Válassza az Oldal lehetőséget

NVIDIA: hardveres gyorsítás HD-tartalmakhoz?

Az NVIDIA bejelentette: új PureVideo technológiájuk segítségével hardveres támogatást nyújtanak H.264 kodekkel tömörített anyagok esetén.

A H.264, avagy másik nevén Advanced Video Codec (AVC), esetleg MPEG-4 Part 10, egy digitális videokódolási eljárás, amely a későbbiekben a magasfelbontású tartalmak egyik alapja lehet. Ez a kodek két-háromszor nagyobb tömörítési hatékonyságot ígér az MPEG-2-höz  képest. A H.264-et már korábban elfogadta mind a DVD-Forum, mind a Blu-Ray Disc Szövetség lehetséges szabványként HD-filmek esetében, míg a VC-1 eljárást csak a DVD-Forum tette magáévá.

NVIDIA hardveres gyorsítás HD-tartalmakhoz

Az NVIDIA PureVideo technológiája a következő kodekek esetén nyújt hardveres gyorsítást: MPEG-2, H.264, VC-1 és WMV. Ezenkívül még többféle utófeldolgozási és deinterlace eljárást aktivizálhatunk. A gyártó szerint ezekután a GPU ilyen irányú felhasználása nagy terheket szabadít fel a CPU válláról, ezáltal lehetővé téve több párhuzamos feladat (akár 2 HD-film) egyidejű futtatását.

De hogyan tudjuk előcsalni kártyánkból ezt a képességet? Az ehhez szükséges program próbaverziója letölthető innen. A következő kártyacsaládok esetén aktiválhatjuk a PureVideo új képességét: GeForce 6 és 7 sorozat (hordozható gépekbe szánt GPU-k is!), nForce 6150 sorozat (integrált megoldás).

További információkat erről a címről nyerhetünk.

A szerzőről