Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: AMD A8-3850 APU – Bemutatkozik a AMD Llano, azaz a “nagy” Fusion

Kipróbáltuk: AMD A8-3850 APU – Bemutatkozik a AMD Llano, azaz a “nagy” Fusion

Méréseink eredményei:

rendering_process_by_ales_kotnik-d3a83ae

Processzor tesztek:

Szintetikus és egyéb mérések

superpi

A SuperPi egy viszonylag régi, és nem is túl modern mérőprogram, csak egy szálat képes kezelni, ennek ellenére még ma is nagy népszerűségnek örvend, ezért nálunk sem szokott kimaradni. Ez a program már hosszú évek óta az Intel processzorok specialitása, az AMD modellek általában tisztes távolságból érkeznek, és ez most sincs másként. Már 1M-es futásnál is hatalmas különbségek vannak, így nem csoda, hogy a legnagyobb, 32M-es kalkulációnál szétszakad a mezőny. A Sandy Bridge modellek külön ligában harcolnak, de ennél érdekesebb a Phenom II és az A8-3850 APU viszonya azonos órajelen, ugyanis hosszabb távon az APU több mint 1 percet tudott hozni az elődön. Nyilván a 970 BE eredeti órajelén már más a helyzet.

wprime

A wPrime a SuperPi-hez hasonlóan egy kalkulációs mérőprogram, de ez már képes kihasználni a több mag, illetve a több szálon való futás előnyeit. Ez meg is látszik, a mezőny kicsit összébb ugrott, és meglepetésre a Phenom II 970 BE került az élre 3500 MHz-es órajelen. Őt a 2,9 GHz-en, négy maggal dolgozó 2600k követi. Az A8-3850 APU szereplésének annyiból lehet örülni, hogy azonos órajelen ismét le tudta győzni a Phenomot, még ha nem is nagy különbséggel.

fritz12

A Fritz 12 sem ismeretlen vendég már nálunk, mely egy sakkprogram, beépített mérőmodullal, amely egy pontszámon kívül egy szorzó segítségével azt mutatja meg, hogy az adott központi egység hányszor gyorsabb, mint egy 1 GHz-es Pentium III. Ez a szám is a 4 magon és 4 szálon dolgozó 2600k győzelmét hozta, de a 3,5 GHz-es Phenom is sokáig vele tartott. Az A8-3850 ismét hozza azt a formáját, hogy clock-to-clock jobbat fut, mint a Phenom II, de a különbség most sem jelentős.

truecrypt

A TrueCrpyt nevezetű segédprogrammal AES titkosítással kapcsolatosan lehet számoltatni. Nos, mivel a 2600k hardveresen támogatja ezt a fajta műveletet, így az nem volt meglepetés, hogy lelépte az AMD-ket. Mögötte az eredeti órajelén üzemelő 970 Black Edition fut be, melyet azonos órajelen az APU újfent képes volt legyőzni, így egyre inkább úgy tűnik, hogy minimális teljesítménynövekedéssel számolni lehet a CPU-erő tekintetében is.

aida64

Az AIDA64 1.8-as végleges változatában a megszokott méréseket futtattuk le, az eredmények igen sokrétűek. Quenn alatt az APU-nak csak az azonos órajelen dolgozó Phenom ellen van esélye, de azt sikerül is legyőznie, lassan kimondható, hogy a megszokott módon. Photoworxx-ben nem sikerül a mutatvány, az A8-3850 az utolsó helyre kerül. Hash-ben meglepő erőt mutatnak az AMD egységek, a 2 magra és a HT-re kurtított 2600k csúnyán lemarad, de még a 4 maggal dolgozó beállítás is kikap az AMD-ktől, melyet aztán a Phenom II X4 BE nyer meg, az APU tehát mögé csúszik. VP8 alatt sincsenek hatalmas különbségek, a jó hír az, hogy Llano gyermek itt is felül tud kerekedni a Phenomon. Az FPU Julia az Intel CPU-k erősségét mutatja, melyeket a Phenom követi eredeti órajelen, azonos frekvencián viszont ismét az APU nyer, hozzátéve, hogy a különbség minimális.

f1a75_tavolabbk

Renderelés, kódolás, tömörítés

cb10

A Cinebench R10 a kedvelt renderelő alkalmazás régebbi verziója, mérésre azonban még napjainkban is tökéletes. Első körben az egyszálas munkavégzést vizslattuk, majd az összes szálat használó mérés következett. Az Intel CPU-k architekturális előnye itt jól nyomon követhető, van még mit javítani az AMD-nek, talán majd a Bulldozer. Viszont az is szépen látszik, hogy a K12 némileg tudott gyorsulni az elődhöz képest. A két magra lefogott (Core i3-2120-at imitálni igyekező) beállítás a második tesztben a HT-vel képes legyőzni a 2900 MHz-re beállított natív 4 magos Phenomot. Előbbit az A8-3850 épphogy meg tudja verni, ami a Phenomhoz képest jó hír, de az úr itt is a Sandy Bridge.

cb11

A Cinbench R11.5 a friss verzió, ahol a mérés az összes mag és szál kihasználásával történik. 4 magon a 2600k és a Phenom 970 BE ellép, utóbbi 2,9 GHz-en viszont megint csak kikap az APU-tól. A két magra lefogott Sandy Bridge CPU minden ellenfelével szemben elvérzik, hiába a Hyper-Threading. Egy újabb jó pont a Llanonak, itt is sikerült fejlődni egy keveset.

photoshop

A Photoshop tesztnél egy kész script (naptárkészítő) lefutásának az idejét mértük le egy stopper segítségével, majd összefoglaltuk az eredményeket. Természetesen minél kevesebb ideig tartott a művelet, annál gyorsabbnak tekinthető az adott CPU. Ez a versenyszám is az Intelnek kedvez, a friss APU bár nyer a Phenommal szemben, a különbség tizedekben mérhető, azaz szinte jelentéktelen.

espresso_cpu

A videokonvertálás egy fontos része tesztünknek, melyet ezúttal is a Cyberlink MediaEspresso segítségével mértünk úgy, hogy egy 1080i felbontású, JVC HD kamerával felvett nyersanyagot kódoltunk át különféle formátumokba, GPU gyorsítás használata nélkül, magyarán kizárólag a processzorerőre támaszkodva. A program képes kihasználni a többmagos CPU-kban rejlő képességeket, de nem veti meg a magas órajelet sem. Jól látható, hogy az egyes formátumok szépen képesek megkeverni a kártyákat, de a legtöbb helyen a 2600k az úr 4 maggal. Az A8-3850 szempontjából a lényeg az, hogy azonos órajelen üzemelő Phenom társát minden alkalommal sikerült legyőznie, hol nagyobb, hol kisebb különbséggel.

winrar

A Winrarral a kimondottan CPU-erőt értékelő tesztek végére értünk. A program kihasználja a többszálú utasítás-végrehajtást, így a 2600k 4/4 mutatványa nem meglepetés, 2/4 beállítással a Phenom 970 BE 3,5 GHz és a 2,9 GHz közé ékelődik be. A Llano platform jelenlegi legerősebb képviselőjének ezúttal nem sikerült az, amit oly sokszor megtett, azaz ezúttal nem tudta legyőzni a Phenomot megegyező frekvencián.

f1a75_6790k

A szerzőről