Válassza az Oldal lehetőséget

Shuttle XS3510MA — a megvalósult álmom

Shuttle XS3510MA — a megvalósult álmom

Ahogy az első oldalakból kiderült igazi HTPC fanatikus vagyok. Az Ion megjelenésével már komolyan elkezdtem reménykedni abban, hogy összerakhatom álmaim gépét. Aztán ez több ok miatt sem valósulhatott meg. Az előző oldalon említettem, hogy az Ion nem lett elég erős. Ha ez még nem lett volna elég, hazánkban nem volt igazán választék, ami volt, az sokba került. Ion helyett egy újabb asztali gépet raktam össze, persze HTPC elvárások figyelembe vételével.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 1
Elöl és hátul

Most azonban itt az Ion 2 és itt a Shuttle. A gyártóról jó tudni, hogy egészen meglepő hardvereket képes a kezéből kiadni. A barebone rendszerek nagy ismerője, és elkötelezettek az apró gépek építése mellett. Mondhatjuk, hogy szinte elkerülhetetlen volt, hogy a Shuttle útja keresztezze az enyémet, vagy éppen fordítva, kinek hogy tetszik. A lényeg, hogy olyan géppel, pontosabban gépcsaláddal rukkoltak elő, ami nem csak meghódított, de szerelmessé is tett.

Az X35-os család közös jellemzője, hogy az Intel atom platformra épülnek, és rendkívül aprók. A három tag természetesen felszereltségben tér el egymástól, ráadásul nem is kicsit. Vannak ugyan további családtagok is, de ezek hardver tekintetében nem jelentenek újabb változatot, éppen csak operációs rendszert is kapunk velük.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 2
X35-704 popója

Az X35-702 és az X35-704 alap atomos kiépítést kapott. A processzor mind a két esetben a kétmagos D510-es változat, melynek órajele 1,66 GHz. A 704 annyiban tud többet, hogy a kistestvér 160 GB-os merevlemezéhez képest 320 GB-os darabot találunk benne, és kapott egy DVD-írót. Egyéb képességek azonosak, a képet az Intel GMA 3150 grafikus lapka szolgáltatja, a rendszermemória 1 GB, és találunk vezeték nélküli hálózati csatolót is, ami már ismeri az n szabványt.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 3
Passzív hűtés, szellőzés minden irányba

A család harmadik tagja, az XS35-GT-804 az igazi nagyágyú, és nagy örömünkre ezt kaptuk meg tesztelni is, pontosabban az ezzel lényegében megegyező XS3510MA-t, ami csak annyiban tér el az XS35-GT-től, hogy operációs rendszert is tartalmaz, és persze az operációs rendszer megléte miatt az X35-ös gépek csúcsa. Ennél a szerkezetnél már 500 GB-os a merevlemez, a fedélzeti memória is 2 GB-ra hízott. A képességek sora persze nem csak ennyivel bővült, de mivel őkelmét tesztelni is fogjuk, lássuk inkább a specifikációs listát!

Számítógépház

 • Slim, 1,5 literes ház
 • Méretek: 25,2 x 16,2 x 3,84 cm
 • Tömeg: 2,5 kilogramm (teljes kiépítésben)
 • Hátsó Kensington Lock
 • Opcionálisan rendelhető: VESA75/100 beépítő kit PV01
Operációs rendszer
 • Windows 7 Home Premium
Processzor
 • Intel ATOM 510 kétmagos 1,66 GHz (45 nm, FCBGA559, Hyper-Treading, Pineview-D)
Lapkakészlet
 • Intel NM10 Express Chipset
Grafika
 • Diszkrét második generációs NVIDIA ION grafika 512MB DDR3, HDMI és VGA (D-Sub)kimenetek, DirectX 10.1
Memória
 • 1x SO-DIMM socket, 2GB DDR2-667/800
Háttértár
 • Slim-line DVD-író
 • 2,5” SATA 500 GB merevlevez
 • 4 az egyben kártyaolvasó
Audio
 • IDT92HD81 Audio Codec Azalia támogatással
 • Két analóg audió csatlakozó (3,5 mm): 1. Line out (fejhallgató) 2. mikrofon bemenet
 • Digital Audio HDMI porton keresztül
Csatlakozók és hálózat
 • HDMI (v1.3, max. felbontás 2560 x 1600)
 • D-Sub VGA (max. felbontás 2048 x 1536)
 • 5 x USB 2.0 (1 elől, 4 hátul)
 • Ethernet, WLAN 802.11 b/g/n
Tápegység
 • Külső 40 wattos, aktív hűtés nélkül
Ahogy látható az Shuttle XS3510MA egy remekül felszerelt, teljesen csendben működő — hiszen teljesen passzív hűtéssel bír –, és meglepően apró gép. Ennek ellenére minden olyan képességgel rendelkezik, ami manapság egy HTPC-t szerető ember elvárhat egy ilyen masinától. Itt vissza is kanyarodhatunk az első oldalakhoz. Igazából pont az lett volna a cél a bevezetővel, hogy lássuk, hogy végre elérkezett az ideje annak is, hogy nyugodt szívvel megvehessünk egy komplett gépet, ne foglalkozzunk a házzal, a tervezéssel heteket, egyszerűen csak bemenjünk a boltba, levegyük a polcról, és oda tegyük a TV mellé. Jól néz ki, nem foglal helyet, nincs hangja. Ettől eltekintve nem sok különbséget találok, legalábbis teljesítmény tekintetében az előző – igaz két és fél évvel ezelőtt épített – gépem és e között, de ezek a különbségek mind a Shuttle masinájának javára szólnak.
Bár nekünk tetszett az apró gép letisztult formája az biztos, hogy nincs túldizájnolva. Az előlap minden esetre mutatós, mi pedig leginkább ezt fogjuk nézni. A bekapcsológomb az előlap felső élén található, ezen két kis LED világít. A jobb oldali a bekapcsolt állapotról, a baloldali a merevlemez működéséről tájékoztat minket. Természetesen itt találjuk a slim kivitelű optikai meghajtó tálcájának ajtaját is. Slim, vagyis olyan, mint amiket a hordozható gépekben találunk. Ahogy a táblázatból látszik egy DVD-írót kapunk, de ezt később akár Blu-ray olvasóra is cserélhetjük. Az előlapon ezen kívül megtaláljuk a kártyaolvasót és egy USB kaput, mely elég hasznos, hiszen ide tudunk pendrive-ot csatlakoztatni, aminek a tartalmát rögtön böngészhetjük is.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 4
A csúcsmodell hátulról

Nagyon fontos, hogy a gépet érdemes jól szellőző helyre tenni, vagy legalábbis nem célszerű kis helyekre beszorítani. A fedlap és az oldallapok lényegében csak szellőzőnyílásból állnak, és mivel a gép teljesen passzív hűtést kapott könnyen túlmelegedhet, ha ezeken a nyílásokon nem tud szellőzni.
Ahogy a táblázatból kitűnik a hálózatok elérésével sem lesz gond. A hátlapon találunk egy Ethernet csatlakozót, mely 100 megabites sávszélességet nyújt — vajon miért nem gigabit?–, a gépen belül pedig ott egy n-es WIFI adapter. Ez ugyan n-es, de csak egy antennás (1T1R), így “csak” 150 megabites sebességet nyújt.
A kép kivezetése két csatlakozón történhet. Az egyik a hagyományos D-Sub, a másik a HDMI. A táblázatban látszik, hogy a két kimeneten elérhető felbontás nem egyforma.
A csatlakozókkal kapcsolatban azért egy negatívumot meg kell említenünk, ez pedig a digitális hangkimenet hiánya. Ha pontosak akarunk lenni, akkor persze megoldott ez is, hiszen a HDMI tökéletes erre a célra, ráadásul a kipróbálásra jelölt erősítő is rendelkezett ilyen bemenettel, de ez közel sem általános. Úgy gondoljuk, hogy legalább egy optikai kimenet elfért volna még a gép hátsóján. Ez a hiányosság azt eredményezi, hogy ha a D-Sub kimenetet használjuk, akkor a hangot csak a fejhallgató kimeneten keresztül hallhatjuk. Ez egy csúnya feketepont.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 5

Két fontos információ maradt a végére. A kisméretű ház ellenére a gyártó egy könnyen szerelhető, modulokból álló gépet rakott össze. Ez nagy segítség, ha a későbbiekben bővíteni szeretnénk. Igaz, ez a bővítési lehetőség a legerősebb gép esetén a merevlemez illetve az optikai meghajtó cseréjében merül ki, de akkor is, jó tudni, hogy ha Blu-ray képessé szeretnénk tenni az apróságot, akkor nem kell majd dinamitot vásárolnunk a szétszereléshez.

Shuttle XS3510MA -- a megvalósult álmom 6

A másik fontos dolog, hogy a gépekhez opcionálisan vásárolható, rendelhető egy felszerelő keret, mellyel szabvány felfogatási pontokkal bíró laposkijelző hátára szerelhetjük. Elmés megoldás, a gép így nem foglal helyet az asztalon.
Mérjünk!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.