Válassza az Oldal lehetőséget

Megérkezett a lítium-ionos akkumulátorok utódja?

A ZPower tesztelés alatt álló akkumulátora 30 százalékkal nagyobb teljesítményt és biztonságosabb működést ígér a hagyományos lítium-ionos egységekhez képest.

A hordozható eszközök térhódításával — MP3-lejátszó, mobiltelefon, noteszgép stb. — egyre fontosabb tényező az akkumulátorok teljesítménye, azaz az általuk biztosított az üzemidő.

A ZPower boszorkánykonyhájából kikerült akkumulátor a héten megrendezett Intel Fejlesztői Fórumon került bemutatásra. A vállalat fejese, Ross Dueber elmondása szerint termékük mintegy 30 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint napjaink lítium-ionos akkumulátorai, ráadásul a túlterhelést is sokkal jobban bírja, így a baleset-, illetve tűzveszély előfordulásának lehetősége is jóval alacsonyabb.

Megérkezett a lítium-ionos akkumulátorok utódja

A ZPower akkumulátora igazi kémiai mestermű: polimer és cink egyvelegéből álló anód, elválasztó réteg, valamint ezüstből készült katód alkotja a technológiai alapot. A cellák ez esetben vizet tartalmaznak, szemben a hagyományos akkumulátorok kevésbé biztonságos lúgos alapjával.

A ZPower termékében felhasználásra került cink és ezüst 95 %-ban újrahasznosítható. Ezt a környezetbarát szemléletet tovább erősíti az, hogy a már elhasználódott akkumulátorokat a gyártó visszavásárolja, és így a fogyasztó következő egységhez kedvezőbb áron juthat hozzá.

A cink-ezüst-alapú akkumulátorok előzetes sorozatgyártása már megkezdődött, a kérdés csupán az, hogy a szóba jöhető partnercégek mennyire lesznek vevők az újdonságra. Ross Dueber elmondása szerint egy nagyobb vállalattal már sikerült megegyezniük, de a dolgukat jelentősen megnehezíti az, hogy az új akkumulátor karakterisztikájához hozzá kell igazítani a hordozható eszköz áramfelhasználását, és ez ugye plusz kiadásokat jelent.

A szerzőről