Válassza az Oldal lehetőséget

MWC 2008: Nokia triumvirátus

MWC 2008: Nokia triumvirátus

Újabb klasszikus formák, navigátor funkciók, és egy N-szériás újonc.

A barcelonai Mobile World Congress kiállításon négy új készüléket jelentett be a finn gyártó, melyek mindegyike egy-egy speciális réteget céloz meg. Az N96-os csodát alesi már bemutatta, most jöjjön a többi, a klasszikussal kezdve.

Nokia 6220 Classic

Az oly népszerű 6220-as újjászületéseként, illetve a 6120 Classic készülék utódjaként érkezett meg a 6220 Classic, mely ránézésre ugyan komoly üzleti készüléknek mutatja magát, egyes funkciói mégis inkább egy “élj a mának!” szellemben élő felhasználónak lehetnek hasznosak. A klasszikus darab ugyanis 5 megapixeles kamerát kapott — Carl Zeiss optika Xenon vakuval megspékelve –, az elkészült képeket, videókat pedig számos formában oszthatjuk meg környezetünkkel. Egyrészt van a jól bevált telefonról-telefonra küldés, másrészt a beépített TV-kimenetnek köszönhető vetítési mód. Azonban, hogy a világháló se maradjon képeink nélkül, ezért lehetőség van a kép elkészülte utáni online megosztásra is (Share On Ovi vagy Flickr). Sőt, a képekhez a beépített GPS vevő révén pontos koordinátákat is rendelhetünk, ha esetleg elfelejtenénk, hol is jártunk a kattintás pillanatában. A média anyagok számára egyébként maximum 8 GB-nyi tárhely áll rendelkezésre, feltéve, ha éltünk a microSD-bővítőhely adta lehetőségekkel.

MWC 2008 Nokia triumvirátus

A Nokia 6220 Classic várhatóan 325 euróért, a harmadik negyedévben jelenik meg az európai piacon.

Nokia 6210 Navigator

Ahogy azt már a Navigator utótag is jelzi, a 6210 új változata minden eddiginél fejlettebb — és remélhetőleg használhatóbb — GPS-berendezéssel rendelkezik. A navigálást a Nokia Maps 2.0 biztosítja, mely ezúttal hang általi segítséget is kínál mindenféle extra költség nélkül. A térképek az alapcsomagban található 1 GB-os memóriakártyára lesznek feltöltve, azonban a tehetősebbek további eurókat/forintokat költhetnek multimédiás városkalauzokra is. A városnézés során bizonyára jól fog jönni a 3,2 megapixeles kamera, amellyel készült képeinket gyorsan közzétehetjük a szélessávú HSDPA támogatásnak hála. Ha viszont unalomba fordulna át a sétálgatás, akkor csak pár nyomkodás és máris hallgathatjuk a helyi rádióadókat, vagy a telefonra másolt MP3-as albumokat.

MWC 2008 Nokia triumvirátus

A 6210 Navigator szintén a harmadik negyedévben jelenhet meg a boltok polcain, körülbelül 300 eurós áron.

Nokia N78

A harmadik újonc már az N-szériát erősíti, ennek megfelelően szolgáltatáskínálata is bővült valamelyest az előbbi testvérekhez képest. A 6220 Classic-nál ismertetett kép és videofájlok megosztása itt is jelen van, azonban a 3,5G-s HSDPA kapcsolat WLAN támogatással egészült ki. Ennél gyorsabban már nem is tudnánk továbbítani a 3,2 megapixeles kamerával készült anyagokat, amelyeket akár a YouTube videómegosztón is publikálhatunk. További pluszt jelent az eddigi FM-rádiós képességekhez képest, hogy az N78-nal már nemcsak hallgatni lehet, hanem adni is, hála a beépített FM transmitternek. A zenéket itt is maximum 8 GB-on tárolhatjuk. Végül a finnek a megnövelt készenlétet hangoztatják a készülék kapcsán, mely akár egy nap is lehet folyamatos zenehallgatással.

MWC 2008 Nokia triumvirátus

A multimédiás zseni várhatóan már nyáron elérhető lesz, az ajánlott ára 350 euró adók nélkül.

A szerzőről