Válassza az Oldal lehetőséget

Hogy használd a telefonod, hogy sokáig egészséges maradjon az akkumulátorod?

Hogy használd a telefonod, hogy sokáig egészséges maradjon az akkumulátorod?

Tudtad, hogy ha nem vigyázol könnyedén szét tudod csapni a telefonod akkumulátorát?

Mielőtt belekezdenénk a tippekbe kezdjük azzal, hogy bár a legtöbbünk nem foglalkozik az akkumulátorral, az pontosan olyan fontos alkatrésze a telefonnak, mint például a proci. Pontosabban a SoC, amiben benne van a proci. Annak idején, amikor még PC szervizben dolgoztam sokszor fel kellett hívni az ügyfelek figyelmét arra, hogy marhára nem mindegy, hogy a menő alaplap és processzor mellé milyen tápegységet választ, mert a rossz választás az egész gépet a sírba taszíthatja.

Nos, a telefonoknál nem ennyire drámai a helyzet, főleg, hogy az esetek nagyobb részében nem hogy megválasztani nem tudjuk a mobil akkumulátorát, de ha elromlik kicserélni is macerás, mert már ritkaságnak számít a levehető hátlap, a kivehető akku. Már csak ezért is fontos, hogy figyeljünk oda arra, hogy használjuk azt a fránya telepet, mert ha nem vigyázunk komoly költségekbe verhetjük magunkat.

Jó tudni, hogy a helytelen használat akár 50 százalékkal is megrövidítheti az akkumulátor élettartamát, ami, még ha jól is bánunk vele véges. Bizony, a modern akkumulátorok már hosszabb időt bírnak, de azért ezek is minden egyes töltéssel, merítéssel veszítenek a maximális kapacitásukból, vagyis hiába töltjük őket 100 százalékra hamarabb lemerülnek. Ez ellen két dolgot tehetsz. Vagy megfogadod az alábbi tanácsokat és vigyázol rá, vagy veszel egy irdatlan méretű akkumulátorral szerelt telefont, ami sok idő múlva is megőriz annyi kapacitást, amennyivel egy normál akkus telefont megveszel.

Lássuk hát a tanácsainkat!

1. Nem, hidd el már nem kell kisütni

Régen, ha megvettünk egy telefont az első az volt, hogy a gyári töltésből benne maradt delejt elhasználtuk, aztán amikor kikapcsolt telire töltöttük. Erre mondták a hozzáértők, hogy formázni kell az akkumulátort. Nem volt ez butaság, de ma már közel sem igaz. Szóval, már az első bekapcsoláskor vigyázhattok az akkura, ha nem hagyjátok csontra lemerülni.

2. Ha lehet, ne is töltsd fel 100 százalékra

Bizony, nincs is annál kényelmesebb dolog, minthogy lefekszünk este, a már majdnem lemerült telefont feltesszük a töltőre, aztán reggel, amikor elindulunk a teljesen feltöltött mobilt csapjuk zsebre. Ez óriási hiba! Egyrészről már az sem tesz jót neki, ha fullra töltjük, de az még kevésbé, hogy aztán a töltőn is hagyjuk.

Sajnos – vagy nem sajnos- az akku hamarabb feltöltődik, mint mielőtt reggel lesz. – Legalábbis szerencsés esetben, ha Te éjfélkor fekszel és hajnali háromkor elmész dolgozni, akkor lehet, hogy ez az intelem nem neked szól! – Szóval az este tízkor töltőre rakott telefon valamikor hajnali egy-kettő között biztos tele lesz töltve, ha pedig a telefonod gyorstöltési funkcióval is rendelkezik, akkor ez már 11- fél 12-kor bekövetkezhet. Ettől kezdve a telefonod akkumulátora a pusztulás útját járja. Mi a megoldás? Itt lesz a harmadik pontban.

3. Sokszor tölts keveset

Az előző pontban már említettem a gyorstöltést. Nos, ez egy nagyon hasznos funkció, ha a Te telefonod ezt tudja, akkor könnyebb helyzetben vagy. Már csak ezért is, legközelebb válassz olyat, ami ezt tudja! Szóval a lényeg, hogy ne hagyd a telefonod nagyon lemerülni. A legjobb, ha 30-40 százalék között felteszed a töltőre, majd olyan 80 százalék környékén leveszed. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor az éjszakai telibe töltésnél még az is jobb, ha napközben amikor csak tudod felteszed pár percre tölteni. Szóval a legjobb az akkumulátornak ha 30-80 százalék között van a töltés, a legrosszabb, ha csutkára nyomod, és utána sem veszed le. Garantált halál, ez az eset amiről feljebb beszéltem, akár 50 százalékkal is megrövidítheted szegényke életét.

4. Az akku nem szereti se a túl hideget, se a túl meleget

Bizony nem, nekünk itt a mérsékelt égövön viszonylag könnyű a dolgunk, de képzeljük el szegény eszkimókat, folyton a gatyájukban kell hordani a telefonjukat, hogy kellemes test meleg maradjon. Nem, igazából ez sem jó, mert az ideális valahol a 10 és a 30 Celsius között van. Tudom, nyáron ennél melegebb van, de azért akkor is figyelhetünk rá, hogy legalább a napon ne hagyjuk a telefont. Ez mondjuk nem csak az akkunak nem tesz jót, a kijelző is bánhatja, meg minden más is belül. Szóval a lényeg, ha hideg van tartsuk melegen, ha meleg van próbáljuk meg legalább árnyákba tenni, ne a kocsi műszerfalára.

5. Ha nem használod merítsd le

androidpit-nexus-6-battery-screen.jpg

Ha valamilyen fura, beteges oknál fogva úgy döntesz, hogy nem használod a telefonod, akkor mielőtt elteszed ne töltsd fel teljesen. A legjobb, ha kikapcsolt állapotban 60 százalék körüli töltést hagysz benne. Ha rákaptál a telefon nélküli létre, és hónapokig nem veszed elő a mobilt, akkor sem teszel jót vele. Legalább másfél havonta kapd elő, dugd rá a töltőre, és töltsd vissza 60 százalékra. Ha már rossz az akku, és nem marad benne töltés másfél hónap után, akkor hagyd az egészet a fenébe, lényegében sikerült meggyilkolnod az akkumulátorodat.

+1 Tanács

Bizony előfordul, hogy elmész túrázni vagy kempingezni, olyan helyen vagy, ahol nincs konnektor. Az is könnyen előfordulhat, hogy a telefonodról ilyenkor sem akarsz lemondani. Én egyszer majdnem eltévedtem az Alpokban télen, a derékig érő hóban, az hogy még cikket írok lehet, hogy a telefonomnak köszönhető, segített a GPS!

Szóval vannak helyzetek, amikor nem az akkumulátor kímélése az első ami az eszedbe jut, pedig egy egyszerű módszerrel ilyenkor is gondoskodhatsz róla. A varázsszó: Powerbank! Magyarul mondjuk inkább külső akkumulátornak. Annyi töltést vihetsz magaddal egy olcsó külső akkuban is, amivel akár 3-4 alkalommal is fel tudod telefonodat tölteni.

Ugye, hogy nem bonyolultak ezek a dolgok? Csak egy pici odafigyelés, és a telefonod – a notebookod és a tableted is- sokkal tovább fogja húzni az igát anélkül, hogy akkumulátor csere miatt szervizbe kéne vinned. Legyél jó Te is a telefonoddal, és ha vannak tippjeid az akku élettartamának hosszabbítására oszd meg velünk a hozzászólások között! Köszi!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.