Válassza az Oldal lehetőséget

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje

A JIMMY H10 Flex nem csak szuper, de a maga szintjén költséghatékony is.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje

A Jimmy porszívói jók. Ezt talán az is mutatja, hogy kettőt is használunk itthon, egy állóporszívót és egy felmosós porszívót. Nem mondom, hogy az én választásom az etalon, de mivel sok gépet kipróbálhatok, van némi rálátásom a témára, és a Jimmy tényleg nyerő!

Ami elsőre meg fog lepni az a tartozékok tengere.

Van a piacon rengeteg gyártó, a rengeteg gyártónak meg rengeteg porszívója. Tény, nem is szabad tagadni, hogy szívóerő tekintetében egyre kisebb a rés az olcsóbb és a drágább gépek között. A kérdés adott, miben jobb akkor a drágább?

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 1

Nos, több dologban. Halkabbak, nagyobb az akkumulátor kapacitása így hosszabb az egy töltéssel elérhető üzemidő. A drágább gépeken van jól működő porszenzor, így van hatékony automata üzemmód is. Jobbak a műanyagok, a szerelés minősége is más.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 2

Ráadásul, hiába egyforma a specifikáció alapján a szívóerő, nem mindegy, hogy azt hol mérik, erre nincs kialakult szabály. Az olcsó gépeknél közvetlenül a motornál mért, a drágábbak esetén a szívórendszer egy külső részén mért érték lehet egyenlő, de a gyakorlatban mégis eltérő erőt fogunk tapasztalni.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 3

És persze ott vannak a tartozékok, amikből bőven jut a drága gépek mellé, és csak kisebb mennyiségben az olcsóbbakhoz.

Az amúgy szokás szerint remek csomagolásból nem győzzük kivenni ezeket a tartozékokat. Minden nagyon jó minőségben, nagyon jó anyagokból készül. Itt nem fogsz sorjás vagy törős műanyagokkal találkozni. Az alábbi dolgok kerülnek a kezedbe kicsomagolás közben:

 • Egy falitartó, amire tartozékok is tehetők
 • Egy kefe a padlószívófejhez, ami szőnyeghez, szőnyegpadlóhoz lesz használható
 • Egy akkumulátor, egy töltőfej
 • Egy csuklós adapter a kisebb fejekhez
 • Egy nagyméretű kefés kárpitfej
 • Egy kisméretű kefés fej (én polcokhoz, hasonló részekhez használom)
 • Egy hosszú résszívó világító véggel
 • Egy motoros kárpittisztítófej, ezt hívják atkaporszívónak
 • Egy nagyméretű, motoros padlószívófej
 • Egy középen csuklós hosszú szívócső
 • Az alapgép

Nem kicsi a lista, talán csak egy dolgot hiányolok, a Pro verziókhoz adott rövid gégecsövet, amit autó takarításnál szeretek használni. Megjegyzem Aliexpressen lehet kapni ezt a csövet külön is.

Szóval tartozékokból nincs hiány, a gép is jól néz ki, szokásos Jimmy minőség, de a kérdés milyen képességekkel rendelkezik!

Nos, a JIMMY H10 Flex nem a cég csúcsporszívója, a csúcs most a H10 Pro Flexible névre hallgató szerkezet. Véleményem szerint a Jimmy kicsit lábon lőtte magát a Flex piacra dobásával, mert ezután nem nagyon tudom, hogy a Pro verzió kb. 50 ezres felárát ki fogja megfizetni.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 4

A helyzet ugyanis az, hogy a különbségek, véleményem szerint nüánsznyiak.

A teljesítmény azonos, 650 watt. A szívóerő is azonos, 245 AW vagy 26 000 Pa. Különbözik az akkumulátor, mert a Pro verzióban 8 darab 3000 mAh kapacitású cella van, ezzel szemben a sima Flexben csak 8 darab 2500 mAh cella került. Ez meglátszik a porszívózási időn is, a Pro egy töltéssel 90 percet, míg a Flex „csak” 80 percet tud.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 5

Ahogy írtam a tartozékok számában is van különbség, egy rövid gégecsővel több van a Pro verzióban, illetve a drágább géphez egy állványos tartó van, a sima Flex-hez meg „csak” egy falra fúrható verziót kapunk. Ezen kívül már csak egy különbség van, a Pro angolul beszél, de szó szerint, ugyanis szóban is elmondja, ha pl. problémát érzékel.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 6

Szinte minden egyéb megegyezik. Mind a két gép, így az olcsóbb is rendelkezik intelligens szabályzással, van porszenzor, így van nagyon hatékony automata mód. Ami esetleg a H10 Pro felé billentheti a mérleg nyelvét, hogy abban olyan szenzor van, mint a Dyson V15-ben (ami, bolttól függően 280-350 ezer forint közötti áron kapható), ez pedig nem csak a por mennyiségét állapítja meg, hanem osztályozza is a port 4 szemcseméret szerint. Nos, a sima Flex ezt nem tudja, csak a mennyiséget érzékeli.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 7

Van a nagy padlófejen LED-es világítás előre, és ami nagyon fontos (ami miatt az a neve, ami) a középen megtörhető hosszú toldócsövet is megkapjuk, amivel bútorok alatt is könnyedén ki tudunk porszívózni.

A portartály kategória feletti mérettel rendelkezik, 1,6 literes, van egy gombos nyitás, illetve hulladékürítés is, és persze a nagy kijelző is ott van a gépen. Az akkumulátor levehető, tölthető a géptől független helyen is, illetve, ha gondolod vehetsz egy másodikat is, úgy már tényleg szinte kifogyhatatlan a gép.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 8

Képességek terén a Jimmy H10 Flex remek masina lett tehát, a kérdés, milyen vele porszívózni!

Kezdem az egyetlen negatívummal, ami lényegében minden Jimmyt érint, az egy gombos portartály ürítéssel. Ez nem sokat ér. A tartály nyitása után a nagyobb szemcsés szemét kihullik, minden más, így pl. a por, szöszök bent maradnak. Nem nagy gond, az ellendalról a teljes szűrő egy negyed fordulattal kiemelhető, így pedig kihullik a szösz, a finom por meg letörölhető.

Szóvak ez az egygombos ürítés még mindig nem az igazi, de minden más elsőosztályú!

A papírforma egy dolog, a használat megint egy másik dolog, mert a sima specifikáción túlmutató képességek is léteznek, amiket csak akkor tapasztalunk meg, ha használjuk a gépet. Ezeken a képességen múlik például az, hogy mennyire lesz fárasztó a használat, mennyire fájdul meg pl. a csuklónk egy órás porszívózás után.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 9

A Jimmy porszívóit ezért is szeretem, mert ezeknél a gépeknél arra is odafigyelnek, hogy a gép tömege jól legyen elosztva, ki legyen egyensúlyozva. Nem kell csuklóból ellentartani porszívózás közben, nem húzza a kezünket, a súlypont a lehető legjobb helyen van. Természetesen a Flex esetén is áll ez a helyzet.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 10

A flexinek nevezett hosszú szívócsövet nagyon szeretem, ez az egy, amit a saját gépemről hiányolok. Abban biztos vagyok, ha egyszer a sajátom annyira tökre megy, hogy menthetetlen lesz, olyat fogok venni helyette, amin a nagy toldócső hajlik középen.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 11

A Jimmy H10 Flex sem csodaszer, szóval nem fogja a hagyományos porszívót helyettesíteni, ha pl. a franciaágy alatt kell kiporszívóznom, de a szekrények, komódok alá már elég.

A saját régebbi Jimmy-men nincs még LED-es padlószívófej sem, és ez is hiányzik egy kicsit. Nem, nem azért kell, hogy lássak a szekrény alatt is, hanem azért, mert a surlófényben tök jól látszik, hol poros még a padló.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 12

Amúgy a padlófej azzal, hogy kapjuk hozzá a szőnyeghez és a keménypadlóhoz a keféket tényleg univerzálissá vált. A feltekeredett szálakat is egész hatékonyan képes eltávolítani, bár, ebben a már nem kapható Shunzao volt a király szerintem, de azért a Jimmy sem vall szégyent.

A saját gépemnél az utóbbi egy évben egyszer kellett ollót hívni segítségül, hogy a feltekeredett szálakat átvágjam.

Az atkaszívófej szerintem a maga kategóriájában hibátlan. Tapasztalatom szerint ezek a megoldások azért nem annyira hatékonyak, mint egy kimondottan erre a célra, vagyis atkák pusztítására tervezett gépek, de azért így is meglepő mennyiségű port, szöszt miegyebet képesek a kanapé vagy az ágy szövetéből eltávolítani.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 13

A többi tartozék is jó, de megmondom őszintén, én pl. polc takarításra nem nagyon használom az állóporszívómat. Ha Te igen, akkor a különböző fejeket szeretni fogod. A részszívót is, ami nem csak különlegesen hosszú, de egy kicsit hajlítható is, így mindenhova beférsz vele. Az meg csak hab a tortán, hogy a végére szerelt LED be is világít a résekbe, így nem marad észrevétlen piszok, ami ott felejthetnél.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 14

Egyéb dolgokban ez a gép is „csak” egy Jimmy, ami röviden azt jelenti, hogy tökéletes. Azt sosem merem mondani, hogy nincs ennél jobb, már csak azért sem, mert ott a H10 Pro is, de azt lemerem írni, hogy ár-érték arányban nem sok lehet, ami ennél, vagy ezeknél a gépeknél jobb.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 15

Fent írtam, hogy van egy kicsit olyan érzésem, hogy a Jimmy ezzel a géppel rendesen alá rúgott a Pro verziónak. Nem mondom, írtam is, a Pro néhány dologban jobb. Ezek közül számomra ami valamit jelent a 10 perccel hosszabb üzemidő és a flexibilis cső. A porszenzor „extrasága” nem hozott lázba, ahogy az sem, hogy a Pro szól is hozzám angolul.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 16

Sőt, ha jobban belegondolok, igazából a 10 perces plusz üzemidő sem, mert Jimmy használóként tudom, hogy az automata móddal elérhető üzemidő bőven elég arra, hogy egy 80-100 négyzetméteres lakáson végig szaladjon az ember egy töltéssel. És az én régebbi Jimmy-m még új korában sem tudott 80 percet. Szóval ilyen szempontól az, hogy a gép 80 vagy 90 percet megy egy töltéssel számomra irreleváns.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 17

Marad a rövid gégecső, mint pozitívum a Pro verzió mellett, de ahogy fent írtam, és újra írom, az Aliexpressen meg tudom venni külön, így ez az előny jelentősnek nem mondható.

Mi legyen hát az összegzés?

Nagyjából annyi, hogy a Jimmy nagyon jó szemmel meglátta, hogy a Pro és a sima verziójú gépei között elég nagy rés tátong, amit érdemes lenne betömni. Ez a tömés lett a Flex, ami a lényegesebb képességek terén megegyezik a csúcsmodellel, és a nevéhez híven megkapta az eddig csak a csúcsnak járó középen hajló toldócsövet.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 18

Ésszerű helyeken butítottak csak, olyan extrákat vettek el, ami véleményem szerint a legtöbb embernek nem fog fájni. Nem beszélget velünk, nem osztályozza négy csoportba a port a porszemcsék mérete szerint, 10 perccel rövidebb az üzemidő és nincs állványos tartó. Ennyi a hiány, amit el kell viselnünk a csúcscsúcscsúcs géphez képest, de cserébe kapunk egy 50 ezer forinttal alacsonyabb árat.

Megjegyzem, a Jimmy H10 Pro Flexible sem drága, főleg, ha egy hasonló képességű Dyson V15-tel vetjük össze.

Tudom jól, a Dyson a király, de őszintén, évek óta nem tudtak olyan képességgel előrukkolni, amit a kínaiak ne tudnának produkálni. Sem erőben, sem képességekben. Szóval azt gondolom, hogy évek óta nincs igazi érv, ami miatt ki akarnék 100-150 ezer forinttal többet fizetni egy Dysonért egy Jimmy helyett.

JIMMY H10 Flex – egy jónál is jobb porszívó tesztje 19

Ha jó gépet szeretnél a lehető legalacsonyabb áron, és nem fájnak a leírt extrák hiányai, akkor melegen ajánlom figyelmedbe a Jimmy Flexet, tudom, hogy nem fogsz csalódni benne!

A vásárlás jelenleg a bevezető akcióban lehetséges. A szállítás várható kezdete három nap múlva, vagyis július 30-án vagy 31-én esedékes. Addig a bevezető ár a lengyel raktárból 118 700 forint itt:

JIMMY H10 Flex állóporszívó

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.