Válassza az Oldal lehetőséget

CES 2008: Az NVIDIA és az ő hibrid SLI-je

Immáron hivatalosan is bejelentve a kiállításnak köszönhetően.

Bizonyára sokan sokfélét hallottak már az NVIDIA legújabb SLI-technológiájáról. A hivatalos közlemény kapcsán egy picit öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A hibrid lét lényege, hogy az alaplapunkon lévő integrált GPU és a PCI Express sínbe illesztett “dedikált” videokártya minden gikszer nélkül és emellett hatékonyan együttműködhessen. Alapvetően két üzemmódja lesz a “Hybrid SLI”-nek: minimalizált fogyasztás (HybridPower) és maximalizált teljesítmény (GeForce Boost). Mivel a kettő egymás ellentéte, így teljesen logikus, hogy szimultán működésről nem lehet szó.

CES 2008 Az NVIDIA és az ő hibrid SLI-je

A két mód magyarázata tulajdonképpen rendkívül egyszerű. A HybridPower nem jelent mást, mintsemhogy az SMBUS megkapta azt a feladatot, hogy kapcsolgassa ki és be a dedikált videokártyát. Innentől pedig a képlet egyértelmű: ha például operációs rendszerünk asztalán mászkálunk, semmi szükségünk izomagyú 3D-kártyánkra, így nyugodtan lekapcsolható – miáltal jelentős fogyasztáscsökkentés érhető el.

CES 2008 Az NVIDIA és az ő hibrid SLI-je

A GeForce Boost ugyebár ennek az ellentéte. Ha elindítunk egy 3D-s számításokat igénylő alkalmazást — ne adj úristen egy játékot — akkor mind a dedikált, mind az integrált GPU hadra fogható – méghozzá egyszerre. Így egymást segítik a kép megalkotásakor — teljesen mindegy, mely vezérlő kimenetére csatlakoztatjuk monitorunkat — méghozzá úgy, hogy teljesítményarányosan elosztják egymás között a megalkotandó képkockákat. Eddigi információink szerint, egyelőre csak a GeForce 8500 GT és 8400 GS támogatja a GeForce Boostot.

CES 2008 Az NVIDIA és az ő hibrid SLI-je

Persze mindehhez kompatibilis alaplapokra is szükség van, (többek között) ezért hívta életre az NVIDIA az nForce 700A lapkakészletcsaládot, mely természetesen az AMD-s platform kiszolgálására hivatott. A következő modellek jelennek meg a közeljövőben: 730A, 750A és 780A, melyek árai sorrendben: 80, 120 és 250 amerikai dollár. A 780-as támogatja a hármas SLI-t is, míg a középső újonc “csak” a normál verziót; a 730-as viszont a HybridPowerrel nem kompatibilis.

A szerzőről