Válassza az Oldal lehetőséget

Így óvd meg a telefonod egészségét!

Így óvd meg a telefonod egészségét!

A Google Play Store hemzseg a veszélyektől, ezért figyelmesnek kell lennünk. Összeszedtünk nektek 7 fontos információt, hogy ne kerüljetek bajba!

Így óvd meg a telefonod egészségét!

Talán már ti is találkoztatok olyan alkalmazásokkal – jobb esetben csak hallottatok ilyenről –, melyek nagyon ismerős ikonnal és névvel rendelkeztek, ennek ellenére nem az elvárható módon működtek. Nos, ez sajnos egy bevált módszer, melynek a megtévesztés az alapja.

A jelenség mostanság egyre nagyobb méreteket ölt, tavaly egy WhatsApp klón több mint egymilliós letöltést ért el, a napokban pedig egy SwiftKey másolat és egy reklámokkal teletűzdelt VLC is megjelent az áruházban – szerencsére a Google már intézkedett ezekben az ügyekben.

1. Miért jutnak el ezek az appok annyi emberhez?

Nézzük a WhatsApp esetét, mely az eddigi legsikeresebb átverés volt. Vitán felül áll, a programozók igen jó munkát végeztek (egyértelműen a teljes azonosságra törekedtek), még a fejlesztői név is majdnem az eredeti pontos másolata volt. Az egyetlen különbség egy „felesleges” szóköz volt, amit tényleg nem épp valami feltűnő dolog.

whatsapp fakeBal oldalt az igazi, jobbra pedig a hamis WhatsApp látható.

A recept tehát egyáltalán nem bonyolult, ha minden részletre figyelünk (ikon, leírás, a fejlesztő neve), akkor könnyen lehet, hogy felhasználók milliói fogják gyanútlanul letölteni az alkalmazást.

A VLC esete már egy kicsit másabb tészta. A nyílt forráskódú alkalmazást megspékelték a Media Player Classic sokat látott ikonjával, na meg egy nagy adag reklámmal – a cél nyilván ebből nyereséghez jutni. Rosszindulatú kódokat nem tartalmazott ez a klón, mindazonáltal mások munkájából szerzett bevételt, ami jobb esetben azokhoz kerülhetett volna, akik ezt a remek videólejátszót megalkották.

media playerKi ne ismerné ezt az ikont?

2. Szánjunk időt a keresési eredmények áttekintésére!

Különösen akkor legyünk körültekintőek, ha ugyanazt az ikont több appnál is látjuk – kivétel a fizetős vagy a pro verzió. Ne kapkodjunk, nem szabad „rutinból” telepíteni! Jegyezzük meg, hogy a hamis alkalmazások alapkelléke az ikon, ez az első számú trükk.

3. Ellenőrizzük az app nevét és annak fejlesztőjét!

Vessünk egy pillantást a fejlesztő nevére, a SwiftKey ügynél például a „Designer Superman” kételkedésre adhatott okot. Érdemes lehet megnézni, hogy a szóban forgó készítőnek milyen egyéb alkotásai vannak még az áruházban – ezt egy gombnyomással az adatlapon megtehetjük.

superman fele keyboardNocsak, Superman mellékesként programozgat?

4. A letöltés a te barátod!

A népszerű alkalmazásoknál sokmilliós (esetleg milliárdos) letöltést kell látnunk, ellenkező esetben érdemes alaposabban utána járni a dolgoknak. A hamis appok idővel mindig lebuknak, ezeknél a letöltések száma (általában) nem szokott milliós nagyságrendet elérni.

5. Olvassuk el a jellemzőket, nézzük meg a képernyőképeket!

Ez is egy fontos lépcsőfok. Ha már minden mást alaposan bevizsgáltunk, akkor jöhet a leírás. Ha a nyelvezet feltűnően hibás, az talán nem a véletlen műve. A legtöbb, magára valamit is adó fejlesztő korrekt formázással látja el a program jellemzését. Ha valaki erre sem veszi a fáradtságot, akkor mit várhatunk az app telepítése után? Nem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy az alkalmazás mihez kér hozzáférést; az adatlapon az „Engedélyek” menüpont alatt mindent megtalálunk.

whatsapp tomegKeresd az igazit című játékunk következik.

Nyilván az is lehetséges, hogy az ikon mellett a leírást is átmentik a hamis alkalmazáshoz. Nézzük a már sokat emlegetett SwiftKey appot. Az ikon stimmelt, a bemutatónál viszont ez volt olvasható: Gépelj, mint egy repülő fecske! Mit akar ez jelenteni? Nekünk azt, hogy ezt biztosan nem fogjuk telepíteni.

6. A felhasználói véleményeket se hagyjuk ki!

Miután a fentieken végigmentünk, már csak egy lépés van hátra; a visszajelzések tanulmányozása. A hamis appoknál sajnos gyakorta az értékelések sem valódiak, ám néhány használható visszacsatolás bizonyára mégiscsak akadni fog. Olvassátok el ezeket, mert mások tapasztalataiból okosabbak lehettek. Keressük a negatív, panaszkodó kommenteket és nézzük meg, hogy miről szólnak!

swift fake appElég kreatív lett, már talán túlságosan is.

7. Mit tegyünk, ha hamis appot találtunk?

A legfontosabb, hogy ne telepítsük okostelefonunkra. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor küldjünk egy jelentést („megjelölés kifogásolhatóként”) a Google-nak. Töltsük ki helyesen az űrlapot, jelöljük meg, hogy milyen problémát véltünk felfedezni!

Mindent ez sem tud kiszűrni.

+1 Miért nem teszi meg ezeket a Google helyettem?

Megteszi. A Play Protect biztonsági rendszer tavaly több mint 700 000 appra csapott le. Könnyen belátható, hogy egy ekkora rendszerben mindig lesznek problémás esetek, ráadásul a hamisítványok is egyre kifinomultabbak.

Reméljük, hogy a fentiek a lehető legtöbb olvasóhoz eljutnak, mert ezek a tippek valóban javíthatják telefonunk biztonságát, azonkívül a klónok elkerülésével támogathatjuk azokat a fejlesztőket, akik érdemi munkát végeznek. A legfontosabb, hogy némi figyelmességgel elkerülhetjük a galibát. Ha valamiben nem vagyunk teljesen biztosak, akkor inkább ne telepítsünk, hanem keressük fel az app hivatalos weboldalát, majd onnan indítsuk el a procedúrát!

Forrás: How-To Geek