Válassza az Oldal lehetőséget

Funsnap Captur3 gimbal teszt – kitűnő hardver és csapnivaló szoftver

Funsnap Captur3 gimbal teszt – kitűnő hardver és csapnivaló szoftver

A legolcsóbb 3 tengelyes gimbal, vajon érdemes megvenni vagy gyűjtsünk még egy kicsit?

Funsnap Captur3 gimbal teszt – kitűnő hardver és csapnivaló szoftver


 

Bevezető

Nagyon régóta tervezem, hogy az utóbbi egy évben erősen elhanyagolt Youtube csatornámat felélesztem. A vágy az újra indításra erősen él bennem, és néha ez a vágy arra sarkall, hogy megvegyek egy-egy eszközt, amivel jobbá tehetem a műsort. Ezért rendeltem ezt a gimbalt is.

Amióta az ember mozgóképet forgat szeretne szép simán futó felvételeket készíteni. annak idején, 1976 előtt, amikor is Garret Brown feltalálta a Steadycam-et a filmeket úgy forgatták, hogy vagy egy rögzített állványon állt a kamera, vagy ha mozgatni kellett, akkor bonyolult sínrendszert építettek, és a kis kocsikon mozgatták a berendezést. Talán mondanom sem kell, hogy ezek a módszerek komoly gátat jelentettek, hiszen nehezen lehetett a szereplőket követni a kamerával, a gyors mozgások, például futás közben pedig szinte lehetetlen volt.

homePic1

A hetvenes évek derekán a feljebb már említett Garret Brown – aki mellesleg operatőr volt – feltalálta a Steadycam-et, ami ezeket a problémákat tudta orvosolni. A Steadycam szó az angol ‘steady’ (jelentése: biztosan álló, egyenletes, szilárd) és ‘camera’ szavakból ered. A név egy kamera-stabilizációs rendszert takar. Használatával kiszűrhető a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódás. Az eredeti Steadycam egy felvehető mellényből és a hozzá erősített gömbcsuklókkal és ellensúlyokkal ellátott karból áll. A kar és az ellensúlyok tartják a kamera súlyát, egyúttal a rezgéseket is megszüntetik, elvezetik. A mellényre azért van szükség, mert segítségével lehet a kamera és a Steadycam tömegét a teljes felsőtesten elosztani.

A felvett film olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban repülne vagy úszna. A nézőben a súlytalanság érzetét kelti a film, hiszen a kamera térbeli korlátok nélkül képes mozogni, ráadásul mindenféle zökkenő vagy akadás nélkül. Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül.

homePic13

A Steadycam rendszerek – mert napjainkra már inkább rendszerekről beszélhetünk – igen sokfélék. Találkozhatunk velük sporteseményeken, filmforgatásokon, minden olyan helyen, ahol mozgóképet kell rögzíteni. A kamerák mellett a mellényes megoldásokon láthatunk monitort, amin az operatőr a kamera képét látja, és nagy akkumulátor csomagokat is, amivel a kamerák áramellátást oldják meg. A Steadycam egyre bonyolultabb megoldásokat alkalmaz. A nagyobb rendszereknél már nem csak rugók csökkentik a kamerák mozgatásához szükséges erőt, hanem szervomotorok is.

homePic11

A Stadycam jelentőségét a filmgyártásban jól mutatja, hogy a feltaláló 1978-ban technikai Oscar díjat kapott. A megalkotása óta filmek ezreiben használták a megoldást. Az egyik legismertebb Steadycam-el felvett jelenet a Kubrick által rendezett Stephen King klasszikusban, a Ragyogásban látható, amikor egy folyosón tricikliző gyereket követ az operatőr, de hasonló módon lett felvéve a szálloda kertjében, a havas útvesztőben rögzített jelenet is.

Ezzel elérkeztünk cikkünk első fejezetének végére. Itt, ha érdekel titeket a “régi” Hollywood, akkor megnézhettek egy nagyon érdekes, mintegy 26 perces filmet a feltalálóról, Garret Brownról. Ha javasolhatom mindenképpen nézzétek meg, rendkívül érdekes, és főképp szórakoztató anyag!

Az évek múlásával a videotechnika nagyot változott. A kamerák könnyebbek lettek. A kezdetek 90 kilós szörnyetegei helyett mára már 20-25 kilós profi kamerákat használnak. Eközben persze az otthoni videózás is komoly törzsfejlődésen ment át. A néhány kilós szerkezeteket napjainkra leváltották a kiló-, sőt fél kiló alatti megoldások, az apró marokkamerák, a DSLR kamerák, az akciókamerák és persze a telefonok. Ez a változás, valamint a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy megjelenjen a piacon egy új szerkezet a gimbal, amin a felvevő, legyen az kamera vagy telefon kiegyensúlyozását nem bonyolult ellensúlyok és rugók végzik, hanem különféle szenzorok és elektromos motorok dolgoznak össze. A geomágneses szenzor és a giroszkóp érzékelik az elmozdulást, a beépített két vagy három kefe nélküli motor pedig korrigálja azt. Minél több a motor annál pontosabb és gyorsabb a korrekció. Jelenleg a három tengellyel rendelkező megoldások a menők, a kéttengelyesek az olcsóbbak. Érthető miért, a három tengely képes a tér minden irányába elmozdulni.

Ebben a cikkben a piacon elérhető egyik legolcsóbb 3 tengelyes gimbalt mutatjuk be, és keressük arra a kérdést, hogy érdemes-e megvásárolni.


 

Csomagolás és külső

A Funsnap gimbalja mutatós és meglehetősen nagyméretű fehér dobozban érkezik. A külső mutatós burok alatt egy keményebb kartonban, azon belül is puha ágyban találjuk a szerkezetet, egy töltőkábelt, egy meglehetősen részletes leírást valamint egy kis fémkorongot a közepén egy rövid menetes szárral. Ezt a gimbalnak arra a karjára kell csavarozni, amibe a telefont rögzítjük, egészen pontosan a kar telefonnal átellenes oldalára, ahol ellensúlyként funkcionál.

Funsnap Captur3 gimbal 1

A szerkezet, ahogy a bevezetőben is olvashattátok egy három tengellyel, vagyis három motorral ellátott darab. A három tengely miatt mindenképpen a módosabb hardverek közé sorolhatjuk, de mint majd a cikk végén látni fogjátok az ár mégis inkább a kéttengelyes megoldásokhoz áll közel.

A markolaton két gombot és egy apró joysticket találunk, ezek működéséről a következő fejezetben számolunk be. A gombokon kívül találunk még egy USB csatlakozót a töltéshez és egy szabványos menetet, amivel tripodra vagy egyéb felfogatóra is felrögzíthetjük a gimbalt.

Alfawise AS01 3-axis Face Tracking Smart Gimbal - Black

Az egész szerkezet kompletten ellensúllyal és a 3,7 voltos 2600 mAh kapacitású akkumulátorral együtt is csak 40 deka. A gyári adatok szerint ennek feltöltése másfél- két órát vesz igénybe, egy töltéssel pedig 8 órán át használhatjuk folyamatosan. Az mindenképpen nagy öröm, hogy az akkumulátor a markolat alján lévő kis ajtón át tehető be, vagyis így cserélhető is, ha véletlenül tönkre menne.

A Funsnap gimbalja amúgy egészen meggyőző szerkezet, jó anyagokból építették, a műanyagok minőséginek hatnak, a fogás kellemes. Ergonómia szempontjából is jó a cucc, a markolat széles tenyérrel is jól fogható, ha pedig női kézbe kerül, akkor a hölgy foghatja felül, így a gombok a kéz méretétől függetlenül kézre, vagy pontosabban ujjra esnek.


 

Használat és szoftver

Hardver

Ha még nem volt a kezedben gimbal, akkor talán jogosan azt gondolod, hogy egész egyszerű lesz a működés, beleteszed a telefont vagy az akciókamerát, bekapcsolod, elindítod a felvételt, aztán csak örülsz a szép simán úszó felvételeknek. Manapság azonban ennél jóval többet tudnak ezek az eszközök. A képességek egy része hardveres, a felvevő szerkezettől független, más részük pedig szoftveres és Androidos vagy iOS rendszert futtató telefonnal használható ki.

Funsnap Captur3 gimbal 2

A Funsnap is ilyen. A hardveres funkciókat a bekapcsoló gombbal lehet váltogatni. Három választási lehetőségünk van. Az alap módban a bekapcsolt geomágneses érzékelő meghatározza a telefon vagy kamera helyzetét, és bármerre fordulunk a felvevő mindig egy irányba fog nézni. Ebben az üzemmódban a joystick szolgál arra, hogy a kamerát vagy telefont forgassuk, vagyis, ha fordulunk és azt szeretnénk, hogy a telefon is forduljon, akkor a joystickkel is fordítani kell a fejen. Ebben az üzemmódban a joystick az oldalirányú és a fel- le mozgásokhoz is használható.

Funsnap Captur3 gimbal 5

A második üzemmódban a függőleges tengelyt lezárhatjuk, vagyis, ha fordulunk, akkor a tengellyel együtt a felvevő szerkezet is fordul. Ebben a módban nem tudjuk a joystick segítségével az oldalirányú elmozdulást szabályozni, a gimbal kézzel történő fordítása szükséges. Ebben a módban, ha a gyári szoftvert használjuk a felvételhez, akkor a joystick jobbra-balra történő elmozdításával zoomolhatunk.

Funsnap Captur3 gimbal 6

A harmadik mód a portré mód. Ha a bekapcsoló gombot háromszor megnyomjuk, akkor a fej a telefonnal függőleges irányba fordul, utána a gomb egyszeri megnyomásával válthatunk vissza a normál módra.

A működésről amúgy tényleg részletes leírást kapunk, a gyártó oldalán pedig az alábbi jól értelmezhető videó mutatja be a használatot.

 

 

Szoftver

A gimbal képességeit a telefonos szoftver jócskán kibővíti. A programban több érdekes opció is elérhető. Van például tárgykövetés. Ha nem mozgatjuk a kezünket túl gyorsan, vagy a követni kívánt tárgy nem mozog túl gyorsan, akkor a gimbal a kamerát folyamatosan a kijelölt tárgyon tartja. A kijelölést mi végezzük el a telefon kijelzőjén. A tárgykövetésen kívül van arckövetés is, a szoftver felismeri, ha arcot lát, és a kijelöltem követi több kevesebb sikerrel.

funsnap szoftver 1

A szoftverből beállítható a fénykép funkciónál, hogy egy- két- vagy több arcot figyeljen. Az első a szelfi mód, a második egy kis szívecskével van jelölve, vagyis a szerelmesek kedvence lesz, a harmadikkal pedig a csoportképek elkészítését segíti. külön extra a mosoly felismerés, a képernyőn háromtól látunk visszaszámolást, nullánál automatikus fénykép készül a vigyorgó fejünkről.

funsnap szoftver 2

A fényképes funkciók mellett állíthatjuk a videós funkciókat is, a normál felvétel mellett timelaps funkció is van, ami igazán örömteli.

funsnap szoftver 3

Van egy settings menüpontunk is, itt beállíthatjuk a fénykép és a video felbontását, bekapcsolhatjuk a professional módot, amiben akár felbétel közben is tudunk például fehéregyensúlyt és ISO értéket állítani.

funsnap szoftver 4

Ha eddig eljutottál az olvasásban, akkor gyanús, hogy elkezdtél gondolkozni a cikk címén, amiben csapnivaló szoftvert említek, hiszen az eddig leírtak alapján egyáltalán nem tűnhet rossznak. Van azonban egy nagy probléma, ez pedig csak és csupán a felvétel és a képek minőségét érinti. Sajnos, legyen szó bármilyen telefonról és a telefonon bármilyen minőségű kameráról, a videó csak FHD vagyis 1920 x 1080 pixel lehet (frissítés a cikk végén!). Ez a kisebbik probléma, mert ezzel a felbontással együtt lehetne élni. A nagyobb gond, hogy az elkészült anyag szétesik nagy pixelekre, ami pedig a gyatra tömörítésnek köszönhető. A képkockasebesség elvben 30 fps, de ránézésre inkább 20. Szóval mondhatjuk, hogy hiába a szoftver rengeteg jó funkciója, ha használni a felvétel rossz minősége miatt nem tudjuk. Ez nagy kár, de azért próbáljuk meglátni a jót a dologban, a szoftvert lehet javítani, lehet újabb verziót kiadni, így van még rá remény, hogy javul a dolog.


 

Összegzés, értékelés

Itt van tehát egy gimbal, amit jelenleg három márkanév alatt is megvásárolhatunk. Én balga fejjel a drágábbat vettem, valamiért az olcsóbb elkerülte a figyelmemet, pedig nagyjából 5000 forintot, vagyis a vételár 20 százalékát megspórolhattam volna. Maga a vas tökéletes, nem is hiszem, hogy ennél sokkal többre lenne szükség egy otthoni videózáshoz. A felvételek tökéletesek mind a három üzemmódban, nincs rángatás, a kamera mozgása csodálatos.

funsnap gimbal 1

Itt van tehát egy gimbal, aminek a szoftvere használhatatlan. Sajnos nem tudom megítélni, hogy mennyivel drágább az a kategória, ahol már használható a program is, de gyanítom, hogy valahol 120 dollár felett már jobb lehet a helyzet. Amit el kell tehát dönteni, hogy 60 dollárt egy tökéletes hardverre és lényegében csak nagy kompromisszumokkal használható szoftverre, vagy pedig ennek elköltitek minimum a dupláját és reménykedtek benne, hogy abban a kategóriában már jó lesz a szoftver is. Tegyük hozzá, hogy a gimbal nem csak telefonnal, hanem akciókamerával is használható, ilyenkor pedig a telefonra letölthető szoftvert amúgy sem használnánk.

funsnap gimbal 2

Ha engem kérdeztek én maradok az első változatnál, éppen ezért nem is bánom a szoftver gyengeségeit. A gimbalt, ha egyszer lesz időm újra a HOC TV adásaira, akkor úgyis akciókamerával fogom használni, mert arra tudok külső mikrofont csatlakoztatni. Számomra tehát a telefonos szoftver másodrangú. Ha valamilyen oknál fogva a telefont szeretném a gimballal használni, akkor legfeljebb a mobil saját alkalmazását kapcsolom be a telefonon, azon indítom el a felvételt. A szoftveres zoomra amúgy sem vagyok kíváncsi, ahogy az arckövetés és az automatikus fotó sem érdekel, timelaps meg elérhető másképp is.

funsnap gimbal 3

Szóval a lényeg, örültem volna, ha a szoftver is tökéletes, ha így lett volna, akkor azt mondom, soha rosszabbat, ez a tökéletes vétel. A szoftver gyengesége miatt viszont azt mondom, ha neked fontos a tárgy és az arckövetés, ha szeretnél automatikus mosolygós képeket készíteni, akkor ne ezt a gimbalt vedd. Más esetben viszont melegen ajánlom, és kérdezz bármikor fenn fogom tartani a véleményem, ez a gimbal jelenleg a legjobb vétel.

funsnap gimbal 4

Ha hozzám hasonlóan a FUNSNAP gimbalt szeretnéd megvenni nagyjából 22 170 ezer forintért, akkor itt keresd: FUNSNAP Capture Smartphone Gimbal

Ha a leírás és a képek alapján teljesen megegyező, de olcsóbb, nagyjából 17 128 ezer forintért megvásárolható Beyondsky néven futót szeretnéd, akkor itt keresd: Beyondsky Eyemind (EU raktár!)

Ha ugyan ezt a gimbalt az Alfawise név alatt szeretnéd megvenni, akkor 18 841 forintért itt találod: Alfawise AS01

 

Frissítés: Ezt a cikket még 2018 végén írtam meg, azóta történt némi változás. A legfontosabb a szoftver tekintetében. Nem tudom, hogy mi az oka, de a videófelbontásoknál már kiválasztható a 4K felbontás is. Nem tudom, hogy ez a szoftver frissítése vagy a telefon cseréje miatt történt, de tény, hogy a Xiaomi Mi MIX 2 esetén ez nem volt, most viszont, hogy Xiaomi Mi MIX 3-mal használtam már működött. Rossz hír viszont, hogy a MIX 3-mal a gimbalt nem lehet használni. Amikor beüzemeljük az első feladat, hogy kikapcsolt állapotban úgy kell a telefont beállítani, hogy kiegyensúlyozzuk a motort, a telefon ne billenjen semerre. A MIX 3 esetén ezt nem lehet megtenni, mert a súlypont annyira a telefon felső, kamerák felé eső oldalára került, hogy nem lesz sehogy sem egyensúlyban, így pedig bekapcsolt állapotban is ferdén áll kicsit a telefon. Megjegyzem kipróbáltam egy Xiaomi A1-el is, azzal sem volt probléma, így gyanús, hogy a Xiaomi Mi MIX 3 tömege lehet a ludas, ami nagyobb, mint egy mai átlagos telefon esetén elvárható.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.