Válassza az Oldal lehetőséget

Onyx 2 – új SSD-vel támadja az őszt az OCZ

ClassicR újabb hírrel keresett meg minket, úgy gondolta, tájékoztatnia kell titeket az OCZ új, Onyx 2 névre keresztelt SSD-jéről. Mi csak támogatni tudtuk szándékát.

Az OCZ órákkal ezelőtt jelentette be 2. generációs “Onyx 2” kódnévre hallgató SSD-jét. A gyártó elsősorban asztali és hordozható számítógépekbe ajánlja a flashmemóriás megoldását. Az Onyx 2 gyorsabb, tartósabb és nem utolsó sorban olcsóbb, mint elődje.

Onyx 2 - új SSD-vel támadja az őszt az OCZ

A meghajtók MLC NAND flash chipeket használnak SandForce vezérlővel, bár ezek pontos specifikációit a gyártó egyelőre nem közölte se a sajtóközleményben, sem pedig a termék oldalán. Az OCZ állítása szerint az SSD 270 MB/s olvasási és 265 MB/s írási sebességre képes, ami egy igen jó eredmény, viszont valamivel lassabb, mint az OCZ Agility 2 és Vertex 2, ráadásul míg az utóbbi termékekre 3 év garancia van, addig Onyx 2-re “csak” 2 év. Persze más árkategóriát is képviselnek. Az SSD megkapta a TRIM támogatást, melynek kihasználásához Windows 7 operációs rendszer szükséges és így az elvi maximális élettartama 1,5 millió óra (~171 év).

A gyártó hivatalosan még nem közölte a várható megjelenés dátumát és az árat, de egyes pletykák szerint a 120 GB-os Onyx 2 185 $ lesz (ez jelenlegi árfolyam alapján 38 ezer Ft lenne, amire persze itthon még rákerül egy jelentős összeg), míg a a 240 GB-os nagytestvérért 410 $-t kérhetnek (84 ezer Ft). (Összehasonlításként a Agility 2 és a Vertex 2 120GB-os változatáért 250$-t kell fizetni, vagyis az Onyx 2 várhatóan jóval olcsóbb lesz.) Összességében a 120 GB-os Onyx 2 jó választásnak tűnik az operációs rendszer + egyéb programok futtatására, de a 240 GB-os változat elsőre kevésbé éri meg. Esetleg egy csúcskategóriás gépbe tudnám elképzelni, de oda már lehet, hogy egy magasabb árfekvésű/teljesítményű SSD dukál.

Részletes specifikációk:

  • Elérési idő: < 0.1ms
  • Méret: 2,5″, 99,8 × 69,63 × 9,3 mm
  • Tömeg: 81 g
  • Üzemi hőmérséklet: 0-70 °C
  • Tárolási hőmérséklet: -45 °C ~ +85 °C
  • Energia felvétel: tétlen: 375 mW, működés közben: 1000 mW
  • Egyéb: TRIM támogatás, RAID támogatás, 1500G-ig ütésálló, kompatibilis: min. Windows XP, vagy Mac OS X, GNU/Linux, elvi élettartam (MTBF): 1,5 millió óra
  • Garancia: 2 év

A hírt írta és beküldte: Nagy Andor (ClassicR)

A szerzőről