Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk karácsonyra: MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II 2 GB és 1 GB – testvérek csatája

Kipróbáltuk karácsonyra: MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II 2 GB és 1 GB – testvérek csatája

Kipróbáltuk karácsonyra: MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II 2 GB és 1 GB – testvérek csatájaAz utóbbi időben az az öröm jutott nekünk, hogy egyre több MSI termék szállingózik hajlékunkba tesztelés céljából. Az grátisz boldogság, hogy nem csak alaplapok, hanem videokártyák is szóba jönnek a gyártó palettájáról. Utóbbi eset áll fent-e cikk kapcsán is.

A szemfüles olvasók már más cikkekben észrevehették a tesztkonfigunk leírásánál, hogy az állandó rendszerbe az MSI hazai képviseletének jóvoltából egy MSI videokártya került, méghozzá nem a gyengébbik fajtából. Ő nem más, mint az N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC. Ez három dolgot jelent: az első, hogy egy GeForce GTX 560 Ti-vel állunk szemben, amely még ma is komoly erőt képvisel. A második, hogy a kártyán a második generációs Twin Frozr hűtés teljesít szolgálatot.

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_boxshotk

A harmadik, hogy gyárilag túlhajtott változattal van dolgunk. Ez a modell 1 GB GDDR5 memóriával operál, de nem csak vele fogunk megismerkedni a teszt folyamán, hanem a nemrég megjelent nagytestvérével, az MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II 2GD5/OC-vel is. Ez a modell a fedélzeti RAM mennyiségét kivéve gyakorlatilag mindenben megegyezik elődjével, utóbbi megduplázódott, azaz 1024 MB-ról 2048 MB-ra hízott, a típus természetesen maradt GDDR5. Azon túl, hogy a cikkben bemutatjuk őket, néhány mérés keretein belül arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy GeForce GTX 560 Ti esetén van-e létjogosultsága a 2 GB memóriának. Vágjunk is bele!

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_2D1k

Mivel a két kártya a RAM mennyiségét kivéve ugyanaz, ezért a bemutatás során egyformának vesszük őket.

A GTX 560 Ti Twin Frozr II mérete nem mutat komoly különbséget egy referencia GeForce GTX 560 Ti-hez képest. A fekete nyomtatott áramkör 23,8 cm hosszú és 11,1 cm széles, a rajta lévő hűtéssel együtt 3,7 cm magas. A külső tekintetében a kártya legjellegzetesebb pontja maga a hűtés. A bordakomplexumon pihenő fém fedlap, illetve annak kialakítása mára az MSI Twin Frozr kártyák védjegyévé vált, rajta a gyártói logóval és a család meghatározásával (jelen esetben Twin Frozr II). Természetesen a lényeg ez alatt húzódik. A borda viszonylag nagy méretű, szimmetrikus felépítésű, mindkét blokk magán visel egy-egy 8 cm átmérőjű ventilátort.

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_2D2k

A sűrű, alumíniumlamellákból felépülő hűtés gyakorlatilag a NYÁK teljes hosszán végighúzódik, a GPU-ról a talpba távozó hőt pedig négy darab vastag (6-7 mm), nikkelezett réz hőcső oszlatja szét a Twin Frozr II hűtés teljes felületén. A ventilátorok természetesen PWM vezérlésűek. A PCB tetején találjuk az egy szem SLI csatlakozót. Mivel a GTX 560 Ti egy izmos vezérlő, nem meglepő, hogy a farán két darab 6-tűs PCI Exress tápcsatlakozót találunk, további jó tanács, hogy ne egy jóféle 300 wattos Codegen táppal küldjük ki a naftát a számára. A kimeneteket tekintve nem tudunk semmi különösről beszámolni, a mostanában szokásosnak mondható GeForce receptet követi, azaz a két darab Dual-link DVI mellé egy natív miniHDMI került fel a hátlaphoz. Értelemszerűen a kártya két bővítőhelyet foglal el, a hátlapi lemez alsó felén fedezhetőek fel a kimeneti csatlakozók, a felső sor pedig rácsos, szellőzési célokat szolgál, középen egy msi kialakítású meglepetéssel.

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_3D1k

Mivel OC-s verzióról van szó, így számíthattunk a gyári tuningra, és szerencsére nem kellett csalódnunk annak mértékben sem, ugyanis az MSI a 822/1644/4000 MHz-es értékeket (GPU/shader/RAM) 880/1760/4200 MHz-re növelte. Ez a GPU és az árnyalók tekintetében 7 %, a memória kapcsán 5 %-os tuningot jelent, amely ugyan nem a piac legdurvább gyári tuningja, de azért érezhető teljesítménynövekedést ad a ref órajelekhez képest. E modellek kapcsán még a klasszikus, GF114 GPU teljesít szolgálatot, 384 darab CUDA maggal.

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_3D3k

A memóriák 256 bites buszon keresztül kapcsolódnak, így az elérhető sávszélesség 134,4 GB/s. Az 1 GB-os modellen a K4G10325FE-HC04 jelzésű GDDR5 lapkák a Samsungtól származnak, melyek elméletileg 5 GHz-re vannak hitelesítve, így elvileg még bőven van bennük tartalék. Bár erre vonatkozólag nincs biztos információnk, de vélhetően a 2 GB-os verzióra is ugyanezek a lapkák kerültek fel.

MSI_N560GTX-Ti_Twin_Frozr_II_OC_picture_IOk

Mivel az MSI Twin Frozr II kártyái is a Military Class jegyében készülnek, ezért összefoglaljuk, milyen komponenseket is foglal magában ez szolgáltatás.

Hi-c CAP

hiccapA Hi-c kondenzátorok lelke a tantál (tantalum), mely a periódusos rendszer 73-as rendszámú eleme, és elég ritka, szürkésfehér, csillogó fém. Olvadáspontja igen magas, 3017 °C. Nagy kémiai ellenálló képessége miatt kémiai eszközöket és elektródákat készítenek tantálból. Fogászati fúrók, analitikai mérlegek súlyai, röntgencsövek katódjainak, töltőtollhegyeknek a készítésére használják. Mivel a szövetek mellett jól megfér, ezért a szervezetben bennmaradó, például a csontokat megtámasztó segédeszközöket készítenek belőle. Elterjedten használják főként mobiltelefonok és más elektronikus berendezések kondenzátoraihoz is, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Ennek köszönhetően a Hi-c kondenzátor a becslések szerint nyolcszor hosszabb élettartammal bír, mint a hagyományos szilárdelektrolit kondenzátorok.

SFC

sfc Az SFC (Super Ferrit Choke) egy speciális kialakítású vasmagos tekercset takar. A tekercs olyan vasmagot tartalmaz, amelynek az áteresztőképességét jelentősen megnövelték. A hagyományos tekercsekhez viszonyítva az SFC 35 °C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik. Ez természetesen kis mértékben pozitívan hat a hőtermelésre és a stabilitásra is.

 

 

 

 

 

solidcap

Solid CAP

A Solid CAP, azaz szilárdelektrolit-kondenzátor a Military Class sorozat kiindulási alapja. Ezek a modellek hagyományos elektrolit kondenzátorokat már abszolút nem tartalmaznak, minden kondi legalább Solid CAP, de ahol kell, oda a Hi-c kondenzátorok kerülnek fel. Így nem kell többé aggódnunk a felrobbanó kondenzátorok miatt, ezek a típusú kondik elenyésző számban hibásodnak meg, névleges élettartamuk 10 év.

 

Ezekből az összetevőkből alakul ki a Military Class II, a csomagban egyébként egy tanúsítványt is találunk, amely ezeknek a paramétereknek a hitelességét garantálják.

Tulajdonságok összefoglalása

Twin Frozr II hűtés:

– Duál 8cm PWM ventilátorok megnövelt légszállítással.

– SuperPipe technológia és nikkelezett réz hőcsövek a jobb hőleadásért

– 20 ℃ fokkal alacsonyabb üzemi hőmérséklet a referencia hűtéshez képest.

– Csak 30dB zaj 70 ℃-on teljes terhelésnél

MSI Afterburner tuningoló segédprogram:

– Feszültségemelés támogatása a GPU-hoz.

– Paraméterezhető ventilátorvezérlés (automatikus vagy kézi).

– “Burn-in” stabilitás-teszt.

Military Class II komponensek:

– SFC (Super Ferrite Choke) a jobb túlhajtási jellemzőkért.

– Hi-C CAP a GPU-nak a stabilabb (kisebb feszültségesés=Vdrop) feszültségért.

– Solid CAPs a megnövelt élettartamhoz.

Teljes specifikáció:

msi560ti_speck

Mostmár kívülről-belülről ismerjük a kártyákat, jöjjenek a mérések!

A szerzőről