Válassza az Oldal lehetőséget

Másolásvédelmi lyuk az AACS-en

A Blu-ray és HD DVD filmek mégsincsenek teljes biztonságban a kalózok előtt?

Mint ismeretes, a következő generációs adathordozókat kezelő optikai meghajtók csúszásának egyik legfőbb oka az AACS (Advanced Access Content System) elkészülésének késése volt. Most úgy tűnik, csak az idejüket (és lehetséges plusz bevételeiket) pazarolták a gyártók.

Másolásvédelmi lyuk az AACS-en

A német c\\”t magazin egyik munkatársa ugyanis biztonsági rést fedezett fel a másolásvédelmi rendszerben. A kellékek a következők: Windows XP operációs rendszer, egy első verziójú lejátszószoftver és egy HD-lemezeket kezelni képes optikai meghajtó (utóbbi kettő támogatja az AACS-t). Nincs más dolgunk, mint elindítani a filmet a lejátszóprogram segítségével teljes képernyős üzemmódban, majd megnyomjuk a PrintScrn gombot billentyűzetünkön, és láss csodát: máris magunkávé tudhatunk egy teljes felbontású képkockát a filmből.

Innen már csak egy lépés a folyamat automatizálása, és így képkockánként lementhetjük az egész lemez tartalmát, majd összefűzzük, hangot teszünk alá, és már meg is szabadítottuk kedvenc filmünket a másolásvédelemtől. A német folyóirat szerint egy mai felsőkategóriás PC teljesítménye elegendő a feladat végrehajtásához.

Ez a felfedezés hatással van a Sony első Blu-ray PC Vaio VGC-RC 204 és a Toshiba első HD DVD Qosmio G30 noteszgépére is, melyek az InterVideo szoftveres lejátszóját használják HD-filmekhez. Talán ettől még kelendőbbek lesznek a termékek?

A szerzőről