Válassza az Oldal lehetőséget

Költségkímélő merevlemezhűtések a Primecoolertől

Napjaink nagyteljesítményű számítógépalkatrészei folyamatos hűtést igényelnek. Nincs ez másképpen a merevlemezek esetében sem, mégis legtöbben nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget.

A merevlemez szinte állandó igénybevétel alatt áll, amely nagyobb terhelés esetén igencsak felmelegszik. A hűtés nemcsak a HDD élettartamát növeli meg, hanem biztosítja az egyenletes írási és olvasási sebességet is. Így nagyobb mennyiségű adatátvitel esetén sem lassul be merevlemezünk.

Az olcsó és alsókategóriás termékeiről ismert Primecooler cég is számos merevlemezhűtőt forgalmaz. Ezek közül lássuk röviden PC-HDB és PC-HDB2 elnevezésű eszközeiket. Fontos tudnivaló, hogy akár külön-külön is alkalmazhatjuk őket, de csak együtt igazán hatékonyak. Beszerelésük nem igényel különösebb szakértelmet.

Költségkímélő merevlemezhűtések a Primecoolertől

PRIMECOOLER PC-HDB: Egyszerű kialakítású, 5,25\\”\\”-es foglalatba illeszthető, passzív merevlemezhűtő, amely esztétikailag nem a legszebb, így elsősorban zárt számítógépházakba ideális. Fekete hűtőbordája alumínium anyagú, ami ebben az árkategóriában teljesen természetes. Méretei: 144×172 mm. A merevlemez rögzítése kissé macerás, de néhány percnyi szöszmötéssel ez a probléma is megoldható. Apró, de annál bosszantóbb figyelmetlenség a gyártó részéről, hogy a lilás-fekete dobozban nem találunk a beszereléshez szükséges csavarokat.

PRIMECOOLER PC-HDB2: Aktív merevlemezhűtés, amelyet szintén az 5,25 hüvelykes foglalatba kell beszerelnünk. Több színben is megvásárolható: lehet fekete, fehér, ezüst vagy akár kék. További szempont lehet a vásárlásnál, hogy csúszó- vagy golyóscsapágyas kiszerelésben szeretnénk-e megvenni. Az utóbbi változat némileg drágább, de hosszabb élettartamot várhatunk cserébe. A két darab 40 mm átmérőjű ventillátor 4500-as percenkénti fordulaton pörög.

A két eszköz együttes alkalmazása esetén ügyelnünk kell arra, hogy a passzív merevlemezhűtés minél hátrébb kerüljön, hogy a ventillátoroknak is maradjon elegendő hely. A PC-HDB egyedüli használata a merevlemez felmelegedését lassítja, így tovább bírja a terhelést. A hűtőborda és a két ventillátor együtt a merevlemez hőmérsékletét alacsony szinten tartja, akár tíz Celsius fokkal is kisebb érték érhető el, ezáltal is biztosítva a merevlemez egyenletes teljesítményét. A PC-HDB2 fő negatívuma: hangossága, valamint várható rövid élettartama.

A PC-HDB hűtőborda megközelítőleg 1600, míg a PC-HDB2 aktív merevlemezhűtés 1200 forint körüli áron vásárolható meg.

A szerzőről