A gép mindenestől kb. 4 kilót nyom. Ebben benne van minden tartozék súlya. A motor 450 wattos, a szívóerő emberes, 30 000 Pa. A maximális akkumulátoros üzemidő 45 perc, ez értelemszerűen az ECO módra vonatkozik.

A gyártó amúgy az akkumulátorról nem közöl információt, így szerencsés, hogy a kezemben van a gép, mert az akku adatlapján legalább látsz, hogy 26 voltos, a kapacitása 2500 mAh, vagyis egészen pontosan 64,75 Ah-át kapunk.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 16

Sajnos az Ultenic U12 Vesla nem rendelkezik automata móddal, de cserében van 4 erősségi fokozat. Ami még fontos adat a zajszint, ami a gyári adat szerint 78 dB. Lényeges a portartály kapacitása, ami egész nagy, egy literes. valamit még egy dolog, van a motoros fejben gubancolódásgátló fésű, ami megakadályozza, hogy a hajszálak, szőrszálak egyebek feltekeredjenek a kefére. Ééééééés ennyi. Tényleg nincs több lényeges adat, amit elmondhatnék.


 

Használat

Rövid fejezet lesz. Ez egy porszívó. Port meg mindenféle szennyeződést szív fel, és ezt jól csinálja. A 30 KPa szívóerő azért elég emberes egy ekkora géptől. Megjegyzem, szerintem a cső oldalán nincs ez 30 000, inkább, ha tippelnem kéne olyan 25 000-re tippelnék, de ha így van ez sem rossz, sőt!

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 17

A fém szűrő elhagyását a portartályból megélhetjük hiánynak, de előnynek is. Miért? Azért, mert a teszt alatt a felszívott kakaóból, lisztből semmi nem jutott át a HEPA szűrőhöz, annak ellenére sem, hogy nincs fém szűrő benne. Magyarul a szennyeződés és a levegő elválasztása jól működik. Ráadásként a műanyag alkatrészek könnyen el is moshatók.

Amúgy ennek a tesztelése nem volt nehéz, a sötét asztallaphoz oda ütögettem a HEPA szűrőt és nem hullott ki belőle semmi.

Az Ultenic U12 Vesla tesztje egyébiránt a szokásos volt, levesgyöngy, a nagyobb szennyeződések teszteléséhez, kakaó és a liszt a finomabb porhoz és rizs a kisebb darabos szennyeződéshez. Maradéktalanul teljesítette a gép a feladatot, egyetlen levesgyöngy volt, ami felszúródott a gubancolódásgátló fésűre a fejben, így azt az egy darabot kézzel kellett kiszednem a teszt végén.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 18

Ami nekem kicsit gyenge megoldásnak tűnik, az áram eljuttatása a motoros részből a motoros fejhez. A portartálynál fura megoldást használtak az érintkezőkkel, de lehet, hogy csak szemre fura és amúgy sokáig működni fog. Ezt most nem tudom se megállapítani, se megjósolni.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 19


 

Konklúzió

Az Ultenic U12 Vesla nem lett rossz gép. Amolyan szokásos Ultenic minőség. A takarítási képességgel nincs hiba, jó a motoros fej is, nagy a portartály is, és hibátlanul működik a ciklonos elválasztó rendszer. Ez utóbbi tehát azzal jár, hogy ebben a gépben nem több, csak egy nagy HEPA szűrőt találunk, ami mindenképpen spórolósabbá teszi a használatot.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 20

Eddig is szerettem a motoros fejben a zöld surlófényt, ez nem változott, szerintem ezt ma már bűn kihagyni egy állóporszívóból. Szerencsére a Ultenic U12 Vesla esetén sem maradt ki.

Szóval az olcsóság az Ultenic U12 Vesla teljesítményén nem, inkább az alkatrészek, tartozékok minőségén látszik. Egy kis sorja itt, egy kis egyenetlenség ott, egy pici öntési hiba amott. Nem vészes dolgok, csak figyelmeztetnek rá, hogy nem a 150 ezres kategóriából vásároltál.

Az Ultenic U12 Vesla állóporszívó megemeli a szőnyeget 21

Ha ez téged nem zavar és a porszívózási képességet értékeled inkább, akkor nyugodtan megveheted. A 150 ezres drágább gép árából ebből vehetsz hármat is, szóval, még ha el is romlik is pénzednél maradsz. A döntés a tiéd, maradsz az olcsóbb, de jó képességekkel rendelkező Ultenic U12 Vesla-nál, vagy kifizetsz sokkal többet, kapsz egy ugyan ilyen szívóerejű, de szebb tartozékokkal rendelkező, márkás porszívót.

Oké, szóval ha szeretnél egy ilyen gépet, akkor most EU raktárból, a BXKNMNGWTF9T kuponkóddal az alábbi hivatkozásra kattintva, ~ 43 200 forintért vásárolhatod meg.

Vásárlás az alábbi hivatkozásra kattintva:

Ultenic U12 Vesla állóporszívó

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

 

Specifikáció:

 • Márka: Ultenic
 • Típus: Típus: Akkumulátoros porszívó
 • Modell: U12 Vesla
 • Szín: Szürke
 • Teljesítmény: 450 W
 • Zajszint: 78 dB
 • Szívás: 30 KPa
 • Működési idő: Max. 45 perc
 • Portartály: 1L
 • Csomag súlya: 3,9 Kg
 • Csomag mérete (L x Sz x H): 45,5 x 34 x 59 cm

Csomag tartalma:

 • 1 x Akkumulátoros porszívó
 • 1 x Fali tartó
 • 1 x Résszívó
 • 1 x Töltő
 • 1 x Kombinált szívófej
 • 1 x Extra HEPA szűrő
 • 1 x Felhasználói kézikönyv

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.