Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 1Néhány hete arról számoltunk be, hogy az alaplapgyártók nagy volumenű vérfrissítésbe kezdtek az X58 lapkakészletes modelleket illetően, hiszen mint ismeretes, az Intel az év vége előtt nem kívánja megjelentetni az új felsőkategóriás platformját, illetve az arra kerülő lapkakészletet, a Partsburgot. Emiatt az X58 életciklusa kitolódik, többéves modellek viszont nem igazán mutatnak jól a kínálatban, tudják ezt a gyártók is…

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 2

Ennek volt köszönhető a GIGABYTE részéről a G1 Killer alapcsalád életre keltése, melyből a legdurvább változatot, a G1 Assassint már mi is bemutattuk nektek közelebbről a "Kipróbáltuk: GIGABYTE G1 Killer Assassin — ha eltalál, véged!" című írásunkban. Természetesen az ASUS sem akart kimaradni a dologból, és a már jól bejáratott Republic of Gamers sorozatát egy új taggal bővítette a Rampage III Black Edition személyében. A lap képességeire a következő oldalon térünk ki. Az alaplapgyártóknak további jó hír volt az, hogy az Intel is partnernek bizonyult a frissítésben, és új csúcskategóriás processzort jelentett be Core i7-990X Extreme Edition néven. Nos, abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy egy ilyen központi egység társaságát élvezhettük egy napon keresztül, így a brutális alaplapba brutális processzor kerülhetett, úgy, ahogyan illik.

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 3

Ha már itt tartunk, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről az Intel új csúcsprociját, mely egyúttal a piac leggyorsabb és legdrágább modellje!

Intel Core i7-990X Extreme Edition

Ami kicsit meglepő volt, hogy az Intel egy olyan új processzort jelentett be a Sandy Bridge rajtja után, mely nem az új architektúrára épül, hanem még az előző családra. Az Intelnek már volt hatmagos processzora Gulftown kódnevén, a 990X EE is ebbe a családba érkezik. Az előző királyt, a 980X EE-t is megismerhettük személyesen, ő tavaly júliusban járt nálunk. A sors fintora, hogy akkor is Rampage-be ült bele (Rampage III Extreme) egy X58A-UD9 mellett.

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 4

Nos, ha az új processzor kapcsán a technológiai újításokra vagytok kíváncsiak az előző modell, a 980X EE-hez képest, akkor a felsorolásunk nem fog túl hosszúra nyúlni. Lényegében azt lehet mondani, hogy az új király egy órajel növelésen ment keresztül, amit többek között a 32 nm-es gyártástechnológia egyre jobb kiforrottsága tett lehetővé. Míg a 980X EE gyárilag 3,33 GHz-en járt és a maximum Turbo Boost órajele 3,6 GHz volt, addig a 990X EE működési frekvenciája 3,46 GHz, mely Turbo Boost használatával 3,73 GHz-ig tolható ki.

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 5

A kiforrottabb gyártás a hírek szerint a tuning területén is áldásos hatásokat hozott, ugyanis amíg a 980X EE léghűtéssel nem nagyon volt 4,2-4,3 GHz fölé húzható, addig a 990X EE-nek nem jelentenek problémát a 4,5 GHz feletti órajelek. Ezzel körülbelül el is mondtunk mindent, a hardveres képességek maradtak. Hat darab fizikai mag, tizenkét szál a HT-vel, 12 MB L3 gyorsítótár, LGA1366 foglalat, stb. Sokkal szemléletesebb, ha megmutatjuk a két processzor specifikációját egymáshoz hasonlítva:

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 6

Látható, hogy az Intel a 990X EE-vel enyhén szólva nem találta fel a spanyolviaszt (arra ott volt a Sandy Bridige), de ezt eddig is tudtuk. Ez nem jelenti azt, hogy a Core i7-990X EE érkezése haszontalan lett volna. Az eddigi X58 tulajdonosok kaptak egy felfrissített csúcsprocit jobb tuning képességekkel, a hivatásos overclockerek is valószínűleg hálát adnak Intel apónak, a szerényebb pénztárcájú vásárlók pedig attól boldogok, hogy az új zászlóshajó piacra dobása miatt több más modell vételára is jelentősen csökken. Például a legkisebb hatmagos, a Core i7-970 ára a 990X EE debütálását követően 880 dollárról 583-ra csökkent, míg a négymagos Core i7-960-é 562-ről 294 dollárra.

Kipróbáltuk: Core i7-990X EE + Rampage III Black Edition + GTX 580 SLI 7

Természetesen filléres tételeknek ezek sem nevezhetőek, de akinek otthonra kell egy erőgép grafikai munkára, esetleg renderelésre vagy videokonvertálásra, jóval olcsóbban tud összedobni egy konfigot egy i7-970-nel, mint egy 990X EE-vel. Az új király érkeztével egyébként a leváltott király, azaz a 980X nyugdíjba vonult, tőle érzékeny búcsút kell venni. A Core i7-990X Extreme Edition ára 999 dollár, ahogy általában. Feladata nem a minél nagyobb eladott darabszám elérése, hanem az erődemonstráció és a piac leggyorsabbjának lennie. Ezeket a követelményeket pedig maradéktalanul teljesíti.