Válassza az Oldal lehetőséget

Silvermont: Az új generációs mikroarchitektúra

Silvermont: Az új generációs mikroarchitektúra

A Silvermont is az Intel jelentős teljesítménynövekedést és hatékonyabb energiafelhasználást eredményező 22 nanométeres háromkapus rendszerchip gyártási technológiájával készül, és ez lesz az alapja számos, még idén érkező újdonságnak.

946832 473246026087313_2076174020_n

 

A Silvermont mikroarchitektúra az iparágban csúcsnak számító wattonkénti teljesítményre képes. A kiegyensúlyozott konstrukció egy szélesebb dinamikatartományt és zökkenőmentes skálázhatóságot biztosít. Több mérési eredmény szerint a Silvermont háromszoros csúcsteljesítményt, illetve azonos teljesítményen mérve ötször alacsonyabb fogyasztást produkál, mint az Intel Atom processzormag jelenlegi generációja.

Screen Shot_2013-05-06_at_11.15.06_AM

Az Intel Silvermont mikroarchitektúra tervezése és optimalizálása együtt zajlott az Intel forradalmi 3-D háromkapus tranzisztorokat alkalmazó 22 nanométeres rendszerchip gyártásával. Az iparágban vezető technológia segítségével az Intel jelentős teljesítménynövekedést és hatékonyabb energiafelhasználás biztosítására képes. A Silvermont mikroarchitektúra további főbb jellemzői:

 

  • Új out-of-order végrehajtási motor, mely kiváló szálankénti teljesítményre képes
  • Új többmagos és system fabric architektúra, mely nyolc processzormagig skálázható, és amely a rendszer magasabb szintű kiegyensúlyozottsága és reszponzivitása érdekében nagyobb teljesítményt, sávszélességet, alacsonyabb késleltetési értéket és hatékonyabb OoO támogatást biztosít.
  • Új utasítások és technológiák, melyek megnövelt teljesítményt, virtualizációs és biztonsági szolgáltatásokat tesznek lehetővé a különféle termékek széles skálájához. Ezen utasítások az Intel meglévő 64 bites támogatására és az Intel architektúra telepített bázisának szélességére épülnek.
  • Fejlett energiagazdálkodási képességek, köztük egy új intelligens burst üzemmód, alacsony fogyasztású alvó állapotok (C-states) és az Intel 3-D tranzisztortechnológiáját kiaknázó szélesebb dinamikus tartomány.
  • Intel Burst Technology 2.0, mely reszponzivitást és a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében skálázhatóságot biztosít, az egymagos vagy többmagos rendszereknek.

 

saltwell-silvermont-pipeline-diagrams

A Silvermont szolgál majd több idén megjelenő 22 nanométeres termék alapjául. A wattonkénti teljesítményérték javulása és az új mikroarchitektúra lényeges növekedést jelent majd az ezekre a processzorokra épülő eszközök teljesítményében és reszponzivitásában.

silvermont-1

Az Intel négymagos „Bay Trail” rendszerchipje terv szerint a 2013. karácsonyára érkező táblagépekkel mutatkozik be, és a jelenlegi Intel táblagép-kínálat teljesítményének több mint kétszeresét hozza. A Silvermont rugalmasságának köszönhetően a „Bay Trail” egyes variánsai más szegmensekben, belépőszintű, innovatív kialakítású laptopokban és asztali gépekben is megjelennek majd.

silvermont dynamic_range1_large

A „Merrifield” chipet év végétől kezdik szállítani, mely a jelenleg generációhoz képest nagyobb teljesítményt és hosszabb akkumulátoridőt biztosít, illetve támogatja a kontextus tudatos és személyes szolgáltatásokat, a webes streameléshez szükséges ultragyors csatlakozást, valamint megnövelt adat-, készülékvédelemmel, illetve személyi adatvédelemmel rendelkezik majd.

Az Intel „Avoton” a mikroszerverekbe, adattároláshoz és felhős szolgáltatások támogatásához (scale-out workloads) nyújt az iparágban egyedülállóan hatékony energiafelhasználást és wattonkénti teljesítményt. Az „Avoton” az Intel második generációs AtomTM rendszerchipje, mely teljes értékű szerver képességekkel rendelkezik, olyan a vásárlók által igényelt szolgáltatásokkal, mint a 64 bites támogatás, integrált fabric, hibakódjavítás, Intel virtualizációs techológiák és szoftverkompatibilitás.

A „Rangeley” modellt hálózati és a kommunikációs infrastruktúrákba szánják, kimondottan belépőszintű és középkategóriás routerekbe, switchekbe és biztonsági berendezésekbe. Mindkét termék az idei év második felében érkezik.

silvermont tech20_1160-100036212-orig

Ezzel egyidejűleg az Intel az iparágban páratlan fejlesztéseket hajt végre a második generációs, 22 nanométeres csíkszélességű Haswell mikroarchitektúráján, aminek köszönhetően a még idén megjelenő innovatív „kettő az egyben” kialakítású gépekben és más mobil eszközökben alacsonyabb teljesítményszint mellett is elérhetővé válik a teljes PC-s teljesítmény. Az Intel tervei közt szerepel még a 22 nanométeres, adatközpontokba szánt Xeon processzorcsalád frissítését is, amelynek tovább javul a wattonkénti teljesítménye és más szolgáltatásokat is kap majd.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.