Válassza az Oldal lehetőséget

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól

A forma miatt inkább fülhallgatónak nevezném, de nem lenne helyes, mert a fülünkhoz nem sok köze van.

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól

Ez a füles tényleg különleges. A technológiát, a csontvezetéses megoldást ritkán használják a hétköznapi gyakorlatban, ha igen, akkor is inkább hallókészülékeknél találkozhatunk vele, illetve láthatunk ilyeneket akciófilmekben, ahol a kommandósok fejhallgatója fura helyen illeszkedik az arcra.

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól 1

A technológia tényleg érdekes, hiszen nem a dobhártyán keresztül fog a hang eljutni a belső fülbe, hanem a csontozat rezgése közvetíti azt. Ennek több előnye is akad. Az első és legfontosabb, hogy a szerkezet szabadon hagyja a dobhártyát, így a környezet hangjait nem tompítja le. Sajnos többször hallunk olyan balesetekről, ahol a zenét hallgató gyalogos, a környezet zajait egyáltalán nem hallva az autó, vonat vagy a HÉV elé lép. A csontvezetéses megoldással ez elkerülhető, hiszen a hangok a hallójáratot, a dobhártyát és a középfület “kikerülve” közvetlenül a belső fülbe jut.

alfawise j20 bone headphones 2 1024x574

További előny, hogy sokak szerint ez a megoldás a zene egy teljesen új élvezetét teszi lehetővé. Mivel a hallószerveink két első állomását teljesen kihagyja és közvetlenül a belső fülnél kelt ingerületet az elmondások szerint az élmény olyan, mintha a hang a fejünkben szólalna meg teljesen tisztán és kitűnő minőségben. Emiatt a sztereó hatás is sokkal közvetlenebb, sokkal jobban be tudjuk lőni a hangok irányát.

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól 2

A technológiának ugyanakkor vannak hátrányai is. Fülünk nem úgy lett kitalálva, hogy a hangok a csontozaton keresztül érkezzenek a belső fülbe, bár, ha erről nem is tudunk, nem érzékeljük, a normál életben is bejátszik a teljes hangképbe a csontozaton át érzékelt rezgés is. A hátránya a dolognak az, hogy a teljes hangképből a magas és a mélyhangok, ha nem is hiányoznak, de korlátozottan jutnak el a belső fülbe. Azonban jó hír, hogy a mai darabok már jóval fejlettebbek mint a koraiak, így sikerült élvezhető minőségre, zenehallgatásra is megfelelővé tenni ezeket a megoldásokat.

alfawise j20 bone headphones 3 1024x617

Az előny mindenesetre egyértelmű. Utcán zenét hallgatva gyaloglás, futás vagy kerékpározás közben a csontvezetéses fejhallgatok nem csak kényelmesebbek, de egyenesen életet menthetnek, hiszen használatuk közben a környezet zajait nem nyomja el, így tudatában maradunk mindannak, ami körülöttünk történik.

Csúcsminőségű csontvezetéses fejhallgató az Alfawise-tól 3

Amit az Alfawise megoldásáról még nem mondtunk el, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül működnek, vagyis vezeték nélküli darabról beszélünk. Az anyaga szilikon és titánötvözet, ebből következőn nem csak kényelmes viselet, hanem rendkívül ellenálló is. A gyártó a vezérlésre nem olcsó megoldást választott, hanem a Qualcomm QCC3003-as lapkáját, ezáltal a legmodernebb 5.0-ás Bluetooth kapcsolatot kapjuk, ami kompatibilis az almás és az androidos készülékekkel is. A támogatott Bluetooth protokollok: A2DP, AVDTP, AVRCP, GAVDP, HFP és HSPHamár Apple, akkor nem árt megfeledkezni róla, hogy a füles Siri kompatibilis is, ami persze azt is feltételezi, hogy a fülesben mikrofon is található.  A beépített akkumulátor 170 mAh kapacitású, ennek teljes feltöltése 2 óra, cserében normál hangerőn 5 órán át hallgathatunk zenét vagy telefonálhatunk. A már említett fejlett Bluetooth megoldásnak hála a készenléti idő eléri a 20 napot.

Mi úgy gondljuk, hogy ha a célcsoportba tartozol, vagyis utcán, közlekedés közben hallgatsz zenét, akkor mindenképpen érdemes megfontolni a beszerzését, mert konkrétan életet menthet.

A füles ára 32 dollár (mai árfolyamon 8990 forint), itt tudod megvásárolni: Alfawise J20 Bluetooth 5.0 Csontvezetéses Fejhallgató

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.