Válassza az Oldal lehetőséget

GIGABYTE Z77X-UP4 TH – a villámcsapás erejével

Tomboló hőség jellemzi napjainkat, ilyenkor a cikkírónak is nehezebb egymás után megfelelő sorrendbe rakni a betűket. A hardverek világát most amolyan „nyári csend” érte utol, kevés a nagy bejelentés, kevés a meghatározó újdonság. Persze egy-egy friss érdekességet mindig lehet találni, hiszen a gyártók igyekeznek piacra dobni valamit a holt időszakokban is, amire fel tudják hívni a vásárlók figyelmét. Az alaplapok világában egy új csatolófelület, az Intel-féle Thunderbolt mozgatta meg kicsit az állóvizet, a nagyobb gyártókkal egyetemben természetesen a GIGABYTE is bemutatta ezt a csatlakozót tartalmazó modelljeit. 
 
highcurrent

A Thunderbolt (korábbi kódnevén: Light Peak) az Intel által kifejlesztett nagy sebességű optikai kábeltechnológia elnevezése. Létrejöttének célja elektronikai eszközök, különféle perifériák és megjelenítők számítógépes buszon való összekötése. Sávszélessége jelenleg 10 Gbps, de az elképzelések szerint ez a tempó a jövőben majd egészen 100 Gbps-ig nőhet. Egy univerzális felület kialakítása volt az alapkoncepció, ami képes a jelenlegi SCSI, SATA, USB, FireWire és HDMI buszok csatolófelületét és kábelezését kiváltani (a buszt meghajtó protokollt nem kell szükségszerűen lecserélni, mivel a Thunderboltot protokollsemlegesnek tervezték).
 
2-24-11-intel-thunderbolt-600
A ma ismert csatolófelületekhez, illetve azok buszrendszeréhez képest a Thunderbolt sokkal gyorsabb, nagyobb hatótávolságú, kisebb helyet foglal el és protokollsemlegessége miatt rugalmasabbnak is tekinthető. A Thunderbolt sávszélessége elegendő az adat- és multimédiás (kép + hang) rendszerek igényeinek kiszolgálásához, sok esetben akár egyetlen kábelre láncba fűzött (daisy chain) eszközökkel, egyidejűleg több protokollt használva, kétirányú adatforgalom mellett.
 

Thunderbolt Technology

A GIGABYTE Thunderboltos alaplapjai az Intel tanúsítványa által is elismert Thunderbolt porttal rendelkeznek. A portok közvetlenül az alaplap hátlapján találhatóak (I/O) és képesek egy időben a kétirányú adatátvitelre, melyet akár maximális 10 Gbps sebességgel hajtanak végre. Ezek mellett a GIGABYTE új alaplapjai segítségével akár 12 különböző eszközt is használhatunk egy időben anélkül, hogy a 10 Gbps adatátviteli sebesség lelassulna.
 
thunderbolt 1 thunderbolt 2
A Thunderboltos alaplapok egyesítik a PCI Express alapú és DisplayPort alapú kommunikációt egyetlen kábelen keresztül, így a felhasználó számos különböző eszköz típust tud párhuzamosan működtetni, ilyenkor is 10 Gbps-os sávszélesség áll rendelkezésre csatornánként, amit PCI Express alapú és DisplayPort alapú kommunikációra egyaránt fel lehet használni, viszont a Daisy Chain üzemmódban az eszközök közé összekötő kábelt kell alkalmazni. A GIGABYTE ráadásul mostanság már két ilyen felületet is elhelyez a nyomtatott áramkörön, melyet Dual Thunderboltnak nevez, a közelmúltban három ilyen típust küldött versenybe, a Z77X-UP5 TH-t, a Z77X-UP4 TH-t és a Z77MX-D3H TH. Hozzánk a Z77X-UP4 TH érkezett, vele ismerkedünk meg közelebbről. 
Z77X-UP4 TH-Rev1.0
A lap alapjául egy szabvány ATX méretű nyomtatott áramkör szolgál, azaz 30,5×24,4 cm-es. A NYÁK fekete színű, mely a komolyabb GIGABYTE modellek sajátossága. Az LGA1155 foglalat a szokásos helyen fekszik, a 3D Power tápellátás fázisai pedig L alakban veszik körbe, összesen 10 darab, és a memóriasínekhez is jutott még 2. A GIGABYTE ezeknél a modelleknél vezette be az IOR PowerStage IR3550 vezérlőáramkört, amely 60 amperes áramerősséggel is elbír, eközben vesztesége minimális, így hatásfoka jobb és kevesebb hőt termel. 
 
 powerir 1 powerir 2

A DIMM slotokból az erre a platformra jellemző 4-et kapjuk, melyek maximum 32 GB-nyi DDR3-at fogadnak kétcsatornás üzemmódban, hivatalosan 1600 MHz-es órajelig, de természetesen nagyobb sebesség elérésére is megoldható, illetve az X.M.P. profilok alkalmazására is lehetőség van. A memóriasínek mellett a szokásos helyen találjuk a 24 tűs tápcsatlakozót, melyet a fázisok melletti 8 tűs tápcsatlakozó egészít ki. Az LGA1155 foglalat alatt elsőre szokatlan, de a GIGABYTE berkein belül már bevett elemnek tekinthető mSATA csatlakozót fedezhetünk fel, melybe értelemszerűen mSATA csatolójú SSD-t illeszthetünk, például az Intel SSD 310-et.

z77x msata
Ha nagyobb méretet választunk, akkor önálló rendszermeghajtónak is használhatjuk, ha mondjuk egy 20 GB-t körülit, akkor pedig érdemes lehet az Intel Smart Response Technology alkalmazása, amellyel meglévő merevlemezünk működését, illetve a rendszer sebességét gyorsíthatjuk fel. A Z77 PCH-n a PWM területen lévő bordával megegyező stílusú lapított, elég robosztus, feketére színezett alumínium hűtés terül el, ügyelve arra, hogy a hosszú videokártyák beszerelését ne akadályozza.
z77x latkep1
A lap szélén a SATA csatlakozókat elforgatva kapjuk meg, mely gyakorlatilag a Z77 kínálatát fedi le: 6 darab SATA csatlakozó, ebből 2 a 6 Gb/s-os sebességet, négy pedig a 3 Gb/s-os sebességet támogatja. A két fehér porttól jobbra egy tűs kivezetést is találunk melyről USB 3.0 csatikat vezethetünk ki hátlapi vagy előlapi panelra. A NYÁK-ra egy 8-csatornás Realtek HD audio (ALC 898) lapkát integráltak, S/PDIF IN és OUT támogatással, ez ebben a kategóriában megszokott modell. A PCB alján a szokásos tűs kivezetések helyezkednek el, köztük az USB-kkel, melyek On/Off Charge töltésre is képesek. 
 
z77x thunder
A PCI Express sínekkel kapcsolatban nem fogunk hiányt szenvedni, összesen három darab teljes szélességű slot áll rendelkezésre, melléjük három darab rövid (×1-es) felület is felkerült a NYÁK-ra. Az első két teljes szélességű port ×16 és ×8/×8 módokban képesek működni, az NVIDIA SLI és az AMD CrossFireX is támogatott. Ha még van régi PCI-os kártyánk, akkor sem kerülünk bajba, ugyanis egy darab hagyományos PCI sínt is kapunk. 

z77x up4_dontott

Nézzük a hátlapi kínálatot! A sor egy kombinált PS/2 csatlakozóval (egérhez és billentyűzethez is használható) és két USB 3.0-val kezdődik, majd a VGA (d-sub) és a DVI port következik, azaz az integrált grafika alkalmazására is lehetőség nyílik, és a Lucid Virtu MVP is támogatott. Újabb két USB 3.0 következik, és a natív HDMI megléte sem kérdéses. Ezután az RJ45 csatlakozót láthatjuk, melyet egy Realtek gigabites ethernet vezérlő éltet. Alatta megint csak két USB 3.0, azaz elmondhatjuk, hogy mostanra már minden USB az újabb szabvánnyal érkezik a hátlapon. Ezután látható a két új csatlakozó, a Thunderbolt, melyek látványát még szokni kell, őket az Intel DSL3510L lapka vezérli. Akár mini-DisplayPortként is használhatóak, sebességet tekintve 10 Gb/s-os tempóra képesek. Lezárásként az analóg audio kivezetések és egy optikai digitális kimenet látható a panelon.
z77x up4_io

A dobozban a szokásos dolgokat kapjuk meg, kézikönyv, telepítőlemez, SATA kábelek, SLI és CFX hidak, bár azt fontos megjegyezni, hogy a bolti forgalomba kerülő példányok ennél gazdagabb tartalommal is rendelkezhetnek!
z77x doboz_kellekek
Mostanra átvettük a legfontosabb dolgokat, lássuk a teszteket!

A szerzőről