Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk – ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért

Kipróbáltuk – ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért

Új processzorral, bitang sok memóriával és háttértárral nevetséges áron.

Kipróbáltuk – ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért


 

Bevezető

Szerencsénkre a notebookok évről évre olcsóbbak lesznek, mert ha nem így lenne, akkor a magyar fizetőeszköz remek teljesítménye, és persze napjaink egyéb nehezítő körülményei miatt mi is 600 ezerért vehetnénk egy 10 éves technológiát, mint az oroszok. Nekünk, legalábbis ebből a szempontból mázlink van. Nem sújtanak minket szankciók, így bár a dollár-forint árfolyam a mindenkori mélypontja közelében tartózkodik 120 ezerért már remek gépet kaphatunk. Például az ALLDOCUBE GTBook-ot.

Ezzel együtt, sajnos várható, hogy az árak őszre rendeződni fognak. A rendeződés ebben az esetben természetesen emelkedést jelent, akár jelentőset is. Igazából ez az oka, hogy ezt a cikket most megírom, mert nyáron amúgy nem sok értelme van notebookot tesztelni, a kutya nem olvassa el, amit írok.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 1

Oké, csapjunk is bele, nézzük miért gondolom azt, hogy120 ezerért ez ma a legjobb notebook!


 

Tartozékok, külső

A tartozékokat beleírom ebbe a fejezetbe, mert az EU dugós töltőn kívül csak egy rakat billentyűzetmatricát kapunk. Ezekből hellyel-közzel a legtöbb hazai ékezetes betű is kiválogatható, ha erre nem akarsz külön költeni.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 2

A külső azonban már sokkal érdekesebb! A gépház 323 x 207 milliméteres, a legvastagabb pontján sem több, mint 17 milliméter. Persze becsukva. Az ALLDOCUBE GTBook tömege pedig mindössze 1,2 kilogramm. Erre már jogosan mondja az angol, hogy notebook, az elnevezést, amit nem csak számítógépekre, hanem jegyzetfüzetekre is használnak. Valóban nem sokkal nagyobb és nem is sokkal nehezebb, mint egy jegyzetfüzet.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 3

A gyártó kiemeli, hogy a teljes ház fémből készül, ami ezen az árszinten nagy pozitívum.A gép alján találunk szellőzőnyílást és egy kis szerelőablakot két csavarral. Ezekről a következő fejezetben írok még!

Csatlakozókból nincs sok, de szerintem ami van, az nagyjából elég is lesz a napi használathoz. Szemből a baloldali élen egy teljes értékű USB Type-C csatit látunk. A teljesértékű azt jelenti, hogy kijön rajta hang, kép, adat meg kétirányban is áramolhat. Sőt, tovább megyek, a porton keresztül tölteni is lehet a gépet, szóval, ha van egy Type-C notebook töltőnk otthon, akor azt is használhatjuk a masinához.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 4

A baloldalon ezen kívül már csak egy 3,5-ös jack csatlakozót találunk. A jobboldalon sincs őrület, az egy darab hagyományos (A) USB 3.0 csatlakozó mellett egy memóriakártya olvasó árválkodik még.

Ha a gép fedelét felnyitjuk találunk néhány érdekességet. Fontos pl. kiemelni, hogy az amerikai kiosztású billentyűzet faltól falig ér, alig van mellette üres terület. Ez azzal jár, hogy a gyártó beírhatta a képességek közé, hogy teljes méretű billentyűzetet kapunk. Ez igazából még szerénységről is árulkodik, mert az asztali géphez használt klaviatúrán kisebbek a gombok, mint az ALLDOCUBE GTBook tasztatúráján.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 5

A billentyűzet előtt nagyméretű tapipad, felett a szokásos LED-ek amik a CapsLock és egyebek állapotát jelzik. A LED-ekkel egy sorban megint egy érdekesség, ugyanis itt vannak a mikrofonok. Igen, nem elírás, két darab mikrofont kapunk, gondolom sztereó így.

És a külső tekintetében a legérdekesebb a webkamera, ami nem a megszokott helyre, a kijelző fülé, hanem alá került. Konkrétan a billentyűzet zsanérjába építették be. Erről majd az utolsó fejezeben írok még!

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 6

Következhet a hardver!


 

Papírforma

Lássuk mit találunk az ALLDOCUBE GTBook adatlapján! Nos, rengeteg olyan képességet, amitől tátva marad a szánk. Nem azért, mert más gépben nincs ilyen, hanem azért, mert alsó hangon is minimum dupla ennyibe kerülő gépeken van csak. Lássuk mik ezek!

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 7

Kezdjük talán ott, hogy az ALLDOCUBE GTBook már a legújabb Intel Celeron processzort kapta, a Jasper Lake magra épülő N5100-at. Az immár 14- helyett 10 nanométeren gyártott  prociban 4 magot találunk, ezek 1-1 szálon képesek utasításokat végrehajtani.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 8

A CPU normál órajele 1,1 GHZ, a turbó, vagyis a nagyobb teljesítményt kívánó alkalmazások alatt elérhető maximum pedig 2,8 GHz. Az L3 cache 4 MB, a TDP pedig mindössze 6 watt. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy bár vannak szellőzőnyílások a gép alján, aktív hűtés nem kell a használathoz, így pedig az ALLDOCUBE GTBook teljesen hangtalanul üzemel.

A Celeron N5100 tartalmaz integrált videóvezérlőt is. Ez egy Intel UHD Graphics vezérlő, ami 350-es alap és 850-es maximum órajelen képes működni. Akár 4K kijelzőt is meghajthatunk vele 60 HZ képfrissítéssel, van DirectX 12 és OpenGL 4.5 támogatás mögötte, szóval elvben még játszani is lehet rajta.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 9

A proci mellett már nem 4-, nem is 8-, hanem 12 GB memóriát találunk, ami persz LPDDR4x. a memória órajele 2933 Mhz, természetesen kétcsatornás, mert a prociba integrált memóriavezérlő is kétcsatornás.

A háttértár sem rossz, egy cserélhető M.2 formátumú, 256 GB-os darab lakik a gépben, az előző fejezetben említett szerelőablak alatt. Tapasztalatom szerint, ha nem akarod rogyásig telepíteni a notebookot, akkor a 256 Gb is elegendő lesz, de ha kinővöd, akkor cserélhetsz nagyobbra.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 10

Mi van még?

Ott a kijelző például, ami természetesen IPS és természetesen FHD, vagyis a felbontása 1920 x 1080 képpont. A képarány 16:9-es, a képátló pedig 14,1 col.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 11

A szokásos vezetéknélküli kapcsolatok is megvannak, de itt is van érdekesség. Az, hogy a Bluetooth 5.1-es és nem 4.2-es vagy 5.0-ás jó, de nem egy túl ritka dolog. Azonban az, hogy a Wi-Fi már nem n-es, meg ac-s, hanem a legújabb Wi-Fi6 van a gépben igazi szenzáció. És nem csak ebben az árkategóriában, amúgy is, mert a gyártók még nem jeleskednek túlzottan a Wi-Fi6 használatában.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 12

Az akkumulátor sem kicsi, a gyártó adatai alapján egy 5 000 mAh kapacitású egység került az ALLDOCUBE GTBook-be. És itt jön újra a képbe a teljes értékű USB Type-C csatlakozó, amin keresztül, ahogy fent írtam tölteni is lehet a notit. A helyzet ugyanis az, hogy a gép támogatja a 36 wattos PD gyorstöltést, amivel igen gyorsan tele tudjuk pumpálni elektronokkal az akkumulátort.

 

Szoftver

Némi érdekességgel a szoftver oldaláról is találkozhatunk. Ez az érdekesség pedig nem más, mint hogy a gépen előtelepítve már nem a Windows 10-hanem a Windows 11 található. Angol nyelvű verzióban. Ez szerencsére már a Windows 10 esetén sem volt probléma, magyar nyelv letölthető, telepíthető, lényegében minden ízében magyarrá válik az operációs rendszer.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 13

A Windows 11 elemezgetésétől most távol tartom magam, már csak azért is, mert még mindig nem sikerült megkedvelnem. Ez könnyen lehet, hogy az én „gyárihibám”, szóval befolyásolni senkit nem szeretnék. Ez a jövő, el kell fogadnom nekem is előbb vagy utóbb.

Foglalkozzunk inkább azzal, hogy milyen a gépet használni!


 

Tapasztalatok

Nos, a Celeron N5100 és az előző szériás N4xxx sorozat között a bekapcsolás, elindulás terén sok különbség nincs. Biztos gyorsabb kicsit az N5100, de ez stopper nélkül nem érzékelhető. Maga a gép indulás és az operációsrendszer betöltődése extra gyors, itt nem kell alvómód, nyugodtan kikapcsolhatjuk, akkor is pillanatok alatt rendelkezésünkre áll majd.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 14

A hasonló gépek teljesítménye okán állandóan kapom az ívet, hogy ezek a procik semmire nem jók, sőt, volt olyan olvasó is, aki ki merte jelenteni, hogy az Intel ezeket a központi egységeket nem is notebookba szánta, hanem valami másba. Ki tudja mibe…

Ennek az állításnak némileg ellentmond, hogy nem csak kínai cégek, hanem neves gyártók is építenek ilyen egységekre hordozható számítógépeket az ASUS-tól az ACER-en át a Leovo-ig (ja bocs, az utóbbi is kínai). Ha pedig ezek a cégek ezt teszik, akkor gyanítható, hogy mégis jók ezek a procik notebookokba.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 15

Ami viszont tény, hogy a Celeron processzorok sosem a teljesítményükről voltak híresek. Persze évről-évre egyre erősebbek ezek is, de azért még mindig a belépőszintet képviselik, ez pedig azzal jár, hogy leginkább hétköznapi feladatokra megfelelőek ezek a számítógépek.

Az N5100 is bőven elegendő a levelezésre, szövegszerkesztésre, Excel táblák rendezgetésére, netezésre, YouTube vagy más streaming szolgáltató filmjeinek nézésére, szóval röviden, nagyjából azon tevékenységek 99 százalékára, amit egy átlagember a számítógéppel végezni tervez.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 16

A maradék egy százalék nézzen erősebb, drágább gépet, ahogy azok is, akik 4K videókat akarnak vágni. A Celeron processzorok nem nekik valók.

A kijelző lényegében tökéletes, az IPS minden jó tulajdonságát megkapjuk a megfelelő kontrasztot, a jó feketéket és a jó betekintési szöget is. Ezzel együtt ez nem egy grafikus monitor szintje, az NTSC színtér lefedettsége 72 százalékos.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 17

A kijelző kapcsán meg kell még említenem, hogy a látvány miatt mindenképpen megérte a kamerát alulra tenni, mert a kijelző körüli keret extrém keskeny, és nem csak a saját kategóriájában, de a drágább képek között is.

Fent ígértem, hogy a kameráról szólok még, és ezt már csak azért sem tudom kihagyni, mert ezt érzem a gép egyetlen említésre méltó „hibájának”. A hibát azért raktam macskakörömbe, mert a kamera maga jó, legalábis arra jó, hogy a videós csetet megoldjuk vele.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 18

Ami viszont furcsa, hogy nem szemből, hanem egy kicsit alulról vesz minket, ami nem a legideálisabb, mert a nagy tokát még lehajtott fejjel sem lehet rendesen eltüntetni. Akit ez a toka probléma nem érint, az vegye úgy, hogy a kamera minden szempontból tökéletes.

Ha olyan dolgot szeretnék keresni, ami nem átlag feletti, akkor még a hangot említeném. Na, ez pont olyan, ami ebben a kategóriában megfelelő, kb. azt kaptam, amit vártam.

Kicsit térjünk vissza processzorhoz, mert néhány tesztet azért lefuttattam. Megmértem például a memória írási- olvasási sebességét. Előbbi 17 045 MB/másodpercet, utóbbi 29 331 MB/másodpercet adott AIDA64 alatt. A másolási sebesség 27 149 MB/másodperc volt, míg a késleltetés 70,1 ns.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 19

Ezek az értékek a hardverhez passzolnak, szóval semmi extra, egyszerűen csak gyors, amennyire a vastól kitelik. A napi feladatokhoz untig elég lesz. Magam részéről a háttértár sebességével is elégedett voltam, de ha Te nem lesz (nem tudom miért nem lennél), akkor kicserélheted gyorsabbra.

Futtattam még PCMarkot, ez nem túl bonyolult, de elég sok adatot ad. Az összpontszám 2563 volt, ami szerintem megfelelő. Összességében az azért kiolvasható a teszt pontszámaiból, hogy a gép alap feladotokhoz lesz megfelelő, játékhoz meg grafikai munkához sokkal kevésbé, de ezt vártam, nem lepett meg.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 20

Ami még lényeges az akkumulátoros üzemidő. Az 5000 mAh kapacitású akku nem mondható combosnak, ennek ellenére egész szép időt futott a gép. Kicsit erőltetett, sok nyomatással járó használat mellett meg volt az 5 óra, ami szerény véleményem szerint elfogadható időkeret. Őszintén szólva, ismerve az akkumulátor kapacitását kevesebbre számítottam, talán az új proci az, ami miatt az energiagazdálkodás ennyire jól működik.

A napi használat kapcsán fontos még, hogy a billentyűzet és a tapipad átlag feletti. Ezek is olyan komponensek, amik a minőség terén kilógnak az árkategóriából, természetesen felfelé. Kimondottan jó érzés a klaviatúrán gépelni, jobb, mint az asztali gépemén, pedig az nem olcsó darab, sokat gépelek, amikor megvettem adtam a minőségre.


 

Összegzés

Próbáltam mindenre kitérni, remélem nem maradt ki semmi. A lényeget mindenesetre itt összefoglalom!

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 21

Az ALLDOCUBE GTBook egy igazán különleges gép lett. Az elsők között van, ami már az újabb sorozatú Intel Celeron procival érkezik, Az elsők között van (legalábbis a kínai gépek között), ami már Windows 11-et kapott, az elsők között van a saját kategóriájában a memória mennyisége (12 GB) és a Wi-Fi sebessége (Wi-Fi6) miatt.

Szóval egy csomó dolog miatt leg-leg-leg gép lett ez.

Ehhez képest az ára barátságos. Már a kupon nélküli is, mert úgy 150 ezer forint, szemben az itthon jelenleg (valószínűleg) egyedüliként N5100-as processzorral elérhető ASUS ExpertBook-kal, amiért 185-195 ezer forintot kérnek.

Kipróbáltuk - ALLDOCUBE GT Book, a legjobb notebook 120 ezerért 22

Kuponnal a különbség még nagyobbra nő, hiszen a BGHU2210 kóddal a cseh raktárból, ingyenes szállítással 121 100 forintra csökken az ár. Megjegyzem, ezt a kuponkódot kifejezetten a cikk mellé kaptam, máshol nem találod meg, nekünk szól, extra kedvezményt ad, de csak 20 gép erejéig.

Szóval, ha most vagy ősszel, iskolakezdésre szükséged lenne egy ilyen gépre, akkor fontold meg a vásárlását, ki tudja két hónap múlva hol járnak majd az árak. Most meg, a nyári pangásba megkaptuk az extra kedvezményt, hogy fogyjon.

Ha megtetszett, akkor itt megtalálod:

ALLDOCUBE GT Book notebook

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.