Válassza az Oldal lehetőséget

Súlyos biztonsági incidens a Pentagonban?

Sajtóértesülések szerint támadás érte az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik, a legköltségesebb projekt kezeléséért felelős informatikai rendszerét.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik kritikus fontosságú rendszerét támadás érte, amelynek következtében rendkívül értékes adatok kerültek veszélybe. Az incidensben érintett számítógépek ugyanis az úgynevezett Joint Strike Fighter (JSF) projekthez tartoznak, amelynek költségvetése nem kevesebb, mint 300 milliárd dollár.

Súlyos biztonsági incidens a Pentagonban

Az eddig napvilágot látott sajtóértesülésekből az derült ki, hogy a támadóknak sikerült különböző bizalmas információkat tartalmazó fájlokat eltulajdonítaniuk, és hozzáférést szereztek az F-35 Lightning II terveihez, valamint elektronikai rendszerének adataihoz. Ugyanakkor az is körvonalazódott, hogy a legkritikusabb információkat nem sikerült elérniük, ugyanis azok olyan rendszereken találhatók, amelyek nem kapcsolódnak az Internethez. Így vélhetőleg a repülésirányítással, illetve a különféle érzékelőkkel kapcsolatos adatok sem kerültek illetéktelen kezekbe. A behatolók ahhoz a rendszerhez férhettek hozzá, amely az F-35 Lightning II repülés közben fellépő problémáinak diagnosztizálásáért felelős. Ennek ellenére — amennyiben a hírek beigazolódnak — akkor az ismeretlen tettesek olyan információk birtokába juthattak, amelyek révén e repülőgép elleni védekezés könnyebbé válhat.

Súlyos biztonsági incidens a Pentagonban

A The Wall Street Journal cikkének megjelenése után természetesen rengeteg kérdés merült fel, de a válaszokra még várni kell. A Pentagon illetékesei ugyanis még nem kívánták kommentálni az esetet, igaz nem is cáfolták annak bekövetkeztét. Így nem lehet például tudni, hogy kik és milyen céllal törték fel a Pentagon rendszerét. E tekintetben sokan Kínát kezdték gyanúsítani. A távol-keleti állam határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne a biztonsági incidenshez. Ugyancsak homály fedi, hogy miként sikerült behatolni az érintett számítógépekre, miért volt elérhető a JSF-rendszere a világhálózatról, és az incidens során mennyi adatnak veszett nyoma. Egyes információk szerint akár több terabájtnyi adatról is szó lehet, ami pedig azt a kérdést veti fel, hogy egyáltalán Interneten keresztül szivárogtak-e ki az adatok. Sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen támadáshoz belső segítségre is szükség volt. További fontos kérdés például, hogy az illetéktelen kezekbe került bizalmas információkat védte-e titkosítás.

Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államokban több hasonló volumenű informatikai biztonsági incidensről is lehetett hallani. Ezek közé tartozott a légierő repülésirányító rendszerével kapcsolatos esemény, valamint az USA energiaellátó rendszerébe és egyéb hasonló infrastruktúráiba beszivárgott kémprogramok esete is.

A szerzőről