Válassza az Oldal lehetőséget

Egyre többen internetezünk Samsung eszközről

Egyre többen internetezünk Samsung eszközről

A Samsung tovább erősíti pozícióját a mobil piacon. Szerbiában, Litvániában és Fehéroroszországban már megnyerte a versenyt az Apple-lel szemben – a Gemius adatai alapján.

Egyre többen internetezünk Samsung eszközről

A vizsgálatban minden olyan a közép-kelet európai ország szerepel, ahol a Gemius méri a weboldalak forgalmát, azaz Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Ukrajna. Az adatok 2012. és 2013. augusztus között eltelt időszakra vonatkoznak.

A kutatásból kiderül, hogy a Samsung részesedése az összes vizsgált piacon növekedést mutat a mobil internetes forgalom terén. Sőt az internetezők Fehéroroszországban, Litvániában és Szerbiában már gyakrabban böngésznek honlapokat Samsung okostelefonokról és tabletekről. Hamarosan további jelentős emelkedés várható Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon, ahol a koreai eszközök részesedése az interneten generált forgalomban fokozatosan növekszik, veszélyeztetve ezzel a cupertino-i óriás pozícióját.

Az elmúlt egy év időszakát vizsgálva az Apple még tartja vezető helyzetét az ukrán és a moldovai piacokon, ahol nagyobb mobilnet-forgalom érkezik weboldalakra iPhone és iPad készülékekről. Ez a két készülék még mindig népszerűnek számít Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban és Lettországban, de a Samsung térnyerése ezekben az országokban is egyre jelentősebb.

– A közép-kelet európai régiós adatok tükrözik az okostelefon eladások világszerte tapasztalható trendjét. Az Android-alapú eszközök eladása növekszik, és egyre erősítik a helyzetüket az iOS-alapú rendszerekkel szemben, amelyek aránya stagnált az elmúlt években. A gyártók versenyét a Samsung vezeti, majd őt követi az Apple – mondta Lauris Lietavietis, a Gemius online piaci szakértője.

Lauris Lietavietis szerint, a Samsung olcsóbb megoldásokat kínáló középkategóriás termékei magas értékesítési potenciállal bírnak és ez erősen befolyásolja koreai gyártó piaci részesedését. – Ezért növekedés várható az egyéb alacsony árú, Android-alapú okostelefon gyártók piaci részesedése terén is a közeljövőben – teszi hozzá a Gemius szakértő.

Magyarországon a Samsung részesedése 27-ről 32 százalékra emelkedett egy év leforgása alatt. Bár az Apple készülékekről generált netes forgalom vezet, de a trend stagnáló. A Samsung erőteljes növekedési ütemének köszönhetően hamarosan itt is átveszi a vezető szerepet. (lásd: infógrafika)

Az adatok a www.rankingcee.com oldalról származnak, mely a Gemius internetes oldalakon mért forgalmi eredményin alapul (gemiusTraffic). A weboldal azt a célt szolgálja, hogy az interneten keresztül ingyenesen hozzáférhető legyen ez a tudás mindazok számára, akik érdeklődnek az aktuális trendek iránt. A CEE régióra vonatkozó nemzetközi oldal részeként megtalálható a www.rankings.hu is a hazai adatokkal. Az oldalon sok más funkció mellett elérhetőek különböző népszerűségi listák; böngészőkről, operációs rendszerekről, mobil eszközökről, Flash Player verziókról, képernyőfelbontásról, képernyő színbeállításról, web könyvtárakról, a keresőmotorokról, PC vs nem-PC forgalomról és cookie fájlok elfogadási arányáról.

A mobileszközök által generált internetes forgalom világszerte és hazánkban is emelkedik. A Gemius Hungary a 15 év feletti okostelefonnal rendelkező internetezők mobil használati szokásait részletesen is vizsgálta, egy pop-up módszerrel készült ad-hoc kutatás keretében. A tanulmányról bővebb információ a Gemius weboldalán található; http://gemius.hu/hu/jelentesek-riportok-prezentaciok/2013-09/02

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.